version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










22 февраля 2008

Delegatia Parlamentului Republicii Moldova a expus astazi, in cadrul lucrarilor reuniunii de iarna a Adunarii Parlamentare a OSCE, pozitia tarii noastre referitor la problema proclamarii unilaterale a provinciei Kosovo.

In cea de-a a doua zi a Reuniunii de iarna a AP OSCE, reprezentantii delegatiilor nationale ale statelor participante au prezentat pozitiile sale pe marginea problemei proclamarii recente a independentii de catre autoritatile provinciei Kosovo.

In cadrul dezbaterilor a luat cuvantul Grigore PETRENCO, Seful delegatiei Parlamentului RM la AP OSCE, care a prezentat pozitia oficiala consolidata a Parlamentului si Guvernului Republicii Moldova in aceasta privinta, reflectata in declaratiile recente ale ambelor institutii.

Grigore PETRENCO a reiterat ingrijorarea profunda a autoritatilor RM vizavi de proclamarea unilaterala a independentii de catre provincia Kosovo. In opinia delegatiei moldave, proclamarea unilaterala a independentei de catre aceasta provincie reprezinta o incalcare grava a suveranitatii si integritatii teritoriale a Serbiei, contravine Statutului ONU, Rezolutiei Consiliului de Securitate ONU nr. 1244 si Actului Final de la Helsinki. Parlamentarii moldoveni au opinat ca astfel de evolutie a situatiei din Kosovo incurajeaza separatismul si genereaza escaladarea tensiunilor nu numai in peninsula balcanica, intreaga Europa, dar si in alte regiuni ale lumii.

Delegatia Parlamentului RM s-a pronuntat pentru coordonarea eforturilor in plan international in vederea depasirii acestui pericol, care urmeaza a fi bazate pe respectarea principiilor suveranitatii si unitatii teritoriale ale statelor independente. De asemenea, mai multe delegatii nationale au remarcat faptul ca Kosovo este un caz unic si nu creeaza precedent pentru alte conflicte regionale.

Pe marginea lucrarilor reuniunii, Seful Delegatiei parlamentare de la Chisinau a purtat o serie de intrevederi cu omologii sai din Ucraina, Grupul de lucru al AP OSCE pentru Moldova, precum si cu Presedintele AP OSCE, Goran LENNMARKER.

Din componenta delegatiei moldovenesti care participa la reuniunea AP OSCE de la Viena mai fac parte parlamentarii Stefan SECAREANU, Presedintele Comisiei pentru drepturile omului, si Leonid BUJOR, membru al Comisiei pentru drepturile omului.

Reuniunea isi incheie lucrarile astazi, 22 februarie curent.

22.02.2008
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова