version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











17 january 2006

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut o intrevedere cu o delegatie parlamentara din Estonia, aflata in perioada 15-19 ianuarie curent intr-o vizita oficiala in tara noastra. Delegatia este condusa de Toomas Alatalu, presedintele Grupului de prietenie cu Moldova si Romania al Parlamentului Estoniei.

Seful delegatiei estoniene, in numele Presedintelui Parlamentului Estoniei, a accentuat ca dezvoltarea si intensificarea unor relatii aprofundate cu Republica Moldova constituie o prioritate a politicii externe a Estoniei. Membrii delegatiei au anuntat ca Estonia este dispusa sa ofere asistenta consultativa Republicii Moldova in directia apropierii tarii noastre de Uniunea Europeana, mentionand in context intelegerile obtinute in cadrul vizitei presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, in aceasta tara in toamna anului 2005.

Presedintele Parlamentului a exprimat recunostinta pentru participarea Estoniei in misiunea Uniunii Europene de monitorizare a frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean, apreciind-o drept una care va contribui la reintegrarea spatiului vamal al Republicii Moldova si la restabilirea cadrului legal pe intreg teritoriul tarii.

Marian Lupu a reiterat disponibilitatea Republicii Moldova de a prelua experienta Estoniei in procesul de armonizare a legislatiei nationale cu aquis-ul comunitar, precum si de a intensifica, prin diferite modalitati, cooperarea in aceasta directie cu partenerii estonieni. Spicherul a mai subliniat posibilitatea semnarii ulterioare a unui Memorandum de cooperare intre Parlamentele Republicii Moldova si al Estoniei, care ar stabili baza juridica a cooperarii interparlamentare.

Fiind solicitat de delegatia estoniana, Presedintele Legislativului a facut un bilant al anului politic 2005, mentionand in special stabilirea unei noi configuratii politice in actualul Legislativ si adoptarea unei Declaratii comune privind cooperarea pentru atingerea obiectivului de integrare europeana, document care a consfintit stabilirea consensului politic in Parlamentul Republicii Moldova. Potrivit spicherului, actuala stabilitate politica din cadrul Parlamentului a permis adoptarea unor importante proiecte de lege, precum si impulsionarea armonizarii legislatiei nationale la acquis-ul comunitar. In acest sens, corpul de deputati a adoptat in 2005 Programul de activitate a Legislativului pentru anii 2005 - 2009.

De asemenea, spicherul a accentuat faptul ca, in conformitate cu Programul Calendaristic pentru respectarea obligatiilor si angajamentelor asumate fata de Consiliul Europei, adoptat in octombrie 2005, a fost deja votata in prima lectura noua Lege privind cultele religioase. Presedintele Parlamentului a mai informat membrii delegatiei ca in februarie curent urmeaza a fi supusa examinarii o noua Lege a Audiovizualului, revizuita legislatia din domeniul justitiei, iar in martie va fi creata o comisie parlamentara, care se va ocupa de perfectionarea legislatiei ce tine de administratia publica locala.

Delegatia estoniana a salutat consensul politic atins in Parlamentul Republicii Moldova si stabilirea "unui nou nivel de cooperare" intre formatiuni, mentionand ca acest fapt constituie un avantaj in dialogul nostru cu Europa. Seful delegatiei estoniene a apreciat, de asemenea, noile practici ale Parlamentului Republicii Moldova, subliniind indeosebi faptul ca opozitia detine prioritate in desemnarea membrilor unor institutii importante din tara.

17.01.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova