version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










25 января 2007

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Mehmet DULGER, Presedintele Comisiei pentru politica externa a Marii Adunari Nationale a Turciei, care efectueaza, intre 24-27 ianuarie curent, o vizita in Republica Moldova.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu membrii delegatiei Corporatiei Provocarile Mileniului si cu ambasadorul SUA la Chisinau, Michael D. KIRBY.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Mehmet DULGER, Presedintele Comisiei pentru politica externa a Marii Adunari Nationale a Turciei, care efectueaza, intre 24-27 ianuarie curent, o vizita in Republica Moldova.

Marian LUPU a apreciat inalt dialogul politic bilateral dintre Republica Moldova si Turcia, inclusiv pe dimensiunea relatiilor parlamentare. Spicherul a exprimat intentia Republicii Moldova de a consolida in continuare cooperarea bilaterala moldo-turca, in special in contextul aspiratiilor de integrare europeana ale ambelor state. In acest sens, Presedintele Parlamentului a reafirmat alegerea europeana a Republicii Moldova, precizand, totodata, faptul ca autoritatile realizeaza munca enorma pe care trebuie sa o infaptuiasca pentru atingerea obiectivelor de integrare europeana.

"Ne dam bine seama ca integrarea europeana nu se rezuma la declaratii politice si constientizam faptul ca urmeaza sa depunem eforturi serioase pentru implementarea reformelor pentru dezvoltarea social-economica a tarii", a subliniat spicherul.

In prezent, Republica Moldova se afla la o etapa importanta in implementarea Planului Individual de Actiuni RM - UE, totodata, ne dorim ca odata cu expirarea Acordului de Parteneriat si Cooperare sa obtinem un nou aranjament juridic in relatiile cu Uniunea Europeana, a declarat Marian LUPU. De asemenea, a mai spus spicherul, Moldova spera sa aiba un bun dialog cu UE in privinta facilitarii regimului de vize, obtinerii Sistemului de Preferinte Comerciale Autonome si initierii unui nou Acord privind asistenta tehnica si financiara.

"Apreciem inalt pozitia oficiala a Turciei in problema reglementarii transnistrene atat in cadrul cooperarii bilaterale cu alte state, precum si in contextul organizatiilor regionale si internationale", a mai adaugat Marian LUPU.

Presedintele Parlamentului a adus multumiri autoritatilor Turciei pentru sustinerea financiara acordata tarii noastre prin intermediul Agentiei Turcesti pentru Colaborare si Dezvoltare "TIKA". In special, Marian LUPU a remarcat suportul acordat regiunii UTA Gagauzia, pe care l-a calificat drept foarte important pentru dezvoltarea economica a autonomiei.

"Turcia este un sustinator activ al aspiratiilor de integrare europeana a Republicii Moldova si suntem dispusi sa contribuim la afirmarea vectorului prooccidental ales de catre populatia Moldovei", a declarat, la randul sau, Mehmet DULGER.

Totodata, Presedintele Comisiei pentru politica externa a Marii Adunari Nationale a Turciei a afirmat ca tara sa sustine suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova si se pronunta pentru o solutionare pasnica a problemei transnistrene. In acest context, parlamentarul a subliniat necesitatea respectarii angajamentelor internationale asumate la summit-ul OSCE din Istanbul din 1999.

Mehmet DULGER, de asemenea, a afirmat ca Turcia este interesata in crearea unei regiuni pasnice in bazinul Marii Negre si stabilirea unor relatii bune de cooperare intre statele din aceasta zona.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu membrii delegatiei Corporatiei Provocarile Mileniului si cu ambasadorul SUA la Chisinau, Michael D. KIRBY.

Marian LUPU a exprimat gratitudine autoritatilor Statelor Unite ale Americii pentru admiterea Republicii Moldova in cadrul Programului Provocarile Mileniului. Totodata, spicherul a afirmat ca acum urmeaza o etapa foarte responsabila pentru autoritatile Republicii Moldova in vederea crearii unitatii de specialisti care va coordona initierea si elaborarea proiectelor in cadrul etapei finale -Compact - a Programului Provocarile Mileniului. In context, Presedintele Parlamentului a mai mentionat faptul ca Republica Moldova este foarte interesata in practica si experienta Georgiei la acest capitol. In acest sens, interlocutorii au discutat posibilitatea organizarii in viitorul apropiat a unui seminar regional cu participarea Republicii Moldova, Georgiei, Ucrainei si Armeniei in vederea transferului de experienta.

Presedintele Parlamentului, de asemenea, a mentionat intentia Parlamentului de a obtine sprijinul partidelor politice, al societatii civile si sectorului privat, precum si asigurarea transparentei depline in procesul de initiere a proiectelor in cadrul Programului Provocarile Mileniului. Marian LUPU a accentuat faptul ca autoritatile vor miza in procesul de elaborare a proiectelor, in primul rand, pe aspectele calitatii si viabilitatii.

John HEWKO, seful delegatiei americane, a salutat abordarea serioasa a autoritatilor Republicii Moldova fata de elaborarea propunerilor de proiecte in cadrul Compact si a remarcat, de asemenea, disponibilitatea autoritatilor moldovenesti de a depune eforturile necesare in vederea elaborarii unor proiecte viabile si cu rezultate palpabile pentru poporul Republicii Moldova si pentru transformarile economice in societate.

John HEWKO a mai accentuat faptul ca succesul si reusita proiectelor inaintate de catre Republica Moldova va depinde in mare parte de coordonatorul national desemnat din partea Moldovei. Totodata, oficialul american a atentionat asupra faptului ca propunerile pe care le va prezenta Republica Moldova in cadrul acestui program ar urma sa vizeze redresarea situatiei in cel mult doua sfere problematice, care sa beneficieze de o reformare profunda in urma aplicarii programului.

Ambasadorul Statelor Unite a salutat, la randul sau, intentia autoritatilor Republicii Moldova de a obtine sprijinul politic al diferitelor partide, intrucat, potrivit acestuia, Programul Provocarile Mileniului este orientat spre transformari economice menite sa afecteze la modul pozitiv viitorul intregii populatii a tarii.

In context, Michael KIRBY a subliniat interesul SUA de a extinde prevederile acestui program asupra intregului teritoriu al Republicii Moldova, inclusiv in raioanele de est ale tarii. Oficialul american si-a exprimat speranta ca in comun cu autoritatile de la Chisinau vor reusi sa identifice modalitati de implementare a proiectelor respective si pe malul stang al Nistrului.

25.01.2007
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова