version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










18 сентября 2006

In perioada 18-20 septembrie la Chisinau se afla intr-o vizita de lucru o delegatie a Comisiei de Motiune a Comitetului National al Conferintei Consultativ-Politice a Poporului Chinez in frunte cu presedintele acesteia Pu Jie. Scopul vizitei este de a efectua un schimb de experienta privind mecanismul de elaborare si adoptare a actelor legislative, cooperarea dintre Parlament si societatea civila.

Pe parcursul intrevederii de luni cu membrii delegatiei Vicepresedintele Parlamentului Maria Postoico s-a referit la actiunile intreprinse de actualul Legislativ pentru intensificarea cooperarii cu societatea civila si asigurarea transparentei in activitatea parlamentara. Acest dialog permanent se realizeaza in baza Conceptiei privind cooperarea cu societatea civila, adoptata de Legislativ in decembrie 2005. In aceasta perioada cu aportul nemijlocit al organizatiilor non-guvernamentale au fost definitivate si adoptate un sir de documente importante.

Conducatorul delegatiei chineze a subliniat utilitatea schimbului de experienta in acest domeniu, Conferinta Consultativ-Politica fiind o veriga de legatura practica dintre stat, populatie si organizatiile obstesti din China, dintre Guvernul si organul legislativ suprem al acestei tari. Pu Jie a dat o apreciere inalta dinamicii dezvoltarii relatiilor bilaterale moldo-chineze in ansamblu si al celor interparlamentare in particular.

In prima jumatate a zilei de astazi oaspetii chinezi au avut o intilnire cu membrii grulului parlamentar de prietenie moldo-chineza. Conducatorul acestui grup Victor Stepaniuc, presedinte al Comisiei pentru cultura, stiinta, invatamint, tineret, sport si mijloace de informare in masa, a relevat interesul sporit al parlamentarilor moldoveni pentru experienta chineza, pentru aprofundarea cooperarii bilaterale. Dovada este si faptul ca grupul parlamentar de prietenie cu Republica Populara Chineza este constituit din 35 de deputati, mai bine de o treime din actuala componenta a Legislativului moldovean. Dimensiunea parlamentara a devenit o componenta esentiala in ansamblul relatiilor bilaterale dintre cele doua state. S-a mentionat, de asemenea, importanta relatiilor interparlamentare la nivel de comisii permanente, menite sa asigure o eficienta practica a schimbului de experienta. Interlocutorii au discutat la concret procedurile de organizare a procesului legislativ.

In timpul vizitei la Chisinau delegatia chineza va avea o serie de intilniri in cadrul comisiilor permanente si altor structuri ale Parlamentului.

18.09.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова