version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










13 октября 2006

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, a avut o intrevedere cu Michael KIRBY, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Statelor Unite ale Americii in tara noastra.

Marian LUPU si-a exprimat speranta ca pe perioada misiunii noului ambasador SUA in Moldova relatiile bilaterale moldo-americane vor continua sa se dezvolte in aceeasi maniera constructiva de cooperare. "Republica Moldova este deschisa catre un dialog sincer cu Statele Unite si mizeaza pe dezvoltarea si consolidarea relatiilor bilaterale de colaborare", a afirmat Presedintele Parlamentului.

La randul sau, Michael KIRBY a accentuat faptul ca Statele Unite raman un sustinator activ al vectorului de integrare europeana a Republicii Moldova. Ambasadorul american a exprimat, de asemenea, interesul SUA de a intensifica relatiile bilaterale SUA - Republica Moldova pe dimensiunea parlamentara, inclusiv la nivelul unor vizite de familiarizare in Republica Moldova a senatorilor americani. In context, diplomatul american a invocat in special interesul autoritatilor din statul Carolina de Nord.

Marian LUPU a informat interlocutorul sau despre faptul ca Parlamentul, la inceputul actualei legislaturi, a identificat diplomatia parlamentara drept una dintre prioritati. Potrivit spicherului, Parlamentul si-a propus drept scop stabilirea unui dialog activ cu forurile omoloage din statele europene si din randul statelor partenere ale Republicii Moldova in vederea identificarii unor oportunitati de colaborare practica. De asemenea, Presedintele Parlamentului a informat interlocutorul, la solicitarea acestuia, asupra realizarilor obtinute de legislativ in contextul indeplinirii Planului de Actiuni RM-UE, precum si a angajamentelor asumate fata de Consiliul Europei la capitolul promovarii democratiei si statului de drept.

Michael KIRBY a salutat progresele obtinute de tara noastra in combaterea fenomenului coruptiei, subliniind, totodata, necesitatea mentinerii unui ritm sporit in lupta cu acest flagel. Ambasadorul american, de asemenea, a remarcat faptul ca progresele realizate in combaterea fenomenului coruptiei sunt extrem de importante pentru eligibilitatea participarii Republicii Moldova in cadrul Programului "Provocarile Mileniului".

Oficialul SUA a salutat initiativa Parlamentului de a institui un mecanism de expertizare anticoruptie a proiectelor de acte legislative, care ar contribui la intensificarea luptei cu coruptia, precum si la eficientizarea procesului legislativ. De asemenea, diplomatul american a remarcat intentia legislativului moldovean de a da curs prioritar perfectionarii mecanismului de aplicare a legislatiei.

13.10.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова