version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










9 июля 2008

Experţi internaţionali vor participa la procesul de evaluare a situaţiei privind studierea limbii de stat de către alolingvi în Republica Moldova şi la elaborarea unei Strategii pe termen mediu de predare a limbii de stat către minorităţile naţionale.

Acest lucru a fost convenit în cadrul întrevederii de astăzi dintre Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, şi Knut VOLLEBAEK, Înalt Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale.

Preşedintele Parlamentului a informat oficialul OSCE că, urmare a unei solicitări a Adunării Populare a UTA Găgăuz-Yeri, Parlamentul de la Chişinău va crea în toamna curentă o comisie parlamentară specială care va monitoriza acţiunile Executivului privind analiza situaţiei în domeniul studierii limbii de stat de către alolingvi şi elaborarea Strategiei de predare a limbii de stat acestor grupuri sociale.

Potrivit spicherului, o Strategie în acest domeniu ar trebui să fie elaborată deja până la finele anului curent şi să prevadă mecanisme noi şi o metodologie adecvată de predare a limbii de stat cetăţenilor alolingvi.

Oficialul OSCE a salutat acţiunile Republicii Moldova în asigurarea armoniei interetnice în societate şi a exprimat deschiderea şi disponibilitatea OSCE de a contribui, prin diverse proiecte, la implementarea politicilor de garantare a drepturilor minorităţilor naţionale.   

În altă ordine de idei, Marian LUPU a apreciat înalt atenţia şi sprijinul acordat de către Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale situaţiei din Republica Moldova în vederea asigurării unei păci sociale şi a armoniei interetnice, inclusiv prin intermediul mai multor acţiuni de predare a limbii de stat în rândurile minorităţilor naţionale, inclusiv funcţionarilor publici din zona de sud a ţării.    

 

9 iulie 2008

Secţia Relaţii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова