version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










31 июля 2008

Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o discuţie cu Premierul Zinaida GRECEANÂI privind situaţia de ultimă oră în legătură cu inundaţiile care au afectat mai multe localităţi din Republica Moldova.

Oficialii au abordat în cadrul discuţiei starea de lucruri în localităţile afectate de inundaţii şi au dat o apreciere înaltă acţiunilor Executivului în vederea reducerii consecinţelor inundaţiilor şi protecţiei cetăţenilor din localităţile respective. Marian LUPU şi Zinaida GRECEANÂI au convenit, în scopul asigurării securităţii vieţilor omeneşti, asupra necesităţii implementării programului de măsuri destinat ajutorării sinistraţilor.  

Primul-ministru a asigurat în context că Guvernul dispune de toate instrumentele financiare şi pârghiile bugetare pentru lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale care au afectat Republica Moldova, menţionând că în prezent nu sunt necesare anumite decizii pe dimensiune legislativă.     

În cadrul convorbirii, a fost subliniat faptul că autorităţile monitorizează situaţia din zonele grav afectate şi elaborează un complex de măsuri operative destinat ajutorării sinistraţilor.      

Şeful Cabinetului de Miniştri a dat asigurări că Guvernul ţine la control situaţia din localităţile inundate şi a menţionat că în măsuri operative de evacuare a oamenilor şi salvare a bunurilor materiale sunt implicate subdiviziunile speciale ale autorităţilor publice centrale şi locale.   


Comunitatea moldovenilor din Sankt-Peterburg, Federaţia Rusă, va contribui la lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale care au avut loc recent în Republica Moldova, a comunicat Ion LIPCIU, Reprezentant Permanent al Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Interparlamentară a CSI. Potrivit lui, unul din liderii diasporei moldoveneşti va sosi luni, 4 august curent, la Chişinău pentru a acorda primul suport financiar în acest sens.  

Mai mulţi reprezentanţi ai comunităţii moldovenilor din Sankt-Peterburg au comunicat că vor procura haine şi jucării pentru copii, urmând să transmită în cel mai scurt timp aceste lucruri direct în localităţile din Republica Moldova afectate de inundaţii.

De asemenea, în prezent diaspora moldovenească din Sankt-Peterburg pregăteşte cinci mii de cadouri (jucării) pentru copiii afectaţi de inundaţiile din ultimele zile, precum şi examinează alte posibilităţi de susţinere a cetăţenilor din Republica Moldova, care au avut de suferit în urma apelor dezlănţuite.  


Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, a adresat un apel corpului de deputaţi şi funcţionarilor din cadrul Aparatului Legislativului de a contribui la ajutorarea persoanelor afectate de calamităţile naturale care au avut loc în mai multe localităţi din Republica Moldova.   

Preşedintele Parlamentului va transfera 5000 lei pe contul special deschis pentru colectarea mijloacelor financiare pentru ajutorarea sinistraţilor.  

De asemenea, fracţiunea parlamentară majoritară va transfera salariul pentru o zi de muncă  pe contul bancar special deschis de către Guvernul RM.

 

31 iulie 2008

Secţia Relaţii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова