version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











8 february

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, l-a primit pe Iuliu WINKLER, ministru delegat pentru comert al Romaniei, aflat intr-o vizita oficiala in tara noastra.

Marian LUPU a declarat ca Republica Moldova acorda o importanta deosebita relatiilor bilaterale cu Romania si apreciaza statul vecin drept un partener economic important al tarii noastre. Presedintele Parlamentului a exprimat interesul Republicii Moldova de a aprofunda relatiile comerciale moldo-romane si de a mentine o dinamica ascendenta in schimburile comerciale dintre statele noastre si dupa aderarea Romaniei la comunitatea europeana. In acest sens, Marian LUPU a solicitat acordarea Republicii Moldova a Preferintelor Comerciale Autonome de catre Uniunea Europeana, precizand ca tara noastra este gata sa adopte o pozitie destul de flexibila in aceasta problema.

Spicherul a reiterat, de asemenea, interesul Moldovei de a prelua Acquis-ul comunitar tradus in limba romana, mentionand ca tara noastra resimte destul de puternic lipsa de experienta la acest capitol, in special in conditiile in care Republica Moldova se afla la etapa armonizarii legislatiei nationale la standardele europene.

Iuliu WINKLER a declarat, la randul sau, ca Romania considera privilegiate relatiile cu Republica Moldova, fapt pentru care una dintre sarcinile importante ale Guvernului roman pentru anul 2006 va fi pregatirea momentului aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si evitarea impactului negativ asupra cooperarii economice moldo-romane, odata cu acceptarea regulilor economice comunitare de catre Romania. In acest sens, potrivit ministrului, Romania, in calitate de presedinte al Acordului de Liber Schimb Central-European (CEFTA), va opta pentru extinderea Pactului CEFTA si includerea Republicii Moldova in acest important instrument de cooperare economica regionala.

Iuliu Winkler, de asemenea, a accentuat ca Guvernul Romaniei este disponibil sa contribuie la sensibilizarea mediului roman de afaceri in vederea atragerii investitiilor romane pe piata Republicii Moldova si dezvoltarii continue a relatiilor comerciale bilaterale. Oficialul roman a mai dat asigurari ca odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Republica Moldova va avea un sustinator aprig al intereselor sale pe arena europeana.

08.02.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova