version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










18 апреля 2007

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut o intrevedere cu Milos Budin, senator, Viceministru italian pentru Comert International, sosit in tara noastra pentru a participa la primul Forum de Afaceri Moldo-Italian, care a debutat in dimineata zilei de astazi.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a participat la lucrarile cele-i de a 6-a Conferinte a presedintilor de parlamente in cadrul PCESE cu genericul "Noua Europa de Sud-est: Rolul parlamentelor" desfasurata la Zagreb, Croatia in perioada 16-17 aprilie 2007

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut o intrevedere cu dl Pierre Andrieu, Ambasadorul Republicii Franceze in Republica Moldova.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut o intrevedere cu dl Pierre Andrieu, Ambasadorul Republicii Franceze in Republica Moldova.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut o intrevedere cu Milos Budin, senator, Viceministru italian pentru Comert International, sosit in tara noastra pentru a participa la primul Forum de Afaceri Moldo-Italian, care a debutat in dimineata zilei de astazi.

Spicherul Marian Lupu, care a rostit o alocutiune la deschiderea Forumului, a adus multumiri oaspetelui italian pentru interesul si contributia la desfasurarea acestui eveniment consacrat oportunitatilor de investire a capitalului italian in Republica Moldova. Acest eveniment cu siguranta va constitui un impuls important in dezvoltarea relatiilor comercial-economice bilaterale, a spus Marian Lupu. Mediul de afaceri din Republica Moldova tinde sa atinga o cultura europeana si prezenta capitalului italian este un factor de stimulare a acestui proces, a apreciat Presedintele Parlamentului.

Referindu-se la importanta dimensiunii parlamentare in relatiile bilaterale moldo-italiene, Marian Lupu a specificat ca Parlamentul este disponibil sa sustina procesul de cooperare comercial-economica prin perfectionarea cadrului legislativ si, in special, prin intensificarea colaborarii cu cele doua camere ale Parlamentului italian. In context seful Legislativului a reconfirmat invitatia recenta la adresa Presedintelui Camerei Deputatilor Parlamentului Italian Fausto Bertinotti de a efectua o vizita in Republica Moldova. Un instrument eficient de colaborare interparlamentara, in opinia spicherului Marian Lupu, il constituie grupurile de prietenie. Deputatii moldoveni manifesta un mare interes pentru Italia, drept marturie fiind faptul ca grupul de prietenie moldo-italian include 40 de parlamentari.

In alt context Presedintele Parlamentului a adus multumiri pentru tratamentul deosebit si foarte echilibrat oferit de autoritatile italiene conationalilor nostri stabiliti temporar in aceasta tara.

Italia urmareste cu mare interes dezvoltarea relatiilor dintre Republica Moldova si statele Uniunii Europene, a spus, la rindul, sau Milos Budin. Noi concepem relatiile moldo-italiene nu numai in sens strict bilateral, ci in contextul relatiilor cu Uniunea Europeana in ansmblu. In opinia sa, Republica Moldova reprezinta un punct de intilnire dintre Europa Occidentala si cea de Est, ceea ce ofera multe oportunitati si presupune multa responsabilitate.

Forumul de Afaceri Moldo-Italian, potrivit oaspetelui, a demonstrat un mare interes din ambele parti pentru dezvoltarea raporturilor comercial-economice bilaterale.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a participat la lucrarile cele-i de a 6-a Conferinte a presedintilor de parlamente in cadrul PCESE cu genericul "Noua Europa de Sud-est: Rolul parlamentelor" desfasurata la Zagreb, Croatia in perioada 16-17 aprilie 2007

In perioada 16-17 aprilie la Zagreb, Croatia si-a desfasurat lucrarile cea de a 6-a Conferinta a presedintilor de parlamente in cadrul Procesului de Cooperare din Europa de Sud-est (SEECP). Delegatia Republicii Moldova la acest for a fost condusa de catre Presedintele Parlamentului Dl Marian LUPU. Tematica dezbaterilor a fost axata pe rolul si importanta parlamentelor nationale din regiune in procesul de integrare europeana a tarilor reprezentate de acestea. De asemenea a fost mentionat cadrul prioritatilor incluse in Carta relatiilor de buna vecinatate, stabilitate, securitate si cooperare in Sud-estul Europei, precum si concluziile pe marginea declaratiilor adoptate in cadrul conferintelor anterioare ale presedintilor de parlamente nationale ale statelor participante ale SEECP.

Toate tarile reprezentate la for au salutat participarea Republicii Moldova la SEECP, in calitate de membru cu drepturi depline, exprimindu-si increderea ca acest statut va contribui esential la materializarea aspiratiilor si eforturilor Moldovei de aderare la familia statelor europene.

Acest lucru a fost consemnat si in declaratia finala a forului, adoptata unanim de catre participanti.

In cadrul Conferintei, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova a tinut un discurs in care au fost puse in evidenta principiile de baza ale conceptului "Europenizarii" in calitate de vector principal pentru procesele socio-economice din tarile Europei de Sud-est.

Dl Marian Lupu a mentionat ca rolul Legislativului moldovenesc, in conditiile procesului de europenizare, este de a reactiona institutional, incercind sa faca fata noilor provocari, avind la baza atit modele deja existente, cit si introducind in procesul dat diferite varietati cu specific national. Republica Moldova pledeaza pentru un nou aranjament juridic ce prevede oferirea unor perspective de integrare mai clare pentru viitor. Politica Europeana de Vecinatate, acceptata de Moldova, serveste drept etapa tranzitorie pe calea integrarii europene si are menirea unui suport de pregatire mai buna pentru relatii mai intense si mai avansate de cooperare cu UE.

Concomitent desfasurarii lucrarilor forului, de asemenea, au fost intretinute o serie de intrevederi bilaterale cu presedintii si reprezentantii parlamentelor nationale din Croatia, Romania, Bulgaria, Macedonia, Turcia, Bosnia si Herzegovina. In cadrul acestor intrevederi toti interlocutorii au sustinut completamente propunerile partii moldovenesti de a dezvolta in continuare un parteneriat reciproc avantajos, atit in cadrul relatiilor parlamentare bilaterale, cit si la nivelul structurilor parlamentare regionale si europene.

Deosebit de importante, din punct de vedere al subiectelor discutate, au fost si intrevederile Speaker-ului moldovenesc cu Dnii Michael Mozur, vice-coordonatorul special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-est si, in special, cu Dl Angel Miguel Martinez, vicepresedintele Parlamentului European care au reiterat intentia de a sustine actiunile Moldovei in procesul de integrare Europeana. In finalul discutiei cu Dl Martinez partile au convenit asupra vizitei vicepresedintelui Parlamentului European la Chisinau pe parcursul anului curent.

La reintorcere, in timpul escalei la Budapesta, Dl Marian Lupu a avut o scurta intrevedere cu Dna Katalin Szili, Presedintele Adunarii Nationale a Republicii Ungare.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut o intrevedere cu dl Pierre Andrieu, Ambasadorul Republicii Franceze in Republica Moldova.

In cadrul intrevederii interlocutorii au abordat tematica relatiilor dintre cele doua tari, in special importanta consolidarii dimensiunii parlamentare in dialogul moldo-francez. Presedintele Parlamentului moldovean a remarcat stabilirea bunelor contacte dintre legislativele tarilor in urma vizitei sale oficiale in toamna anului 2006 la Senatul si Adunarea Nationala a Frantei, precum si ascendenta acestui dialog. "Moldova trateaza Republica Franceza ca un partener strategic, in special in contextul obiectivului strategic de integrare europeana" a spus dl Marian Lupu. In continuarea intrevederii, la solicitarea interlocutorului, Presedintele Parlamentului s-a referit la subiectele de baza ce vizeaza obiectivul integrationist al tarii, precum si la sarcinile legislativului moldovean in contextul dat. De asemenea, in cadrul intrevederii s-a relevat importanta viitoarei vizite in Republica Moldova a dlui Christian Poncelet, Presedintele Senatului francez, care va contribui, cu certitudine, la consolidarea relatiilor dintre tarile noastre.

La 18 aprilie 2007 in cadrul Parlamentului, sub conducerea speaker-ului Dlui Marian LUPU, a avut loc o sedinta de lucru cu participarea factorilor de decizie din cadrul Primariei Municipiului Chisinau.

La intrunirea data au fost puse in discutie problemele ce tin de implementarea prevederilor cadrului legal national referitor la masurile de asistenta sociala a participantilor la actiunile armate si conflictele militate precum si a persoanelor intern deplasate ca urmare a acestor conflicte, in solutionarea caror un rol important il joaca si organele administratiei publice locale, in special ale Municipiului Chisinau.

In acest context, Dl Veaceslav Iordan, primarul interimar al Municipiului Chisinau a reconfirmat angajamentul conducerii actuale a Primariei si al majoritatii consilierilor municipali de a identifica si utiliza la maximum posibilitatile de asistenta si protectie sociala a categoriilor mentionate.

In cadrul sedintei, un accent important, s-a pus pe problema asigurarii categoriilor date de cetateni cu spatiu locativ, partile stabilind un consens in ceea ce priveste modalitatea de solutionare a problemei persistente deja de 15 ani.

Necesitatea intrunirii date a fost determinata ca urmare a audierilor parlamentare cu aceeasi tematica, organizate de catre comisia parlamentara de profil la 28 martie 2007 la solicitarea presedintelui parlamentului dlui Marian LUPU, cu participarea atit a reprezentantilor structurilor guvernamentale si administratiei publice locale cit si a conducerii asociatiilor obstesti ce apara drepturile categoriilor vizate ale populatiei.

In incheierea sedintei, concluzionind asupra modalitatilor discutate, Presedintele Parlamentului a solicitat de la cei prezenti o abordare responsabila si consecventa a actiunilor propuse pentru solutionarea cit mai urgenta a problemelor ce tin de protectia sociala a participantilor la conflictele armate precum si a persoanelor intern deplasate.

18.04.2007
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова