version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










29 октября 2008

Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Ungaria în Moldova, Gyorgy Varga. Întîlnirea a fost prilejuită de vizita de lucru în ţara noastră a domnului Attila Peterfalvi, conducător al proiectului oferit de partea maghiară în procesul de creare a Centrului naţional pentru protecţia datelor cu caracter personal.

Gyorgy Varga a informat despre conţinutul proiectului de asistenţă a Republicii Ungaria destinat creării în Moldova a Centrului pentru protecţia datelor cu caracter personal. Astfel, proiectul prevede un şir de activităţi, în cadrul cărora personalul Centrului va prelua experienţa omologilor maghiari în acest domeniu. În context, pînă la finele anului curent pentru colaboratorii noii instituţii din Moldova vor fi organizate vizite de studiu la Centrul pentru protecţia datelor cu caracter personal din Ungaria, care are o experienţă de peste 15 ani.

Attila Peterfalvi, conducătorul proiectului, a menţionat că Centrul din Ungaria este conformat sub toate aspectele exigenţelor comunitare, fiind membru al reţelei pan-europene de instituţii similare. De asemenea, oficialul a apreciat acţiunile, întreprinse de autorităţile moldovene în scopul instituirii Centrului, precum şi receptivitatea partenerilor locali. Astfel, deja în zilele de 28 şi 29 octombrie în Chişinău se desfăşoară prima acţiune în cadrul proiectului, seminarul cu genericul „Experienţa Ungariei în domeniul protecţiei datelor cu caracter personal”.

La rîndul său, Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a exprimat mulţumiri pentru disponibilitatea părţii maghiare de a susţine Republica Moldova în procesul de creare a Centrului nominalizat, precum şi în vederea instruirii personalului acestuia. Lupu a relevat necesitatea respectării standardelor europene în edificarea Centrului, menţionînd că experienţa Ungariei este importantă în acest context. Instituirea Centrului şi adoptarea cadrului juridic relevant constituie încă un pas concret cît în dezvoltarea parteneriatului moldo-maghiar, atît şi pe calea avansării în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, a declarat Preşedintele Parlamentului.

 


 

Către începutul lunii decembrie curent, Guvernul urmează să prezinte Parlamentului spre examinare proiectele Codului de procedură vamală şi Codului de procedură fiscală. Decizia respectivă a fost luată astăzi la şedinţa Comisiei speciale pentru optimizarea cadrului legislativ de reglementare a activităţii de întreprinzător, prezidată de preşedintele Parlamentului, Marian Lupu.

Cele două documente au fost elaborate în cadrul reformei "Ghilotina II" cu scopul de a încorpora într-un singur act toate prevederile regulatorii din domeniile vamal şi fiscal, similar practicilor internaţionale.

Preşedintele Parlamentului a declarat că, deşi există întîrzieri în procesul de elaborare a celor două Coduri, totuşi ele vor fi prezentate în curînd Legislativului pentru ca deputaţii să reuşească să le adopte în ambele lecturi pînă la finele anului curent. Codurile urmează să fie aplicate din 1 ianuarie 2009. "Ţinem cont că Parlamentul nu va fi funcţional pe durata primei jumătăţi a anului viitor, pe care motiv am insistat ca lucrurile să meargă mai rapid", a accentuat preşedintele Parlamentului.

În altă ordine de idei, Marian Lupu a declarat că în procesul de implementare a legilor "Ghilotina II" au fost evidenţiate anumite carenţe. Urmare a acestui fapt, Parlamentul a dispus astăzi Guvernului ca în termen de o lună să analizeze detaliat modul de funcţionare a noului cadru legislativ, iar la începutul lunii decembrie să înainteze propuneri pentru înlăturarea deficienţelor existente.

Spicherul a comunicat că după finalizarea implementării "Ghilotinei II", va urma a treia etapă a "Ghilotinei" care va aborda activitatea de reglementare a businessului la nivelul administraţiei publice locale, respectînd principiile autonomiei locale. "Cred că doar la această etapă vom putea susţine că am ajuns la un sistem coerent, care îşi atinge scopurile declarate", a conchis Lupu.

Comisia specială pentru optimizarea cadrului legislativ de reglementare a activităţii de întreprinzător se va reuni în următoarea sa şedinţă la începutul lunii decembrie pentru a constata care sînt rezultatele executării sarcinilor trasate astăzi. "Ghilotina II" reprezintă un angajament al autorităţilor în stimularea şi dezvoltarea climatului favorabil pentru investiţii şi activitatea de întreprinzător, precum şi în favoarea liberalizării economiei.

 

29 octombrie 2008

Secţia Relaţii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова