version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











8 september 2006

La 8 septembrie 2006 Presedintele Parlamentului RM, dl Marian Lupu, a avut o intrevedere cu dl Aigars Kalvitis, Prim-ministrul Republicii Letone. Intrevederea se inscrie in cadrul vizitei oficiale a demnitarului leton in RM la invitatia omologului sau moldovean.

In cadrul intrevederii, Speaker-ul a apreciat nivelul excelent al relatiilor politice dintre tarile noastre si a mentionat importanta dimensiunii practice a acestui dialog. In context, Marian Lupu a remarcat colaborarea fructuoasa pe linia parlamentara, sugerind consolidarea parteneriatului dintre institutiile guvernamentale ale celor doua tari in contextul obiectivului de integrare europeana a Moldovei.

La rindul sau, Prim-ministrul leton a accentuat dorinta Letoniei de a sustine si a asista RM in calea sa de integrare in UE si transmiterea semnalelor constructive in favoarea Moldovei catre institutiile comunitare. Kalvitis s-a pronuntat pentru prelungirea mandatului Misiunii Uniunii Europene de asistenta la frontiera moldo-ucraineana, aratindu-se foarte multumit de activitatea Misiunii. Partile si-au reconfirmat atasamentul pentru o solutie pasnica a diferendului transnistrean si au reiterat necesitatea relansarii procesului de negocieri, suspendat de partea transnistreana.

De asemenea, Prim-ministrul leton a remarcat si interesul expertilor letoni de a consulta partea moldoveana in domeniile si sectoarele considerate prioritare pentru facilitarea accesului la Piata Unica a UE, specificind domeniil financiar, bancar, sistemul de management al calitatii produselor.

Presedintele Parlamentului moldovean a multumit colegilor letoni pentru atribuirea unui caracter prioritar relatiilor cu RM si initierea unor proiecte si programe concrete, practice de asistenta, mentionind importanta pentru institutiile moldovenesti a experientei Letoniei in adaptarea modeleleor socio-economice comunitare si formarea mecanismelor functionale pentru sustinerea tarii noastre in procesul de integrare europeana. In context, Speaker-ul a solicitat sustinerea Letoniei in obtinerea Regimului Comercial Asimetric cu statele membre UE, in actualizarea cadrului juridic al relatiilor RM - UE, precum si a formatului de asistenta tehnica comunitara pentru Moldova.

Referindu-se la dimensiunea parlamentara, Marian Lupu a mentionat oportunitatea semnarii unui Memorandum, care va pune baza cooperarii trilaterale moldo-letono-suedeze in contextul armonizarii legislatiei nationale cu Acquis-ul comunitar. Speaker-ul a reiterat invitatia de a efectua o vizita oficiala in RM noului Presedinte al Parlamentului leton, care va fi ales la alegerile parlamentare din octombrie, curent.

08.09.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova