version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










16 февраля 2009

Stadiul actual al relaţiilor moldo-ucrainene în perspectiva integrării europene a constituit subiectul principal al întrevederii de astăzi a Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, cu Serghii PYROZHKOV (Сергей РИРОЖКОВ),  Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ucrainei în Republica Moldova.

Dat fiind că şi Republica Moldova, şi Ucraina au ca prioritate integrarea europeană, cei doi interlocutori s-au pronunţat pentru intensificarea dialogului politic bilateral, precum şi cu Uniunea Europeană. În această ordine de idei se înscrie şi noul instrument de colaborare, lansat la 3 decembrie 2008 de Comisia Europeană, ce vizează şase state – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina. Această iniţiativă oferă statelor respective noi oportunităţi de cooperare economică şi socială cu UE.

Marian LUPU a accentuat importanţa dimensiunii parlamentare în ansamblul relaţiilor bilaterale moldo-ucrainene şi realizării aspiraţiilor europene ale celor două ţări. O formă nouă de cooperare interparlamentară sînt şedinţele comune ale Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană a Parlamentului Republicii Moldova şi a Comitetului pentru afaceri externe din cadrul Radei Supreme a Ucrainei. Pînă în prezent au avut loc două şedinţe comune – în anul 2007 la Odesa şi în anul 2008 la Chişinău.

Părţile au menţionat, de asemenea, existenţa unui cadru juridic solid pentru amplificarea cooperării comercial-economice,  Republica Moldova şi Ucraina avînd semnate 195 de acorduri bilaterale, 141 dintre care sînt în acţiune. În anul 2008 volumul schimburilor comerciale dintre cele două state a constituit cca 981,8 mil. de dolari SUA.

Marian LUPU şi  Serghii PYROZHKOV au luat în dezbatere şi alte aspecte ale relaţiilor bilaterale moldo-ucrainene, inclusiv procesul de delimitare a frontierei pe perimetrul transnistrean cu participarea reprezentanţilor UE.


Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, a participat, duminica, 15 februarie, în oraşul Bălţi, la mitingul consacrat celei de-a 20-a aniversări de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan. Manifestarea a avut loc lîngă monumentul ridicat în memoria bălţenilor căzuţi în război.

Luînd cuvîntul în faţa celor prezenţi la miting, Marian LUPU a  menţionat că aniversarea are două conotaţii: una tristă, pentru că a fost război care a luat multe vieţi omeneşti, iar alta optimistă, pentru că acea conflagraţie s-a încheiat şi că e pace pe pămînt. Este de datoria noastră sfîntă să păstrăm memoria celor căzuţi, să purtăm grija celor care au avut de pătimit de pe urma acelui război, de familiile acestora, a spus Preşedintele Parlamentului.

Dacă în primii ani de după încetarea conflagraţiei, a estimat Marian LUPU, situaţia combatanţilor era incertă, începînd cu anul 2001, autorităţile din republică şi societatea în ansamblu s-a întors cu faţa spre ei. Un punct de cotitură în destinul acestora a fost adoptarea de către Parlament, în 2003, a Legii cu privire la veterani, prin care participanţii la războiul din Afganistan au fost egalaţi în drepturi cu ceilalţi veterani de război. În perioada ulterioară au fost întreprinse acţiuni concrete pentru susţinerea socială a acestora. În particular, împreună cu Uniunea veteranilor războiului din Afganistan, a fost inaugurat şi activează un Centru republican de reabilitare.

Timp de zece ani, cît a durat războiul din Afganistan, prin „experienţa” lui tristă au trecut cca un milion de ostaşi ai fostei URSS, inclusiv peste 12 mii din Republica Moldova, 300 dintre care au căzut pe cîmpurile de luptă.

În războiul din Afganistan au participat şi 540 de ostaşi originari din municipiul Bălţi. 9 dintre ei nu mai sînt în viaţă. Actualmente numele lor îl poartă străzi din oraş.

 

16 februarie 2009

Secţia Relaţii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова