version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











21 april 2005

Intrevederea Presedintelui Parlamentului cu Presedintele Azerbaidjanului

Comunicat de presa

Intrevederea Presedintelui Parlamentului cu Presedintele Azerbaidjanului

Republica Moldova si Republica Azerbaidjan au multe tangente in plan strategic, inclusiv dezvoltarea si democratizarea societatii, integrarea europeana, s-a mentionat in cadrul intrevederii de astazi a Presedintelui Parlamentului Marian Lupu cu Presedintele Azerbaidjanului Ilham Aliev. Aceasta ofera perspective pentru dezvoltarea in continuare a relatiilor bilaterale moldo-azere. Intre cele doua tari au fost semnate 35 de acorduri bilaterale. Acum, potrivit Presedintelui Parlamentului Marian Lupu, este timpul sa realizam aceste acorduri prin actiuni concrete. O baza solida pentru dezvoltarea relatiilor pe multiple planuri, in opinia Presedintelui Parlamentului, este cooperarea economica. Un exemplu elocvent in acest sens este realizarea proiectului investitional comun de constructie a portului si terminalului petrolier din Giurgiulesti, care este cel mai mare proiect investitional in Republica Moldova.

Marian Lupu a propus o impulsionare concreta a legaturilor interparlamentare dintre cele doua tari, inclusiv la nivel de grupuri si comisii permanente. In Parlamentul azer exista un grup de prietenie cu Republica Moldova. Curind un asemenea grup va fi instituit si in cadrul Parlamentului moldovenesc.

Un lucru care uneste cele doua tari este, cu regret, si fenomenul separatismului, s-a mentionat in cadrul intrevederii. Cu asemenea conflicte se confrunta mai multe state membre ale GUUAM. De aceea, in opinia Presedintelui Ilham Aliev, este necesar de a coordona eforturile in cadrul acestei organizatii regionale, si, cu sprijinul comunitatii internationale, de a solutiona conflictele respective pe cale pasnica si in baza normelor de drept international.

La intrevedere au participat vicepresedintii Parlamentului Maria Postoico si Iurie Rosca, presedintele Comisiei pentru politica externa si integrare europeana Sergiu Stati si liderii tuturor fractiunilor parlamentare.

Comunicat de presa

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova dl Marian Lupu a emis o dispozitie privind crearea unor grupuri de lucru pentru elaborarea unui important set de acte legislative in diverse domenii ale vietii sociale si activitatii institutiilor publice.

Grupurile respective au fost constituite prin consultarea si la propunerea fractiunilor parlamentare, care si-au exprimat intentia de a colabora la implementarea propunerilor de perfectionare a legislatiei, expuse anterior de reprezentatii opozitiei parlamentare. In componenta grupurilor au fost desemnati deputati cu o bogata experienta profesionala in domeniile de referinta.

In termen de 2-3 luni, grupurile constituite vor avea sarcina de a elabora propuneri de perfectionare a legislatiei in citeva domenii prioritare: - audiovizualului si mijloacelor de informare in masa; - justitiei; - electoral; - administratiei publice locale; - controlului financiar public; - activitatii organelor securitatii etc.

Activitatea grupurilor de lucru va fi monitorizata si asistata de un Comitet coordonator, condus de Presedintele Parlamentului, din componenta caruia vor face parte toti coordonatorii grupurilor de lucru constituite. In scopul asigurarii participarii largi la procesul decizional a reprezentantilor societatii civile, precum si pentru a asigura transparenta activitatilor intreprinse, s-a convenit ca la lucrarile grupurilor de lucru sa poata fi atrasi experti nationali si internationali.

Proiectele de acte legislative elaborate de grupurile de lucru vor fi aprobate prin consens de catre membrii acestora si dupa definitivare vor fi expertizate din punct de vedere al concordantei cu standardele internationale in domeniu si al corespunderii cu legislatia comunitara.

21.04.2005
Serviciul de presa al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova