version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










7 июля 2008

O dezvoltare durabilă a unei societăţi nu poate fi atinsă decât prin promovarea unor parteneriate durabile dintre sectorul public şi cel privat, a afirmat Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului, în cuvântul de salut adresat astăzi participanţilor la Masa Rotundă cu genericul “Responsabilitatea Socială Corporativă şi rolul fiecăruia în promovarea conceptului spre binele societăţii din Republica Moldova”.  

Bunăstarea socială nu este doar o preocupare a sectorului public, dar şi o responsabilitate a celorlalţi actori, inclusiv a mediului de afaceri, a sectorului asociativ, a comunităţilor locale şi a cetăţeanului, a mai subliniat spicherul.

În momentul în care am purces la construcţia unui parteneriat stabil între Parlament şi societatea civilă, prin adoptarea Concepţiei de Cooperare, a accentuat Preşedintele Legislativului, ne-am propus să contribuim la creşterea nivelului de responsabilitate faţă de problemele cu care se confruntă societatea moldovenească.

Potrivit spicherului, perfecţionarea sistemului de asistenţă socială, a sistemului de sănătate şi educaţie, combaterea traficului de fiinţe umane, a corupţiei sunt doar unele dintre problemele care necesită o abordare complexă în cadrul parteneriatului public-privat. În prezent, atragerea businessului în soluţionarea problemelor sociale oferă o şansă bună şi una sigură de a consolida o nouă formulă de parteneriat la nivel de stat–mediu de afaceri–societate civilă, formulă prin care în mod cert se va consolida responsabilitatea civică şi socială.  

În context, Marian LUPU a specificat că responsabilitatea socială corporativă, ca o concepţie relativ nouă, dar extrem de activ promovată la nivelul instituţiilor internaţionale, precum ONU sau UE, este un exemplu elocvent de implicare a mediului de afaceri în dezvoltarea societăţii moderne nu doar prin activităţi economice orientate spre profit, dar şi prin acţiuni de menire social-culturală.  

Actualmente, în opinia Preşedintelui Parlamentului,  în Republica Moldova nu se atestă un nivel ridicat de activităţi sociale corporative sau o conştientizare amplă a acestui concept nu doar de către mediul de afaceri, dar în general de întreaga societate. Cu toate acestea, a mai adăugat Marian LUPU, se  observă deja o activizare vizibilă a businessului faţă de o responsabilitate socială cât mai activă. În acest sens, crearea şi consolidarea Reţelei Pactului Global Moldova pentru promovarea responsabilităţii sociale corporative reprezintă un pas înainte în favoarea unui angajament social comun.

În această ordine de idei, Marian LUPU a apreciat iniţiativa Reţelei Pactului Global Moldova de a promova şi dezvolta conceptul de responsabilitate socială corporativă şi a anunţat deplina susţinere a Parlamentului în definirea unui cadru legal adecvat menit să stimuleze asemenea acţiuni.  


Relaţiile bilaterale dintre Republica Moldova şi România trebuie să se dezvolte în baza unui parteneriat autentic fundamentat pe transparenţă, credibilitate şi valori europene.

Acest lucru a fost accentuat în cadrul întrevederii de astăzi dintre Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, şi Lazăr COMĂNESCU, Ministru al Afacerilor Externe al României.

Oficialii au subliniat faptul că vizita şefului diplomaţiei române la Chişinău conferă un prilej foarte bun pentru dinamizarea relaţiilor dintre cele două state şi atribuirea dialogului politic moldo-român substanţă europeană.   

Potrivit interlocutorilor, prin eforturi consolidate din partea Republicii Moldova şi României, pot fi schimbate conţinutul şi forma dialogului bilateral moldo-român în vederea îmbunătăţirii relaţiilor de cooperare şi aducerii lor într-o albie de cooperare de parteneri autentici.

Lazăr COMĂNESCU a reconfirmat disponibilitatea fermă a României de a contribui la consolidarea perspectivei europene a Republicii Moldova şi de a împărtăşi ţării noastre experienţa de integrare europeană.

Ministrul Afacerilor Externe al României a remarcat rolul esenţial care revine forului legislativ în procesul de apropiere de comunitatea europeană, menţionând faptul că România este dispusă să ne împărtăşească expertiza sa la capitolul de ajustare a legislaţiei naţionale la Acquis-ul comunitar.  

Oficialul român a exprimat, de asemenea, susţinerea României în procesul de identificare a unei soluţii a diferendului transnistrean, în baza principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării noastre.   

Marian LUPU a reiterat, la rândul său, vectorul ireversibil de integrare europeană a Republicii Moldova, subliniind faptul că diplomaţia parlamentară este orientată spre susţinerea eforturilor de realizare a dezideratului european. Spicherul, de asemenea, a opinat că diplomaţia parlamentară oferă oportunităţi bune pentru a întreţine un dialog constructiv de cooperare cu omologii din România bazat pe valori europene.   

Oficialii au mai accentuat importanţa definitivării şi promovării unor relaţii de cooperare pe termen lung care să permită celor două state iniţierea unor proiecte de parteneriat de anvergură în interesul cetăţenilor ambelor ţări. În acest sens, a fost relevată importanţa activizării contactelor comercial-economice dintre cele două state.

De asemenea, în cadrul întrevederii a fost discutată necesitatea conjugării eforturilor comune în direcţia colaborării pe plan regional şi european.


Consiliul Europei recunoaşte progresele realizate de Republica Moldova pe calea integrării europene şi susţine parcursul european al ţării noastre, a accentuat Lluis Maria de PUIG, Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, în cadrul întrevederii de astăzi cu Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova. 

Oficialul european a mai afirmat faptul că vizita sa în Republica Moldova poartă un mesaj de încurajare a ţării noastre în avansarea pe calea apropierii de familia europeană, democratizării şi realizării angajamentelor asumate.

Preşedintele APCE a salutat voinţa politică care există în Republica Moldova în direcţia realizării reformelor democratice, remarcând, totodată, importanţa continuării transformărilor în domenii precum mass media, justiţia, etc.

În mod particular, înaltul oaspete a apreciat activitatea Parlamentului de la Chişinău în implementarea reformelor legislative, fiind menţionată necesitatea controlului parlamentar asupra modului de implementare a legilor adoptate. 

Lluis Maria de PUIG a mai subliniat disponibilitatea Consiliului Europei de a ne susţine în procesul de identificare a unei soluţii a conflictului transnistrean, inclusiv prin valorificarea rolului instituţiei de la Strasbourg. 

La rândul său, Marian LUPU a apreciat înalt cooperarea Republicii Moldova cu Consiliul Europei, subliniind faptul că forul paneuropean reprezintă un prieten şi un partener strategic în susţinerea aspiraţiilor europene ale ţării noastre şi realizării reformelor democratice.   

Potrivit spicherului, Parlamentul de la Chişinău s-a angajat plenar în procesul complex de implementare a reformelor europene, inclusiv prin realizarea unui program calendaristic de onorare a obligaţiunilor Republicii Moldova faţă de Consiliul Europei. Acest Program, a comunicat Marian LUPU, a fost îndeplinit practic integral, cu excepţia unui singur document – Codul Educaţiei, care va fi examinat până la finele anului curent.

În acelaşi timp, Marian LUPU a comunicat faptul că Parlamentul de la Chişinău atribuie o atenţie sporită modului de implementare a legislaţiei şi a început deja audieri în plen pe marginea unor domenii prioritare precum sistemul judiciar şi cazurile RM la CEDO. Asemenea acţiuni, a relevat spicherul vor continua cu audieri privind situaţia mass media, etc. 

În final, oficialii au pledat în favoarea organizării şi desfăşurării unui exerciţiu electoral liber şi corect în alegerile parlamentare din 2009. Potrivit părţilor, desfăşurarea unui scrutin electoral în conformitate cu standardele internaţionale şi în spirit european va reprezenta un element important în evoluţia ulterioară a relaţiilor Republicii Moldova cu partenerii occidentali şi un semnal clar al ataşamentului ţării noastre pentru continuarea reformelor.

Preşedintele APCE se află între 6 – 9 iulie curent în vizită oficială în Republica Moldova, la invitaţia Preşedintelui Parlamentului RM.       

7 iulie 2008

 

Secţia Relaţii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова