version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










22 февраля 2007

Grigore PETRENCO, Seful Delegatiei Parlamentului Republicii Moldova la sesiunea de iarna a Adunarii Parlamentare a OSCE, si Presedintele Comisiei Parlamentare pentru Politica Externa si Integrare Europeana, a avut, astazi, la Viena o intrevedere cu Barbara PRAMMER, Presedinta Consiliului National al Republicii Austria. La intrevedere a fost prezent si Victor POSTOLACHI, Ambasadorul tarii noastre in Republica Austria.

Scopul intrevederii l-a constituit discutarea mecanismului de intensificare a relatiilor bilaterale, precum si sincronizarea cooperarii pe plan international. Grigore PETRENCO i-a transmis doamnei PRAMMER invitatia oficiala din partea domnului Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, de a intreprinde o vizita in tara noastra pe parcursul anului curent. De asemenea, delegatia moldoveneasca a solicitat sprijinul Austriei pentru eforturile de integrare europeana a tarii noastre, mentionand in particular importanta oferirii unui aranjament calitativ nou in relatiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeana odata cu expirarea Planului de Actiuni UE-RM la 1 ianuarie 2008, care ar specifica perspectiva europeana a tarii noastre dupa modelul statelor din Balcanii de Vest. De asemenea, delegatia parlamentara a Republicii Moldova a solicitat suportul Austriei in vederea facilitarii regimului de vize pentru cetatenii moldoveni si obtinerii Preferintelor Comerciale Autonome in relatiile comerciale cu UE.

La randul sau, Presedinta Consiliului National al Republicii Austria a exprimat disponibilitatea de a-l primi intr-o vizita oficiala in Austria pe Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova in 2007. In continuare, Barbara PRAMMER a mentionat ca noul legislativ austriac doreste sa intensifice relatiile interparlamentare cu statele europene non-membre ale UE, precum Moldova, utilizand instrumentele disponibile oferite de Politica Europeana de Vecinatate. Potrivit ei, Austria concepe aceste raporturi in baza unei strategiei proprii, inclusiv prin intermediul dinamizarii contactelor la nivelul grupurilor parlamentare de prietenie, instrument care in prezent se afla in proces de restructurare in cadrul Consiliului National al Republicii Austria.

In cadrul Sesiunii de iarna a AP OSCE delegatia Parlamentului Republicii Moldova are preconizate intrevederi bilaterale cu delegatiile parlamentare ale Republicii Cehe, Republicii Slovenia, Republicii Austria, Regatului Suedia, Republicii Lituania, Ucrainei, Maltei. Din partea Parlamentului Republicii Moldova la reuniune participa Grigore PETRENCO, Seful Delegatiei Parlamentului Republicii Moldova la sesiunea de iarna a Adunarii Parlamentare a OSCE, si Presedintele Comisiei Parlamentare pentru Politica Externa si Integrare Europeana, si deputatul Ion CIONTOLOI. Sesiunea de iarna a Adunarii Parlamentare a OSCE isi va incheia lucrarile la Viena la 23 februarie curent.

22.02.2007
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова