version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










8 февраля 2008

Buna functionare a sistemului judecatoresc depinde foarte mult de cadrul juridic in care acesta activeaza, dar si de factorul uman, de acei ce infaptuiesc justitia, a afirmat Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, in cadrul Conferintei anuale a judecatorilor.

Parlamentul acorda o atentie deosebita fortificarii puterii judecatoresti si asigurarii independentei sistemului judiciar. Drept dovada sunt recentele modificari in legislatia nationala, apreciate pozitiv de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, a spus Marian LUPU.

Exprimand gratitudine judecatorilor pentru munca depusa pe parcursul anului trecut, Presedintele Legislativului a mentionat drept cele mai importante realizari in domeniu consolidarea organului de autoadministrare judecatoreasca, perfectionarea procedurii de numire a judecatorilor, stabilirea unor garantii juridice pentru imbunatatirea activitatii organizatorice, administrative si financiare a acestora, asigurarea impartialitatii, transparentei in activitatea judecatorilor si ridicarea responsabilitatii lor.

Totodata, a estimat spicherul, nu putem trece cu vederea si unele carente in functionarea sistemului judecatoresc din tara. O demonstreaza si numarul mare de dosare pierdute de tara noastra la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului. Aceste lacune se datoreaza nu numai cauzelor obiective, dar si celor de ordin subiectiv.

In context, Marian LUPU a incurajat asistenta sa-si orienteze eforturile in vederea consolidarii potentialului Consiliului Superior al Magistraturii, perfectionarii managementului instantelor judecatoresti, respectarii principiilor transparentei, impartialitatii, precum si a conditiei etice in activitatea corpului de magistrati, sporirea calitatii actului de justitie, etc. Nu mai putin important, in opinia Presedintelui Legislativului, este lupta contra coruptiei, imbunatatirea capacitatilor functionale ale aparatelor instantelor de judecata si marirea numarului de judecatori.

Marian LUPU a tinut sa accentueze ca Parlamentul va continua sa perfectioneze legislatia in domeniu si va monitoriza modul de implementare a acesteia. Semnificativ in acest sens este faptul ca primele audieri parlamentare din plenul forului legislativ suprem, care vor demara in luna martie curent, vor avea ca tematica problematica judecatoreasca si cazurile Republicii Moldova la CEDO.

08.02.2008
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова