version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










1 февраля 2007

O Misiune a Fondului Monetar International care va efectua o noua vizita in Republica Moldova intre 21 - 28 februarie curent va adresa un discurs in plenul Parlamentului Republicii Moldova. Acest lucru a fost convenit in cadrul intrevederii de astazi a Presedintelui Parlamentului, Marian LUPU, cu Reprezentantul Permanent al FMI la Chisinau, Johan MATHISEN.

Sesiunea de primavara a Parlamentului Republicii Moldova va incepe la 8 februarie curent. O hotarare in acest sens a fost aprobata astazi in cadrul Biroului Permanent al Parlamentului.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu reprezentantii Asociatiei "Cernobil". La intrevedere a fost prezent si Vladimir EREMCIUC, vicepresedintele Comisiei pentru protectie sociala, sanatate si familie.

Tudor Capatana, Presedintele Asociatiei "Cernobil" a adresat multumiri autoritatilor Republicii Moldova pentru sustinerea acordata in ultimii ani persoanelor care au avut de suferit de pe urma exploziei de la Centrala Atomo-electrica de la Cernobil. In special, Tudor Capatana a mentionat solutionarea problemei acordarii creditelor preferentiale, a indexarii pensiilor si imbunatatirea conditiilor de asistenta medicala.

Totodata, reprezentantii asociatiei au solicitat sprijinul autoritatilor Republicii Moldova in solutionarea problemei aprovizionarii cu produse alimentare necesare pentru eliminarea radionucleizilor nocivi din organism. In opinia membrilor asociatiei, ar fi necesare modificari la legislatie care ar permite achitarea echivalentului in bani a acestor produse, intrucat ar fi practic imposibila distribuirea produselor in lipsa unor retele specializate de magazine pe intreg teritoriul tarii.

Membrii Asociatiei, de asemenea, au solicitat suportul autoritatilor in constructia unui Memorial al victimelor catastrofei de la Cernobil, al carui proiect este initiat in strada Trandafirilor din Chisinau, dar care, din lipsa mijloacelor financiare, nu poate fi construit. In cadrul Memorialului membrii Asociatiei "Cernobil" au initiat si ridicarea unei biserici, care este construita doar in proportie de 30 la suta si pentru finisarea careia mai sunt necesare circa cinci milioane lei.

In acelasi timp, membrii asociatiei au atentionat asupra faptului ca desi a fost repartizat un teren pentru constructia unui bloc de locuit cu 80 de apartamente pentru cei afectati de avaria nucleara de la Cernobil, in prezent nu sunt efectuate lucrari la acest obiectiv, constructia fiind stopata la stare incipienta.

Marian LUPU a mentionat ca deputatii Parlamentului Republicii Moldova acorda o atentie sporita problemelor cu care se confrunta aceasta categorie a populatiei.

"Actele de eroism si jertfire de sine ale Dvs. nu trebuie uitate si urmeaza sa cooperam impreuna pentru a asigura o protectie sociala adecvata tuturor participantilor la lichidarea consecintelor avariei de la Cernobil, precum si membrilor familiilor acestora", a subliniat Presedintele Parlamentului.

"Intrucat in bugetul de stat pentru anul curent nu au fost alocate resurse financiare pentru lucrari de constructie la blocul de locuit si la Memorialul victimelor catastrofei de la Cernobil, urmeaza sa examinam alocarea de fonduri din buget abia la momentul rectificarii bugetului de stat", a mai afirmat Marian LUPU.

De asemenea, Presedintele Parlamentului a spus ca va vizita Memorialul victimelor avariei de la CAE Cernobil pentru a evalua situatia privind etapa constructiilor. Totodata, Parlamentul va include pe agenda sa de lucru chestiuni privind imbunatatirea dimensiunii legislative ce vizeaza asigurarea protectiei sociale a persoanelor afectate de urmarile exploziei de la Cernobil.

Asociatia "Cernobil" numara in prezent 3000 de persoane, precum si 500 de membri in localitatile din partea stanga a Nistrului. In prezent, in Republica Moldova sunt 1600 copii nascuti in familii afectate de catastrofa nucleara de la Cernobil.

Sesiunea de primavara a Parlamentului Republicii Moldova va incepe la 8 februarie curent. O hotarare in acest sens a fost aprobata astazi in cadrul Biroului Permanent al Parlamentului.

Printre chestiunile pe care urmeaza sa le examineze forul legislativ pe durata sesiunii curente se numara desemnarea in functie a Procurorului General al Republicii Moldova, a unor judecatori la Curtea Constitutionala si Curtea Suprema de Justitie.

Totodata, pe parcursul sesiunii curente Parlamentul isi va onora in proportie de suta la suta angajamentele asumate fata de Consiliul Europei prin indeplinirea completa a Programului calendaristic al actiunilor legislative in conformitate cu Rezolutia si Recomandarile Comisiei pentru respectarea obligatiilor si angajamentelor statelor membre ale Consiliului Europei.

In acelasi timp, forul legislativ va acorda o atentie deosebita procesului de implementare a legislatiei adoptate in conformitate cu angajamentele asumate fata de Consiliul Europei si va efectua o monitorizare continua in acest sens. Comisiile parlamentare vor elabora si desfasura un program amplu de audieri referitor la procesul de realizare in practica a legilor adoptate, precum si va fi elaborat un raport de sinteza pe marginea expertizelor si recomandarilor Consiliului Europei, care va prezenta un tablou clar despre felul in care sunt aplicate in practica recomandarile expertilor CoE.

De asemenea, Parlamentul urmeaza sa examineze pe perioada sesiunii de primavara un important pachet de proiecte de lege care vizeaza dezvoltarea si liberalizarea economiei si care in prezent este la etapa finala de elaborare. Printre prioritatile parlamentarilor pentru urmatoarele luni se numara dezbaterea Legea deetatizarii si administrarii patrimoniului public si un set de proiecte ce se refera la politica fiscala pentru anul 2008.

Totodata, legiuitorii vor supune examinarii un set de proiecte ce vizeaza dezvoltarea sectorului financiar si circulatia capitalului, care sunt orientate spre crearea unui megaregulator al pietii financiare si reformarea institutionala a gestionarii pietii financiare. Pe durata sesiuni de primavara Parlamentului, la fel, o sa-i revina un rol foarte important in procesul de implementare a Legii Ghilotinei II. Deputatii vor acorda atentie deosebita si examinarii legislatiei privind finantele publice locale.

Pe dimensiunea sociala, Parlamentul va acorda prioritate examinarii Legii privind salarizarea in sectorul bugetar pentru asigurarea punerii in aplicare a prevederilor acesteia pentru anul 2007, prioritare, de asemenea, vor fi si alte chestiuni ce vizeaza protectia sociala si ocrotirea sanatatii populatiei. In acelasi timp, parlamentarii vor discuta proiectul Codului Invatamantului, care urmeaza sa fie prezentat Parlamentului de catre Executiv.

Parlamentul va continua linia activa pe dimensiunea politicii externe, urmand a fi desfasurate o serie de actiuni si vizite in Republica Moldova la nivel inalt in vederea dezvoltarii relatiilor interparlamentare cu tarile din regiune si cu partenerii tarii noastre din Occident si Est.

01.02.2007
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова