version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










20 мая 2006

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, a avut o intrevedere cu omologul sau chinez, Wu BANGGUO, Presedintele Comitetului permanent al Adunarii Nationale a reprezentantilor populari din intreaga China, care efectueaza intre 20-22 mai curent o vizita oficiala in tara noastra.

Presedintele Legislativului a apreciat inalt onorarea de catre dl Wu BANGGUO a invitatiei de a efectua o vizita oficiala in Republica Moldova, in special avand in vedere faptul ca aceasta este prima vizita la asemenea nivel in tara noastra de la declararea independentei. Potrivit spicherului, vizita respectiva are un caracter istoric si demonstreaza elocvent relatiile excelente dintre statele noastre. Spicherul si-a mai exprimat convingerea ca vizita dlui Wu BANGGUO va contribui semnificativ la consolidarea relatiilor bilaterale dintre statele noastre, inclusiv pe dimensiunea parlamentara.

Marian LUPU, de asemenea, a exprimat interesul profund al Republicii Moldova in extinderea si dinamizarea cooperarii bilaterale pe multiple planuri, accentuand faptul ca in ultimii ani relatiile bilaterale moldo-chineze au inregistrat o dinamica ascendenta, inclusiv la nivel interparlamentar. In context, Marian LUPU a remarcat perspectivele dezvoltarii cooperarii economice si cresterii schimburilor comerciale, realizarii unor proiecte investitionale, intensificarii relatiilor de colaborare in sferele umanitara, sociala, educationala si culturala, etc.

Spicherul a mai exprimat gratitudinea Parlamentului pentru sustinerea financiara acordata Republicii Moldova in ultimii ani. In context, Presedintele Parlamentului a salutat semnarea Acordului de Asistenta Economica dintre Moldova si China, care prevede acordarea tarii noastre a unui sprijin financiar considerabil, in valoare de 10 milioane iuani, aproximativ 800 mii dolari SUA, precum si donatia de utilaj tehnic in suma de 40 mii dolari SUA oferita Legislativului de la Chisinau. Marian LUPU a salutat si stabilirea unei cooperari constructive in domeniul tehnologiilor informationale, in special in sfera telecomunicatiilor.

Presedintele Legislativului a exprimat multumiri RPC pentru sustinerea Republicii Moldova in cadrul organismelor internationale, precum si pentru pozitia autoritatilor chineze in problema reglementarii transnistrene.

Marian LUPU, de asemenea, a multumit omologului sau pentru invitatia adresata membrilor comisiei parlamentare pentru politica externa si integrare europeana de a efectua in a doua jumatate a acestui an o vizita de familiarizare in Republica Populara Chineza.

De asemenea, Marian LUPU si-a exprimat speranta ca Republica Moldova si RPC vor examina perspectivele de realizare a unui proiect comun prin crearea in tara noastra a unei zone economice libere dupa modelul chinez si cu participarea capitalului si investitiilor chineze. Spicherul a accentuat faptul ca acest proiect ar fi unul reciproc avantajos pentru ambele state.

WU BANGGUO a exprimat, la randul sau, sustinerea de catre RPC a aspiratiilor de integrare europeana a Republicii Moldova, independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova. In contextul problematicii transnistrene, oficialul chinez a apreciat dorinta si eforturile tarii noastre de a solutiona conflictul transnistrean pe cale pasnica. Totodata, Presedintele Comitetului permanent al Adunarii Nationale a reprezentantilor populari din intreaga China a multumit autoritatilor Republicii Moldova pentru sustinerea suveranitatii si integritatii teritoriale a RPC si pentru pozitia tarii noastre in raport cu problema Taiwanului.

Wu BANGGUO a accentuat, de asemenea, interesul RPC de a intensifica dezvoltarea relatiilor bilaterale, cooperarea economica si comerciala, precum si de a aprofunda colaborarea in sfera educationala si culturala. In context, oficialul chinez a exprimat interesul RPC de a aprofunda dialogul interparlamentar si a apreciat inalt crearea de catre Parlamentul de la Chisinau a unui grup de prietenie cu RPC. Wu BANGGUO a precizat ca in prezent China, de asemenea, examineaza posibilitatea crearii unui grup similar in vederea consolidarii relatiilor de prietenie dintre cele doua state.

Totodata, oficialul chinez a remarcat faptul ca Republica Moldova a organizat si desfasurat cu succes Festivalul Vinului la Beijing, care a deschis posibilitati de valorificare a potentialului existent in aceasta ramura.

Presedintele forului legislativ chinez s-a pronuntat si pentru impartasirea experientei dintre cele doua state, inclusiv in elaborarea cadrului legislativ, promovarea normelor si reformelor democratice, etc. Wu BANGGUO a optat, de asemenea, pentru impulsionarea cooperarii dintre statele noastre in plan regional si international.

In final, Wu BANGGUO a adresat omologului sau o invitatie de a efectua o vizita oficiala in Republica Populara Chineza. Marian LUPU a acceptat cu placere invitatia.

Dupa intrevedere, au fost semnate trei documente de cooperare dintre Republica Moldova si Republica Populara Chineza: Acord de asistenta economica (semnat intre Ministerul Economiei si Comertului al RM si Ministerul Comertului al RPC), Acord de Parteneriat Strategic (semnat intre compania "Moldtelecom" si Huawei Technologies) si Acord de Donatie (semnat de catre compania chineza ZTE si "Moldtelecom").

Ulterior, Republica Populara Chineza a facut o donatie de utilaj tehnic Parlamentului Republicii Moldova, dupa care dl Wu BANGGUO a facut o inscriere in Cartea Oaspetilor de Onoare a Parlamentului Republicii Moldova.

"Fie ca prietenia dintre Republica Moldova si Republica Populara Chineza sa dainuiasca din generatie in generatie", a scris dl Wu BANGGUO in Cartea Oaspetilor de Onoare a Parlamentului Republicii Moldova.

La intrevedere au participat, de asemenea, vicepresedintii Parlamentului Maria POSTOICO si Iurie ROSCA, Iacob TIMCIUC, ambasadorul Republicii Moldova in China, Sergiu STATI, presedintele comisiei parlamentare pentru politica externa si integrare europeana, Vlad CUBREACOV, liderul fractiunii parlamentare a PPCD, Serafim URECHEAN, liderul fractiunii AMN, Eugenia OSTAPCIUC, liderul fractiunii parlamentare a PCRM, Victor STEPANIUC, presedintele grupului parlamentar de prietenie cu RPC, Igor DODON viceministru al Economiei si Comertului, Nicolae BONDARCIUC, presedintele comisiei parlamentare pentru politica economica, buget si finante, Vladimir EREMCIUC, vicepresedinte al comisiei parlamentare pentru protectie sociala, sanatate si familie.

20.05.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова