version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










14 февраля 2009

Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, a participat astăzi la inaugurarea monumentului combatanţilor războiului din Afganistan în comuna Crasnoarmeiscoe, raionul Hînceşti.

Evenimentul este prilejuit de împlinirea a 20 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan.

Monumentul din Crasnoarmeiscoe este cel de-al 19-lea din republică înălţat în memoria ostaşilor căzuţi în războiul din Afganistan. Ideea inaugurării lui, potrivit primarului Serghei ŞOVA,  a apărut în cadrul întîlnirii anuale cu veteranii.  Din cei 16 localnici participanţi la război au rămas doar 11. În total din raionul Hînceşti au fost recrutaţi în acel război 242 de tineri, 7 dintre care au rămas pe cîmpul de luptă.

Luînd cuvîntul în faţa numeroşilor săteni şi oaspeţi, participanţi la eveniment, Marian LUPU a subliniat că este de datoria noastră să purtăm memoria şi onoarea celor care au luptat în război. Un popor, o naţiune, are prezent şi viitor dacă nu-şi uită trecutul, nu cinsteşte memoria eroilor săi. Noi ţinem minte trecutul şi în baza acestor valori morale vom făuri împreună prezentul şi viitorul nostru, a afirmat Preşedintele Legislativului.

Din anul 2001, potrivit spicherului, în republică au fost luate mai multe decizii în vederea susţinerii morale şi materiale a veteranilor de război, inclusiv a combatanţilor războiului din Afganistan. Cel mai important document în acest sens este Legea cu privire la veterani, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova în anul 2003, potrivit căreia participanţii la războiul din Afganistan au fost egalaţi în drepturi cu celelalte categorii de veterani de război. Se întreprind măsuri pentru îmbunătăţirea asistenţei sociale şi medicale a veteranilor, a spus Marian LUPU.

Monumentul inaugurat astăzi la Crasnoarmeiscoe e situat în imediata apropiere de monumentul celor căzuţi în al doilea război mondial. Iar în anul viitor primăria din localitate intenţionează să ridice încă un monument dedicat participanţilor la conflictul armat de pe Nistru.

La festivitate au luat cuvîntul deputatul Mihail MOCAN, preşedinte al Uniunii republicane a veteranilor războiului din Afganistan, reprezentanţi ai ambasadelor Federaţiei Ruse, Republicii Belarus şi a Ucrainei în Republica Moldova, alte oficialităţi.


Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, a depus, în dimineaţa zilei de astăzi, flori la mormîntul regretatului poet Grigore VIERU, la Cimitirul central de pe strada Armenească din capitală.

Preşedintele Legislativului a adus astfel un ultim omagiu marelui poet contemporan, care avea să împlinească astăzi vîrsta de 74 de ani.

Grigore VIERU, devenit clasic în timpul vieţii, a plecat prematur dintre noi la 18 ianuarie 2009, în urma unui tragic accident rutier.  Marian LUPU a fost Preşedinte al Comisiei de stat pentru organizarea funeraliilor poetului.

Scriitor al Poporului, Cavaler al „Ordinului Republicii”, Doctor Honoris Causa al Acdemiei de Ştiinţe a Moldovei, Grigore VIERU ne-a dus faima în lume, opera lui fiind tradusă în peste 20 de limbi, a menţionat Marian LUPU. Laureat al numeroase premii naţionale şi internaţionale, Grigore VIERU, va dăinui prin opera sa, care va continua să educe noi şi noi generaţii în spiritul dragostei de Mamă, de Plai, de tot ce e frumos pe lume, a mai spus Preşedintele Parlamentului.

 

14 februarie 2009

Secţia Relaţii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова