version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










29 мая 2006

Sergiu STATI, presedintele Comisiei parlamentare pentru politica externa si integrare europeana, a avut o intrevedere cu viceprim-ministrul Ivailo KALFIN, ministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Bulgaria, aflat intr-o vizita oficiala in tara noastra.

Sergiu STATI a exprimat multumirea Parlamentului pentru sustinerea acordata Republicii Moldova in procesul de integrare europeana, in special in procesul de obtinere a statutului de membru cu drepturi depline al SEECP si CEFTA. In acest context, Sergiu STATI a solicitat Bulgariei sprijinul si sustinerea Republicii Moldova in procesul de integrare europeana si impartasirea experientei Bulgariei la acest capitol, prin organizarea diferitelor seminare, training-uri, etc. Presedintele Comisiei parlamentare si-a mai exprimat speranta ca Bulgaria va adera la Uniunea Europeana in termenele stabilite, la 1 ianuarie 2007.

Sergiu STATI, de asemenea, a salutat relatiile traditional bune dintre Republica Moldova si Bulgaria, pronuntandu-se, totodata, pentru intensificarea dialogului si contactelor la nivel interparlamentar in vederea efectuarii unui schimb eficient de experienta.

De asemenea, Presedintele comisiei pentru politica externa si integrare europeana a facut un scurt bilant al situatiei politice din Parlament si a trasat prioritatile forului legiuitor in conformitate cu prevederile Programului calendaristic pentru anii 2005-2009 si a Planului de realizare a angajamentelor asumate in fata Consiliului Europei.

La randul sau, viceprim-ministrul Ivailo KALFIN, ministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Bulgaria, a declarat ca procesul de extindere a Uniunii Europene trebuie sa continue. "Viitorul Uniunii Europene consta in unificarea tuturor statelor democratice din regiune", a mai afirmat oficialul bulgar.

In acest context, seful diplomatiei bulgare a salutat aderarea Moldovei la SEECP si CEFTA, precizand ca tara noastra poate beneficia in cadrul cooperarii regionale printr-un sir de proiecte economice si investitionale. Viceprim-ministrul a exprimat disponibilitatea Bulgariei de a impartasi Republicii Moldova experienta de integrare europeana a acestei tari si de a evita greselile comise de Bulgaria pe calea integrarii europene.

Referindu-se la problematica transnistreana, ministrul de externe al Bulgariei a reiterat sustinerea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova. Ivailo KALFIN a mai declarat ca Federatia Rusa este obligata sa-si retraga armamentul si trupele militare de pe teritoriul Moldovei si sa-si onoreze angajamentele asumate la Istanbul.

29.05.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова