version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










26 февраля 2007

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova a avut o intrevedere cu Mats ABERG, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Regatului Suediei in tara noastra, cu sediul la Bucuresti.

Mats ABERG a anuntat despre intentia Suediei de a adopta intr-un viitor apropiat o noua strategie de cooperare cu Republica Moldova in vederea intensificarii relatiilor bilaterale si sustinerii aspiratiilor de integrare europeana ale tarii noastre. Potrivit oficialului suedez, noua strategie va viza sustinerea reformelor si imbunatatirea practicilor de buna guvernare, asistenta in dezvoltarea regiunilor tarii si, de asemenea, suport in vederea asigurarii securitatii energetice a Republicii Moldova. Potrivit ambasadorului, autoritatile suedeze la fel intentioneaza sa majoreze fondurile de asistenta financiara care vor fi acordate Republicii Moldova. Aceste fonduri, conform declaratiilor ambasadorului, s-ar putea cifra la circa 11 milioane de euro anual in decursul urmatorilor trei ani.

Totodata, detalii referitor la cooperarea bilaterala dintre Republica Moldova si Suedia, inclusiv semnarea unui Memorandum trilateral de cooperare intre Parlamentul Republicii Moldova, Parlamentul Republicii Letone si Parlamentul Regatului Suedia, urmeaza a fi discutate intre 28 - 29 martie curent in cadrul vizitei la Chisinau a doamnei Gunilla CARLSSON, Ministru suedez pentru Dezvoltare Internationala si Cooperare a Suediei. Partea suedeza, de asemenea, este interesata in participarea in cadrul componentei delegatiei suedeze respective a parlamentarilor si reprezentantilor companiilor de afaceri din Suedia, a mai spus Mats ABERG.

In acelasi timp, ambasadorul suedez a reiterat pozitia Suediei referitor la mentinerea unei politici UE a usilor deschise pentru state precum Moldova si incurajarea aspiratiilor de integrare europeana ale acestora.

Oficialul suedez, de asemenea, a remarcat activitatea extraordinara a ambasadorului Republicii Moldova la Stockholm, dna Natalia GHERMAN, in consolidarea raporturilor bilaterale moldo-suedeze.

Marian LUPU a exprimat gratitudine pentru asistenta tehnica si financiara acordata Republicii Moldova de catre Suedia, unul dintre cei mai importanti donatori ai tarii noastre. Potrivit Presedintelui Parlamentului, proiectele de dezvoltare sustinute si implementate de catre Suedia se remarca prin calitate si rezultate practice foarte bune.

Totodata, spicherul s-a pronuntat pentru consolidarea bazei legale dintre statele noastre, avand in vedere faptul ca raporturile bilaterale dintre Republica Moldova si Suedia sunt in prezent reglementate numai de patru acorduri bilaterale. Marian LUPU a accentuat necesitatea negocierii si semnarii acordurilor pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale, cu privire la impozitele pe venit si pe proprietate, cu privire la asistenta administrativa reciproca in domeniul vamal, de cooperare comercial-economica, privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor, privind colaborarea in domeniul finantelor publice.

In context, Marian LUPU a optat si in favoarea intensificarii dialogului interparlamentar bilateral, ocazie cu care a transmis invitatia pentru omologul sau suedez de a efectua pe parcursul anului curent o vizita in Republica Moldova.

De asemenea, Presedintele Parlamentului a solicitat sustinerea Suediei in obtinerea unui nou aranjament juridic in relatiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeana, a unui acord de facilitare a regimului de vize pentru cetatenii moldoveni, a unui nou instrument de finantare, precum si a Preferintelor Comerciale Autonome, care ar permite, pe de o parte, atenuarea efectelor economice negative ale extinderii recente a Uniunii Europene, iar, pe de alta parte, ar contribui la consolidarea relatiilor de cooperare dintre agentii economici din tara noastra si UE, dar si ar grabi preluarea standardelor europene de calitate.

Interlocutorii la fel au mai discutat posibilitatea organizarii, cu suportul Suediei, a unei reuniuni internationale la Chisinau dedicata procesului de integrare europeana a tarii noastre.

26.02.2007
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова