version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











11 april 2005

In atentia mass-media

Conducerea Legislativului s-a intilnit cu liderii fractiunilor parlamentare

Intrevederea Presedintele Parlamentului cu reprezentantul special UE

In atentia mass-media

Astazi, 11 aprilie, Presedintele Parlamentului dl Marian Lupu, il va primi, cu incepere de la ora 15.00, pe dl Adriaan Jacobovits de SZEGED, Reprezentant Special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

In a doua jumatate a zilei dl SZEGED va avea intrevederi separate cu liderii fractiunilor parlamentare. Bir.300

La 15-30 dl Vladimir Turcan, presedintele Comisiei juridice, pentru numiri si imunitati, si dl Iurie Stoicov, presedintele Comisiei pentru securitatea nationala, aparare si ordinea publica, vor primi un grup de experti ai Consiliului Europei si ai Ambasadei SUA in Republica Moldova.

Conducerea Legislativului s-a intilnit cu liderii fractiunilor parlamentare

La initiativa fractiunii parlamentare majoritare a PCRM astazi a avut loc o intilnire a Presedintelui Legislativului dl Marian Lupu si a vicepresedintilor Maria Postoico si Iurie Rosca cu liderii fractiunilor din Parlament.

In cadrul ei au fost luate in dezbatere aspecte ce tin de implementarea prevederilor Planului Individual de Actiuni Republica Moldova пїЅ Uniunea Europeana, ale Declaratiei cu privire la parteneriatul politic pentru realizarea obiectivelor integrarii europene, precum si a declaratiilor facute de fractiunile parlamentare in cadrul plenului organului legislativ suprem.

Printre cele mai stringente actiuni s-a mentionat necesitatea revizuirii si gruparii actelor legislative ce urmeaza a fi racordate la standardele comunitare, elaborarii unor noi documente referitor la posturile nationale de televiziune si radio, asigurarea reala a independentei puterii judecatoresti si optimizarea acesteia, elaborarea unei redactii noi a Legii cu privire la Curtea de Conturi, modificarea Codului electoral, operarea unor modificari in Constitutia republicii. Acestea se refera la modalitatea de alegere a Presedintelui Republicii, functionarea puterii judecatoresti, statutul Procuraturii Generale si altele.

S-a convenit asupra crearii unor grupuri de lucru pentru fiecare initiativa legislativa respectiva. Din componenta lor vor face parte deputati din toate fractiunile parlamentare. In activitatea acestora vor fi antrenati, de asemenea, experti din republica si de peste hotare, reprezentanti ai societatii civile.

Intrevederea Presedintele Parlamentului cu reprezentantul special UE

Ne propunem scopuri si sarcini foarte ambitioase prin realizarea Planului Individual de Actiuni Republica Moldova пїЅ Uniunea Europeana, a afirmat Presedintele Parlamentului dl Marian Lupu in cadrul intrevederii de astazi cu Adriaan Jacobovits de Szeged, Reprezentant Special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova. Numirea Dumneavoastra in aceasta functie ne inspira un optimism sanatos si speranta ca colaborarea dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana va cunoaste o noua etapa, mai activa si mai calitativa.

Un subiect aparte al dialogului l-a constituit reglementarea diferendului transnistrean. Pledam pentru reglementarea pe cale pasnica a acestui conflict, pentru tratative constructive, astfel incit intr-o perspectiva de termen mediu sa gasim solutia respectiva, a mentionat in acest context dl Marian Lupu. Includerea UE in procesul respectiv este un factor de garantie, pe care mizam mult. Avem o pozitie constructiva pentru a gasi un model optimal a unui sistem eficient de monitorizare a hotarului moldo-ucrainean pe perimetrul transnistrean, a spus Presedintele Parlamentului.

In cadrul intrevederii au fost abordate si alte aspecte privind cooperarea bilaterala cu UE, cooperarea regionala si pe alte planuri. In opinia Presedintelui Parlamentului este necesar de a stabili un sistem mai eficient de colaborare cu Parlamentul European, de a mentine contacte permanente la nivel de comisii permanente.

Deputatii europeni, potrivit ambasadorului Adriaan Jacobovits de Szeged, manifesta un interes deosebit pentru Republica Moldova. UE doreste sa joace un rol tot mai activ in republica noastra pentru a asigura apropierea Republicii Moldova de aceasta organizatie.

La intrevedere au participat vicepresedintii Parlamentului Maria Postoico si Iurie Rosca, presedintele Comisiei pentru politica externa si integrarea europeana Sergiu Stati.

Tot astazi reprezentantul special al UE pentru Republica Moldova a avut intrevederi cu liderii fractiunilor parlamentare.

11.04.2005
Serviciul de presa al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova