version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










27 октябоя 2008

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut astăzi o întrevedere cu delegaţia Comisiei pentru Integrare Europeană a Parlamentului Republicii Croaţia, condusă de Neven Mimica, preşedintele comisiei nominalizate şi Vicepreşedinte al Parlamentului Croaţiei.

În cadrul întrevederii a fost discutată etapa actuală a relaţiilor bilaterale moldo-croate. Spicherul Marian Lupu a caracterizat relaţiile interparlamentare dintre cele două state drept constructive şi pragmatice, pledînd pentru intensificarea dialogului la nivelul comisiilor permanente şi a grupurilor de prietenie.

Republica Moldova este interesată în aprofundarea şi diversificarea colaborării bilaterale reciproc avantajoase cu Croaţia, luînd în consideraţie că obiectivul strategic al ambelor ţări este integrarea în UE, a menţionat Marian Lupu.

Totodată, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova a relevat necesitatea unor consultări în cadrul forurilor interparlamentare, precum şi în cadrul organizaţiilor internaţionale şi regionale. De asemenea, Marian Lupu a apreciat disponibilitatea autorităţilor croate de a susţine iniţiativele Republicii Moldova în domeniul consular, în special ce ţine de facilitarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni.

La rîndul său, Vicepreşedintele Parlamentului Croaţiei a apreciat eforturile autorităţilor moldovene în contextul opţiunii pro-europene a Republicii Moldova. Înaltul oficial a menţionat disponibilitatea ţării sale de a oferi suportul necesar pentru avansarea Republicii Moldova în procesul integrării europene, precum şi în dezvoltarea parteneriatului moldo-croat.

În context, Marian Lupu a manifestat interesul de a fi realizat un schimb de opinii privind practica de pregătire pentru procesul de negociere cu UE. Spicherul a informat că obiectivul major al ţării noastre în dialogul cu UE este ca noul Acord să prevadă o perspectivă clară pentru integrarea treptată a Republicii Moldova în UE.

 


 

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, s-a întîlnit astăzi cu delegaţia Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, condusă de Preşedintele Dumei, Boris Grîzlov, care întreprinde în perioada 27-28 octombrie curent o vizită oficială în Republica Moldova. La întrevedere au participat deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova.

Marian Lupu a menţionat că în ultima perioadă dialogul dintre cele două ţări s-a consolidat semnificativ şi a atins o etapă calitativ nouă, apreciind vizita oficială a Preşedintelui Dumei de Stat Boris Grîzlov ca foarte importantă în contextul consolidării relaţiilor bilaterale moldo-ruse.  

Parlamentul Republicii Moldova şi Duma de Stat a Federaţiei Ruse continue a fi promotorii unui parteneriat dinamic şi reciproc avantajos între cele două ţări, fapt la care contribuie şi activitatea intensă a Comisiei interparlamentare şi grupului de prietenie, a mai declarat Marian Lupu.

În altă ordine de idei, Spicherul moldovean s-a referit la rezultatele pozitive ale întrevederilor din 2008 dintre Preşedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin şi Preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev. Totodată, Marian Lupu a mulţumit colegii din Federaţia Rusă pentru ajutorul umanitar acordat în contextul lichidării consecinţelor inundaţiilor din vara anului curent, care au afectat economia şi cetăţenii Republicii Moldova.

La rîndul său, Preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Boris Grîzlov, a declarat că forţele politice, reprezentate în Dumă promovează aceiaşi poziţie de consolidare a relaţiilor moldo-ruse. În context, Boris Grîzlov a informat că în timpul apropiat Duma de Stat va finisa procedurile de ratificare a Acordului interguvernamental privind principiile perceperii impozitelor indirecte în comerţul reciproc, semnat la 19 iulie 2007 la Moscova. Acest Acord, ratificat deja de Parlamentul Republicii Moldova.

De asemenea, şeful Dumei de Stat a menţionat, că în anul 2007, volumul comerţului dintre ţările noastre au depăşit pentru prima dată nivelul de 1 miliard de dolari SUA, iar dinamica denotă că în anul curent această cifră se va majora pînă la 1,6 - 1,7 miliarde de dolari. În context, Boris Grîzlov a declarat, că Federaţia Rusă a decis să deschidă, în luna decembrie a anului curent, o reprezentanţă comercială la Chişinău. Acesta va oferi posibilitatea de a intensifica şi extinde relaţiile comercial-economice la nivelul comunităţii de afaceri din Moldova şi Rusia. 

Referindu-se problematica diferendului transnistrean, cei doi oficiali s-au pronunţat pentru soluţionarea paşnică a acestei probleme şi respectînd integritatea teritorială a Republicii Moldova. Totodată, interlocutorii au pledat pentru dinamizarea filierei parlamentare în contextul dezvoltării parteneriatului bilateral în aspect comercial-economic, socio-cultural şi politic.  

 

27 octombrie 2008

Secţia Relaţii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова