version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










2 ноябрь 2005

Comisia permanenta pentru drepturile omului a audiat astazi informatia Ministerelor Justitiei, a Sanatatii si Protectiei Sociale si a Educatiei, Tineretului si Sportului privind realizarea activitatilor prevazute in capitolul 14 din Planul National de Actiuni in domeniul drepturilor omului pentru anii 2004-2008, capitol care se refera la asigurarea drepturilor detinutilor.

Nicolae Esanu, viceministru al Justitiei, a informat comisia de profil despre faptul ca nici unul dintre cele opt obiective de asigurare a drepturilor detinutilor stipulate in Planul National de Actiuni in domeniul drepturilor omului nu a fost executat integral, in mare parte, din cauza insuficientei mijloacelor financiare. Totodata, Nicolae Esanu a afirmat ca au fost intreprinse un sir de masuri, in comun cu diferite organizatii internationale, pentru ameliorarea situatiei in ceea ce priveste asigurarea conditiilor de detentie, reducerea aglomerarii din izolatoarele de urmarire penala si din penitenciare, imbunatatirea conditiilor de tratament al bolnavilor de tuberculoza, perfectionarea formelor de antrenare in campul muncii a condamnatilor, asigurarea reintegrarii sociale a condamnatilor si asigurarea drepturilor speciale pentru minori si femei.

In acelasi timp, viceministrul Justitiei a subliniat ca sistemul penitenciar este finantat din surse bugetare in proportie de 44 la suta din necesar, iar alimentarea detinutilor este de doar 30 la suta din minimul necesar. De asemenea, potrivit informatiilor prezentate de catre Ministerul Justitiei, sistemul penitenciar inregistreaza probleme majore in privinta aprovizionarii cu apa potabila si energie electrica. Nicolae Esanu a mai subliniat ca nu s-a reusit pana in prezent nici constructia unui izolator de urmarire penala in Chisinau, iar pentru viitor se examineaza posibilitatea crearii caselor de arest.

Nicolae Esanu a declarat, de asemenea, ca Ministerul Justitiei va prezenta o initiativa legislativa de modificare a Codului Penal, pentru a fi revizuit modul de aplicare a sanctiunilor si identificate sanctiuni alternative privarii de libertate. Totodata, viceministrul Justitiei a mentionat ca vor fi initiate modificari a Legii cu privire la sistemul penitenciar.

Comisia a solicitat prezentarea propunerilor privind ameliorarea situatiei detinutilor, inclusiv din partea societatii civile, care sa fie prezentate in termen de o saptamana.

Datele statistice detinute de Departamentul Institutii Penitenciare (DIP) a Ministerului Justitiei atesta ca in prezent in Republica Moldova isi ispasesc pedeapsa 9 580 de detinuti, dintre care 39 la suta sunt antrenati in campul muncii. Totodata, potrivit datelor DIP, in anul curent 440 de detinuti se trateaza de tuberculoza. Conform datelor prezentate de Ministerul Finantelor, DIP a beneficiat in anul curent de alocatii bugetare in suma de 89 de milioane de lei.

02.11.2005
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова