version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










29 сентября 2006

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova Marian Lupu, a participat la lucrarile Reuniunii a XI-a a Sefilor de state si de guverne ale statelor membre ale Francofoniei, reuniune care se desfasoara la Bucuresti, Romania, in perioada 28-29 septembrie curent. In cadrul dezbaterilor asupra raportului de activitate al Secretarului General al OIF, Presedintele Parlamentului moldovean a prezentat un discurs la subiectul rolului tehnologiilor informationale si comunicarii in edificarea societatii moderne, acesta fiind obiectivul OIF.

In cadrul reuniunii, Presedintele Parlamentului a avut intretineri de protocol cu Presedintele Romaniei Traian Basescu si cu Ministrul Afacerilor Externe roman Mihai-Razvan Ungureanu. Speakerul moldovean a felicitat interlocutorii cu rezolutia pozitiva de aderare a Romaniei la UE la 1 ianuarie 2007, prezentata in Raportul de tara al Comisiei Europene publicat la 26 septembrie. De asemenea, Domnia sa a apreciat nivelul inalt de organizare a Sommet-ului OIF la Bucuresti.

In ziua de 28 septembrie, Presedintele legislativului moldovean s-a mai intretinut cu o serie de oficialitati din diferite tari, precum Secretarul General al OIF Abdou Diouf, Presedintele Republicii Franceze Jacques Chirac, Prim Ministrul Canadei Stephen Harper si Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. In cadrul discutiilor, Presedintele Parlamentului a prezentat interlocutorilor optiunea pro-europeana a Republicii Moldova si a invitat partile la intensificarea dialogului bilateral.

Intrevederea cu Secretarul General al OIF Diouf s-a axat pe subiectele ce vizeaza consolidarea cooperarii in cadrul Francofoniei si oportunitatea intensificarii dialogului dintre statele francofone.

Speakerul Lupu a facut un schimb de opinii cu Presedintele Republicii Franceze, remarcind importanta sporirii colaborarii bilaterale moldo-franceze si mentionind in context, ca vizita unei delegatii oficiale a Parlamentului Republicii Moldova la Senatul Frantei, planificata pentru luna octombrie curent, ar constitui o buna oportunitate in acest sens.

In cadrul discutiei cu Presedintele Comisiei Europene, a fost prezentat mesajul pro-european al autoritatilor de la Chisinau. Interlocutorii au facut un schimb de impresii pe marginea recentei vizite a spicherului moldovean la Parlamentul European.

Abordand tematica relatiilor bilaterale cu seful executivului canadian, Presedintele Parlamentului RM a subliniat importanta sporirii dialogului politic si extinderii cadrului juridic al relatiilor dintre Canada si Republica Moldova, totodata exprimind recunostinta autoritatilor de la Ottawa pentru abordarea subiectului transnistrean in contextul ministerialei G-8 de la Moscova din vara anului curent, si pentru sustinerea initiativei statelor membre GUAM de a discuta problema conflictelor din spatiul GUAM in cadrul Adunarii Generale a ONU. In context, speakerul moldovean a invitat omologii sai sa viziteze Parlamentul RM.

De asemenea, Marian Lupu a avut o intrevedere cu Presedintele Adunarii Parlamentare a Francofoniei Bernard Patry si Secretarul General al APF Jacques Legendre. Speakerul si-a exprimat interesul si sustinerea pentru participarea plenara a legislativului moldovean in activitatile APF si a invitat interlocutorii sa intreprinda o vizita la Chisinau intr-o perioada apropiata.

29.09.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова