version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










25 апреля 2007

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Kinga GONCZ, Ministru al Afacerilor Externe al Republicii Ungare.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Christian PONCELET, Presedintele Senatului Republicii Franceze, care efectueaza, intre 24 - 26 aprilie curent, o vizita in tara noastra.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Ursula PLASSNIK, Ministru Federal al Afacerilor Europene si Internationale al Republicii Austria.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Franco FRATTINI, Vicepresedinte al Comisiei Europene, Comisar pentru Justitie, Libertate si Securitate.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Ene ERGMA, Presedintele Parlamentului Republicii Estonia, care efectueaza o vizita in tara noastra.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Indulis EMSIS, Presedintele Parlamentului Republicii Letonia, care efectueaza o vizita in tara noastra.

Comisia parlamentara pentru drepturile omului a desfasurat astazi audieri parlamentare privind "Crearea Centrului de plasament temporar al strainilor" si "Finisarea in parteneriat cu Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati a Centrului de cazare pentru solicitantii de azil si refugiatii recunoscuti, aflati in Republica Moldova".

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Kinga GONCZ, Ministru al Afacerilor Externe al Republicii Ungare.

"Republica Moldova apreciaza inalt responsabilitatea asumata de catre Ungaria prin deschiderea la Chisinau a Centrului European Comun de Eliberare a Vizelor. Este o actiune care contribuie la consolidarea relatiilor bilaterale dintre Ungaria si Moldova. Totodata, acest eveniment marcheaza apropierea tarii noastre de spatiul european, facilitand circulatia persoanelor si fortificand relatiile de prietenie dintre cetatenii moldoveni si cei din statele-membre ale UE", a afirmat Marian LUPU.

Spicherul a accentuat faptul ca Ungaria reprezinta un partener valoros pentru tara noastra, indeosebi in eforturile de integrare europeana.

"Tratam drept deosebit de importante mesajul european al Ungariei si agenda europeana in relatiile bilaterale cu Republica Moldova, fapt ce subliniaza suveranitatea si independenta tarii noastre", a mai adaugat Marian LUPU.

Presedintele Parlamentului a solicitat sustinerea Ungariei in dialogul Republicii Moldova cu Uniunea Europeana si cu statele-membre ale UE. In particular, spicherul a subliniat importanta negocierii unor noi aranjamente juridic si comercial-economic cu UE.

Kinga GONCZ a afirmat, la randul sau, ca Republica Moldova este un partener si un aliat important pentru Ungaria. "Ungaria sustine demersurile de integrare europeana ale Moldovei, iar implementarea cu succes de catre Moldova a Planului de Actiuni RM - UE va constitui un argument in favoarea unui dialog avansat cu Uniunea Europeana", a accentuat seful diplomatiei maghiare. Potrivit oficialului maghiar, Uniunea Europeana este tot mai mult interesata in tarile Europei de Sud-est, inclusiv in evolutiile democratice din Republica Moldova.

In context, Kinga GONCZ a reiterat sustinerea Ungariei pentru integritatea si suveranitatea Republicii Moldova, subliniind faptul ca Uniunea Europeana are nevoie de un vecin prosper si stabil la granitele sale.

Mesaj inscris in cartea de onoare

Omagiu si recunostinta acestei tari-prietena, Moldova, care depune eforturi enorme in toate domeniile pentru a pregati poporul moldovenesc de a se integra in Uniunea Europeana.

Sunt fericit si mindru ca tara noastra, Franta, insoteste aceasta tara francofona si francofila in demersurile sale.

Cu salutari amicale,
Christian Poncelet
Presedintele Senatului Republicii Franceze


Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Christian PONCELET, Presedintele Senatului Republicii Franceze, care efectueaza, intre 24 - 26 aprilie curent, o vizita in tara noastra.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova a calificat vizita demnitarului francez drept o contributie importanta pentru incurajarea aspiratiilor europene ale Republicii Moldova, intrucat Frantei ii revine un rol important in deciziile ce vizeaza evolutiile in spatiul comunitar.

Marian LUPU a mentionat ca dialogul politic bilateral dintre Moldova si Franta a inregistrat o dezvoltare extraordinara in ultimii ani, in special pe dimensiunea parlamentara. Presedintele Parlamentului a mentionat ca Grupul parlamentar de prietenie cu Franta din cadrul forului legislativ moldovean este unul din cele mai numeroase si numara 42 de deputati, fapt ce denota importanta deosebita pe care o atribuie legiuitorii moldoveni cooperarii cu parlamentarii francezi.

"Republica Moldova este profund atasata valorilor francofone si va fi o deosebita onoare pentru tara noastra daca Chisinaul ar fi ales sa gazduiasca cel de-al XIV-lea Summit al Francofoniei, preconizat sa aiba loc in anul 2012", a declarat Marian LUPU.

Marian LUPU, de asemenea, a adus multumiri delegatiei franceze la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei pentru avansarea in dialogul tarii noastre cu Consiliul Europei si impulsionarea reformelor democratice din Moldova. In acest context, spicherul a reiterat ireversibilitatea alegerii europene a Republicii Moldova, precizand ca integrarea europeana este nu doar o decizie a clasei politice, ci si o aspiratie a poporului moldovenesc.

In acelasi timp, Presedintele Parlamentului a anuntat ca in vara anului curent Legislativul de la Chisinau, in comun cu organizatia neguvernamentala din Franta "Moldovenii", va desfasura o conferinta moldo-franceza care va aborda tematica democratiei participative si experienta Frantei la acest capitol.

In alta ordine de idei, spicherul a apreciat enorm increderea investitorilor francezi prezenti in Republica Moldova in cele mai importante sectoare ale economiei nationale, subliniind in acest sens faptul ca Legislativul va continua eforturile de ajustare a cadrului legislativ in vederea crearii conditiilor avantajoase pentru atragerea investitiilor straine.

Christian PONCELET a afirmat ca Franta nu este indiferenta la evolutiile si transformarile care au loc in Republica Moldova. "Suntem atenti la ceea ce se intampla in Republica Moldova si va sustinem in toate eforturile de integrare europeana. Franta va continua sa va sprijine in cadrul institutiilor europene", a mai declarat Presedintele Senatului Republicii Franceze.

Christian PONCELET a pledat pentru instituirea unor mecanisme de cooperare permanenta intre forurile legislative moldovean si francez si a enuntat disponibilitatea Senatului francez de a organiza vizite de studiu si transfer de experienta pentru parlamentarii moldoveni, dar si pentru functionarii publici din Aparatul Legislativului. De asemenea, oficialul francez a mentionat importanta stabilirii unor cooperari intre regiunile din Republica Moldova si din Franta, care ar contribui la activizarea schimburilor comercial-economice bilaterale.

Franta, potrivit afirmatiilor lui Christian PONCELET, sustine identificarea unei solutii a problemei transnistrene cu respectarea principiilor suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Ursula PLASSNIK, Ministru Federal al Afacerilor Europene si Internationale al Republicii Austria.

Interlocutorii au calificat inaugurarea la Chisinau a Centrului Comun de Eliberare a Vizelor drept un semnal european politic important si incurajator pentru eforturile de integrare europeana a Republicii Moldova.

Marian LUPU a exprimat gratitudinea autoritatilor Republicii Moldova pentru decizia politica de infiintare a acestui Centru, care, potrivit spicherului, va contribui esential la sustinerea eforturilor tarii noastre in directia Uniunii Europene. In particular, spicherul a mentionat importanta participarii plenare a Austriei in acest proiect, lucru care va contribui la consolidarea raporturilor economice bilaterale si va oferi noi oportunitati de investitii pentru tara noastra.

Oficialul austriac a apreciat, la randul sau, deschiderea Centrului Comun de Eliberare a Vizelor drept un proiect care demonstreaza dinamism si angajament din partea Uniunii Europene si care deschide noi oportunitati de cooperare pentru cetatenii din Republica Moldova, inclusiv in sfera educationala, economica si investitionala.

"Integrarea europeana a Republicii Moldova presupune reforme dure si exigente, dar ofera si obiective finale formidabile. Inaugurarea Centrului Comun semnifica inclusiv si transpunerea in realitate a sustinerii politice a UE prin actiuni practice orientate spre facilitarea circulatiei cetatenilor moldoveni", a precizat Ursula PLASSNIK.

In alta ordine de idei, Presedintele Parlamentului a salutat deschiderea la Chisinau a Biroului Agentiei pentru Dezvoltare a Austriei, mentionand ca cooperarea cu aceasta organizatie ofera largi posibilitati pentru promovarea si implementarea mai multor proiecte de ordin social-economic in Republica Moldova. Spicherul a mai exprimat gratitudine autoritatilor austriece pentru includerea tarii noastre in lista statelor prioritare pentru acordarea asistentei tehnice.

Marian LUPU, de asemenea, si-a anuntat disponibilitatea de a participa, la invitatia lui Erhard BUSEK, Coordonatorul Special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, la Forumul European IG Alpbach, Austria, eveniment preconizat pentru luna august curent.

Interlocutorii au pledat si pentru intensificarea dialogului interparlamentar moldo-austriac in contextul aspiratiilor de integrare europeana a Republicii Moldova.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Franco FRATTINI, Vicepresedinte al Comisiei Europene, Comisar pentru Justitie, Libertate si Securitate.

Marian LUPU a exprimat gratitudinea autoritatilor Republicii Moldova pentru decizia statelor-membre ale UE de a inaugura la Chisinau primul Centru Comun de Eliberare a Vizelor. Spicherul a apreciat contributia personala a Vicepresedintelui Comisiei Europene in lansarea acestui proiect in premiera pentru Uniunea Europeana, mentionand ca acesta reprezinta un elocvent mesaj politic de incurajare a eforturilor de integrare europeana a Republicii Moldova.

Presedintele Parlamentului a reiterat aspiratiile ireversibile de integrare europeana a Republicii Moldova, subliniind in context faptul ca tara noastra abordeaza intr-o maniera practica si in termene realiste procesul de integrare in familia europeana. Marian LUPU a accentuat ca Republica Moldova trateaza angajamentele sale in directia integrarii europene, in primul rand, drept actiuni de reforme pe plan intern, menite sa consolideze capacitatile administrative si functionale ale institutiilor democratice ale societatii.

"Republica Moldova isi doreste sa devina o continuitate fireasca a Uniunii Europene si sa asimileze standardele si normele comunitare de dezvoltare sociala, economica si politica", a adaugat spicherul.

Franco FRATTINI a salutat pozitia pragmatica si realista de abordare a parcursului european de catre Republica Moldova. Inaltul oficial european a subliniat faptul ca acum Republica Moldova urmeaza sa recupereze timpul pierdut in trecut si sa-si recapete rolul ce ii revine in regiunea Europei de Sud-est, precum si sa devina mai vizibila in regiunea sud-est europeana.

Vicepresedintele Comisiei Europene a mentionat ca in timpul apropiat urmeaza sa prezinte o strategie de securizare a regiunii Marii Negre, care ar contribui la consolidarea eforturilor de combatere a traficului de persoane, crimei, coruptiei, iar Moldova ar urma sa participe activ la aceasta initiativa.

Franco FRATTINI si-a anuntat, de asemenea, disponibilitatea de a contribui la negocierea unui acord de facilitare a traficului mic de frontiera intre Republica Moldova si Romania, precum si s-a pronuntat pentru extinderea Misiunii UE de asistenta la frontiera moldo-ucraineana pe segmentul transnistrean.

Vicepresedintele Comisiei Europene a mai subliniat importanta reformarii radicale a sistemului justitiei in calitate de preconditie esentiala pentru crearea unei societati democratice, a unui cadru propice pentru atragerea investitiilor si dezvoltarea economica a tarii.

Comisarul European pentru Justitie, Libertate si Securitate a propus Parlamentului de la Chisinau de a utiliza plenar instrumentele specifice de control si de a elabora un raport care vizeaza implementarea legislatiei ce vizeaza respectarea drepturilor omului sub multiple aspecte. Potrivit oficialului european, odata cu remiterea acestui raport Comisiei Europene, UE va purcede la identificarea de noi actiuni de sustinere a reformelor democratice in tara noastra.

Presedintele Parlamentului a salutat aceasta initiativa, Legislativul urmand sa identifice in comun cu Delegatia Comisiei Europene la Chisinau modalitatile de realizare in practica a acestei actiuni.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Ene ERGMA, Presedintele Parlamentului Republicii Estonia, care efectueaza o vizita in tara noastra.

Marian LUPU a adresat expresii de gratitudine omologului sau estonian pentru sustinerea acordata la deschiderea Centrului Unic de Eliberare a Vizelor pentru Uniunea Europeana, care, cu siguranta, va facilita accesul cetatenilor moldoveni in statele-membre ale UE.

Totodata, spicherul a apreciat inalt faptul ca Republica Moldova constituie una din prioritatile politicii externe a Estoniei si poate miza pe sustinerea Estoniei in procesul de integrare europeana.

Presedintele Legislativului a mentionat in context faptul ca "Republica Moldova trateaza in modul cel mai responsabil reformele ce vizeaza integrarea europeana a tarii si a initiat o munca serioasa in vederea ajustarii cadrul juridic national la normele Acquis-ului comunitar".

La randul sau, Ene ERGMA, Presedintele Parlamentului Republicii Estonia, a remarcat importanta ajustarii legislatiei nationale la prevederile Acquis-ului comunitar, precum si implementarea adecvata a acestora.

Interlocutorii au abordat mai multe aspecte privind cooperarea moldo-estoniana, pronuntandu-se in continuare pentru intensificarea raporturilor bilaterale in contextul dialogului tarii noastre cu Uniunea Europeana.

Ene ERGMA i-a adresat Presedintelui Parlamentului Republicii Moldova o invitatie oficiala sa efectueze pe parcursul anului curent o vizita in Estonia.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Indulis EMSIS, Presedintele Parlamentului Republicii Letonia, care efectueaza o vizita in tara noastra.

Spicherul s-a pronuntat pentru semnarea in timpul cel mai apropiat a Memorandumului tripartit de intelegere intre legislativele Moldovei, Letoniei si Suediei privind consolidarea capacitatii Parlamentului moldovean in domeniul integrarii europene si alinierii legislatiei nationale la standardele comunitare.

Presedintele Parlamentului a subliniat in context ca optiunea europeana a Republicii Moldova este una ferma, ireversibila si care nu are alternative. Marian LUPU a accentuat faptul ca vectorul european este sustinut de catre toate fractiunile politice din actualul Legislativ si constituie un factor de consolidare a intregii societatii.

La randul sau, Indulis EMSIS a mentionat caracterul constructiv si pragmatic al relatiilor bilaterale dintre Republica Moldova si Republica Letonia, reafirmand sustinerea deplina a Letoniei pentru demersurile europene ale tarii noastre.

In finalul intrevederii, Marian LUPU i-a adresat lui Indulis EMSIS o invitatie de a efectua pe parcursul anului curent o vizita oficiala in tara noastra.

Comisia parlamentara pentru drepturile omului a desfasurat astazi audieri parlamentare privind "Crearea Centrului de plasament temporar al strainilor" si "Finisarea in parteneriat cu Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati a Centrului de cazare pentru solicitantii de azil si refugiatii recunoscuti, aflati in Republica Moldova".

Sergiu Golovaci, viceministru al Afacerilor Interne, a informat membrii comisiei ca Centrul de plasament temporar al strainilor este preconizat in cadrul proiectului "Consolidarea managementului migratiei in Republica Moldova - MIGRAMOL", proiect care a demarat la 1 iunie 2006 la initiativa Guvernului cu sprijinul UE si a Organizatiei Internationale pentru Migratie, cofinantat de Guvernul Finlandei. Statutul de Centru de plasament temporar al strainilor a fost atribuit complexului de cladiri administrative ale MAI de pe strada Petricani din capitala. Pina la ora actuala a fost aprobat proiectul de reconstructie a Centrului, care va avea o suprafata de cca 2 mii metri patrati si va avea o capacitate de cazare pentru cca 150 de persoane. Potrivit viceministrului, termenul maxim de implementare a proiectului este de doi ani.

Pina in anul 2009 va fi finalizat si Centrul de cazare pentru solicitantii de azil si refugiatii recunoscuti, aflati in Republica Moldova, amplasat, de asemenea, in capitala. Actualmente aici sint cazate 77 de persoane. Proiectul este realizat de Guvern cu sprijinul ICNUR si al Programului TACIS. Petrus Wijninga, reprezentant al Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati(ICNUR), a remarcat ca in luna mai in Moldova va fi lansat un studiu privind posibilitatile de integrare a refugiatilor in societate, care, de asemenea, va contribui la finalizarea Centrului respectiv.

Comisia parlamentara de specialitate va tine si in conrinuare in vizorul sau activitatile organelor de resort in vederea finalizarii lucrarilor de amenajare a Centrelor.

25.04.2007
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова