version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











18 september 2007

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a prezidat o sedinta in problema optimizarii cadrului legislativ de reglementare a activitatii de intreprinzator (Ghilotina II), cu participarea Consiliului Consultativ in Afaceri, constituit din organizatii de specialitate din sectorul asociativ, a grupului de experti independenti desemnati in cadrul proiectului Bancii Mondiale "Ameliorarea competitivitatii" si reprezentantilor mediului de afaceri.

Scopul sedintei a fost de a evalua progresele in procesul de optimizare a cadrului legislativ de reglementare a activitatii de intreprinzator.

Marian LUPU a accentuat ca Parlamentul se pronunta pentru abordarea de sistem, echilibrata si calitativa in procesul de perfectionare a legislatiei ce vizeaza activitatea antreprenoriala. "Este esential sa ne asiguram ca grupul tinta - mediul de afaceri - caruia, in primul rand, ii este adresata reforma regulatorie, va activa in conditii mai bune decat in prezent", a relevat spicherul.

Expertii independenti au mentionat ca, pana la moment, principalele discutii cu participarea mediului de afaceri au vizat necesitatea modificarii legislatiei care reglementeaza domeniile de licentiere si acordare a autorizatiilor, atributiile si activitatea de control economic - financiar ale autoritatilor cu functii de control si reglementare, etc. Ca urmare, Comisiei parlamentare speciale pentru optimizarea cadrului legislativ de reglementare a activitatii de intreprinzator i se va propune un pachet de 15 proiecte de legi aditional la initiativa legislativa a Guvernului.

Spicherul a constatat necesitatea dinamizarii procesului de revizuire a legislatiei, mentionand ca "Parlamentul ar trebui sa voteze setul respectiv de amendamente catre sfarsitul lunii noiembrie curent pentru a acorda structurilor de stat si mediului de afaceri o perioada de adaptare la noile realitati".

Totodata, Marian LUPU a accentuat importanta valorificarii de catre mediul de afaceri a oportunitatii de a participa la efectuarea unei reforme revolutionare in reglementarea activitatii de intreprinzator. "Reforma regulatorie trebuie sa fie una calitativa si sa evite calificativele de proforma", a conchis Presedintele Legislativului.

NOTA: Legea cu privire la principiile de baza de reglementare a activitatii de intreprinzator a fost adoptata in luna iulie 2006 urmand sa intre in vigoare la 11 august curent, odata cu expirarea a 12 luni de la data publicarii. La sfarsitul sesiunii de primavara - vara curent, Parlamentul, in urma discutiilor publice cu reprezentantii mediului de afaceri si in scopul asigurarii calitatii reformei regulatorii, a extins termenul de implementare a etapei a doua a Ghilotinei pana la 1 ianuarie 2008. In luna martie curent a fost instituita Comisia parlamentara speciala in scopul asigurarii implementarii adecvate a legii, obiectivul careia este crearea unui cadru favorabil activitatii de intreprinzator in conditii de transparenta si diminuare a implicarii statului, armonizarea legislatiei antreprenoriale nationale cu reglementarile europene si contribuirea la liberalizarea si consolidarea economiei de piata.

18.09.2007
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova