version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










28 февраля 2008

Semnarea Procesului de la Bologna a constituit un element deosebit de pozitiv si constructiv pentru invatamantul european in ansamblu, a apreciat Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, in cadrul Seminarului "Aplicarea Procesului de la Bologna si implementarea sistemului "Licenta-Masterat-Doctorat" in Europa Centrala si de Rasarit".

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Carl BILDT, Ministru al Afacerilor Externe al Regatului Suedia, care se afla intr-o vizita oficiala in tara noastra.

Semnarea Procesului de la Bologna a constituit un element deosebit de pozitiv si constructiv pentru invatamantul european in ansamblu, a apreciat Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, in cadrul Seminarului "Aplicarea Procesului de la Bologna si implementarea sistemului "Licenta-Masterat-Doctorat" in Europa Centrala si de Rasarit".

In acelasi timp, a estimat Marian LUPU, doar semnarea acestui document nu asigura faptul ca statele din regiune sunt pregatite intrutotul pentru aplicarea acestuia de o maniera potrivita. Datorita traditiilor culturale si conditiilor specifice perioadei de tranzitie a invatamantului universitar din statele noastre, procesul a luat amploare diferita in regiune. In prezent, este important sa uniformizam vitezele cu care se aplica acest proces in regiunea Europei Centrale si de Rasarit, a mai afirmat spicherul.

Presedintele Parlamentului a subliniat drept absolut necesara definirea dificultatilor cu care se confrunta invatamantul superior si identificarea unor propuneri comune ale centrelor universitare care sa fie inaintate autoritatilor nationale ale statelor din regiune in vederea armonizarii legislatiei nationale si sporirii responsabilitatii pentru calitatea sistemului educational.

"Facilitarea accesului la studii si schimbul de studenti si profesori reprezinta cele mai bune forme de cooperare intre tarile noastre, intrucat contribuie la un transfer valoros de idei, cunostinte, valori culturale si traditii care nu cunosc granite", a accentuat Presedintele Legislativului.

Marian LUPU a incurajat participantii la discutii sa identifice un Plan de Actiuni pe care sa il prezinte guvernelor si parlamentelor nationale si care sa contina propuneri concrete orientate spre imbunatatirea starii de lucruri in activitatea universitatilor si altor institutii de invatamant superior.

Seminarul este organizat de catre Agentia Universitara a Francofoniei (AUF) in cooperare cu conferinta Rectorilor universitatilor membre ale AUF. Evenimentul intruneste experti si responsabili universitari din 9 tari din regiune, printre care Armenia, Bulgaria, Georgia, Ungaria, Romania, Rusia, Ucraina, precum si reprezentanti din Franta, Belgia si Canada.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Carl BILDT, Ministru al Afacerilor Externe al Regatului Suedia, care se afla intr-o vizita oficiala in tara noastra.

Oficialii au remarcat buna cooperare existenta intre Republica Moldova si Regatul Suediei atat pe dimensiunea relatiilor bilaterale, precum si in context european. Marian LUPU a caracterizat drept foarte dinamic dialogul bilateral moldo-suedez la nivelul cooperarii interparlamentare, accentuand faptul ca legiuitorii de la Chisinau apreciaza Suedia drept un partener valoros de cooperare pentru tara noastra.

Presedintele Parlamentului a exprimat gratitudinea autoritatilor moldovene pentru sustinerea acordata de catre Suedia atat prin numeroasele proiecte derulate in tara noastra prin intermediul Agentiei Suedeze pentru Dezvoltare Internationala, precum si prin sustinerea politica in cadrul Uniunii Europene.

Spicherul a apreciat inalt aderarea Suediei la Centrul European de Eliberare a Vizelor de la Chisinau, care reconfirma in actiuni practice suportul activ al acestei tari pentru eforturile tarii noastre pe calea integrarii europene.

In aceeasi ordine de idei, Marian LUPU a adresat multumiri autoritatilor de la Stockholm pentru implementarea Memorandumului tripartit de intelegere intre legislativele Moldovei, Letoniei si Suediei privind consolidarea capacitatii Parlamentului moldovean in domeniul integrarii europene si alinierii legislatiei nationale la standardele europene.

"Autoritatile de la Chisinau apreciaza incurajarea consecventa de catre Suedia a optiunii europene a Republicii Moldova si apropierea tarii noastre de UE prin perspectiva politicii usilor deschise a Uniunii", a relevat Marian LUPU.

In acest sens, Seful Legislativului a solicitat sustinerea Suediei in demararea discutiilor si ulterior a negocierilor pe marginea unui cadru juridic avansat al relatiilor moldo-comunitare.

In alta ordine de idei, Presedintele Parlamentului a exprimat deschiderea si interesul Parlamentului pentru realizarea proiectului moldo-suedez "Mostenirea istorica bilaterala" privind valorificarea perioadei istorice de aflare a Regelui Suediei Carl al XII pe teritoriul localitatii Varnita.

La randul sau, Seful diplomatiei de la Stockholm a reiterat sprijinul ferm al Suediei pentru sustinerea aspiratiilor europene ale Republicii Moldova. Carl BILDT a accentuat faptul ca Suedia doreste sa contribuie la consolidarea reformelor in tara noastra si la agenda europeana a Republicii Moldova.

Potrivit inaltului oficial suedez, autoritatile de la Stockholm vor dezvolta si in continuare o cooperare activa cu Republica Moldova si vor pleda pentru un parcurs european al tarii noastre atat pe perioada detinerii Presedintiei Consiliului de Ministri al Consiliului Europei in a doua jumatate a anului curent, precum si pe durata mandatului Suediei in calitate de Presedinte al UE in semestrul al doilea al anului 2009.

In acelasi timp, Ministrul suedez de Externe a reconfirmat interesul Uniunii Europene pentru dezvoltarea economica si implementarea reformelor democratice in regiunea Europei de Sud-est, procese care vor contribui la pacea si securitatea din intreaga Europa.

Carl BILDT a relevat rolul deosebit care ii revine institutiei parlamentare in asigurarea implementarii adecvate a legislatiei adoptate si exercitarii active a functiei de control asupra aplicarii in practica a normelor legislative. In context, oficialul a salutat dialogul foarte bun stabilit intre Parlamentele de la Stockholm si Chisinau si relatiile dinamice dintre omologii din cele doua Legislative.

Oficialii au apreciat, de asemenea, ca identificarea unei solutii viabile si durabile a conflictului transnistrean este in interesul regiunii europene.

Interlocutorii s-au mai pronuntat si pentru asigurarea unor alegeri libere si corecte in cadrul parlamentarelor din UTA Gagauzia din anul curent si a celor din 2009.

28.02.2008
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова