version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











31 march 2007

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu delegatia Congresului Statelor Unite ale Americii, compusa din membri ai Comisiei pentru Asistenta Democratica din cadrul Camerei Reprezentantilor, care se afla intr-o vizita in tara noastra.

Interlocutorii au abordat aspecte ce vizeaza implementarea de catre Republica Moldova a Programului Provocarile Mileniului, program care deschide un nou capitol de cooperare in relatiile bilaterale moldo-americane si permite tarii noastre avansarea treptata spre un parteneriat durabil.

In particular, interlocutorii au discutat probleme ce vizeaza eforturile intreprinse de catre autoritatile Republicii Moldova in vederea prevenirii si combaterii coruptiei. Partile au apreciat transparenta si dialogul deschis cu societatea civila drept elemente esentiale in lupta impotriva coruptiei.

Marian LUPU a afirmat ca Parlamentul de la Chisinau a initiat in 2005 o Conceptie de Cooperare cu societatea civila, care asigura o maxima transparenta din partea forului legiuitor in privinta elaborarii si amendarii legislatiei si prevede participarea reprezentantilor societatii civile la acest proces. "Avem nevoie de contributia profesionala din partea exponentilor societatii civile", a mai adaugat spicherul. Presedintele Legislativului a reamintit si faptul ca actele legislative adoptate sunt supuse expertizei anticoruptie. Spicherul, de asemenea, a precizat ca incepand cu 2005 au fost initiate mai multe ajustari ale legislatiei in scopul reformarii justitiei. Totodata, Presedintele Parlamentului a mai mentionat ca desi legislatia in domeniu a fost amendata in spiritul standardelor europene, este extrem de importanta implementarea adecvata a acesteia, capitol la care mai sunt inca unele restante.

Marian LUPU si-a exprimat convingerea ca programele Corporatiei Provocarile Mileniului vor contribui la consolidarea capacitatilor institutionale, vor fortifica eforturile autoritatilor Republicii Moldova si vor genera rezultate substantiale in lupta impotriva coruptiei. Spicherul a dat asigurari ca Moldova va demonstra o abordare serioasa si responsabila in punerea in practica a acestor programe.

In acelasi timp, Presedintele Parlamentului a pledat pentru consolidarea raporturilor interparlamentare dintre Republica Moldova si Statele Unite ale Americii, care ar contribui la mentinerea unor contacte directe cu factori decizionali din SUA.

Presedintele Legislativului a exprimat gratitudine autoritatilor Statelor Unite pentru sustinerea suveranitatii si integritatii teritoriale a tarii noastre si implicarea activa a SUA in calitate de observator, de rand cu Uniunea Europeana, in procesul de negocieri privind problema transnistreana. Potrivit spicherului, acest fapt a atribuit formatului de negocieri un echilibru de forte. Marian LUPU indeosebi a mentionat importanta sustinerii de catre Congresul SUA a unei rezolutii cu privire la retragerea trupelor rusesti de pe teritoriul Moldovei, in conformitate cu angajamentele asumate de catre Federatia Rusa la summit-ul OSCE de la Istambul.

Referindu-se la alegerile locale planificate sa se desfasoare in vara anului curent, interlocutorii au relevat importanta unor mass media independente si a unui proces electoral liber si corect in calitate de piloni ai functionarii democratiei intr-o societate.

31.03.2007
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova