version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










18 сентября 2007

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a prezidat o sedinta in problema optimizarii cadrului legislativ de reglementare a activitatii de intreprinzator (Ghilotina II), cu participarea Consiliului Consultativ in Afaceri, constituit din organizatii de specialitate din sectorul asociativ, a grupului de experti independenti desemnati in cadrul proiectului Bancii Mondiale "Ameliorarea competitivitatii" si reprezentantilor mediului de afaceri.

Scopul sedintei a fost de a evalua progresele in procesul de optimizare a cadrului legislativ de reglementare a activitatii de intreprinzator.

Marian LUPU a accentuat ca Parlamentul se pronunta pentru abordarea de sistem, echilibrata si calitativa in procesul de perfectionare a legislatiei ce vizeaza activitatea antreprenoriala. "Este esential sa ne asiguram ca grupul tinta - mediul de afaceri - caruia, in primul rand, ii este adresata reforma regulatorie, va activa in conditii mai bune decat in prezent", a relevat spicherul.

Expertii independenti au mentionat ca, pana la moment, principalele discutii cu participarea mediului de afaceri au vizat necesitatea modificarii legislatiei care reglementeaza domeniile de licentiere si acordare a autorizatiilor, atributiile si activitatea de control economic - financiar ale autoritatilor cu functii de control si reglementare, etc. Ca urmare, Comisiei parlamentare speciale pentru optimizarea cadrului legislativ de reglementare a activitatii de intreprinzator i se va propune un pachet de 15 proiecte de legi aditional la initiativa legislativa a Guvernului.

Spicherul a constatat necesitatea dinamizarii procesului de revizuire a legislatiei, mentionand ca "Parlamentul ar trebui sa voteze setul respectiv de amendamente catre sfarsitul lunii noiembrie curent pentru a acorda structurilor de stat si mediului de afaceri o perioada de adaptare la noile realitati".

Totodata, Marian LUPU a accentuat importanta valorificarii de catre mediul de afaceri a oportunitatii de a participa la efectuarea unei reforme revolutionare in reglementarea activitatii de intreprinzator. "Reforma regulatorie trebuie sa fie una calitativa si sa evite calificativele de proforma", a conchis Presedintele Legislativului.

NOTA: Legea cu privire la principiile de baza de reglementare a activitatii de intreprinzator a fost adoptata in luna iulie 2006 urmand sa intre in vigoare la 11 august curent, odata cu expirarea a 12 luni de la data publicarii. La sfarsitul sesiunii de primavara - vara curent, Parlamentul, in urma discutiilor publice cu reprezentantii mediului de afaceri si in scopul asigurarii calitatii reformei regulatorii, a extins termenul de implementare a etapei a doua a Ghilotinei pana la 1 ianuarie 2008. In luna martie curent a fost instituita Comisia parlamentara speciala in scopul asigurarii implementarii adecvate a legii, obiectivul careia este crearea unui cadru favorabil activitatii de intreprinzator in conditii de transparenta si diminuare a implicarii statului, armonizarea legislatiei antreprenoriale nationale cu reglementarile europene si contribuirea la liberalizarea si consolidarea economiei de piata.

18.09.2007
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова