version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










17 ноября 2005

Comisia permanenta pentru politica externa si integrare europeana a audiat, joi, Serviciul Vamal la capitolul indeplinirea prevederilor Planului de Actiuni Republica Moldova - Uniunea Europeana.

Nicolae Valcu, directorul Serviciului Vamal, a comunicat ca legislatia nationala din domeniu a fost, in mare parte, racordata la cerintele comunitatii europene. In context, Nicolae Valcu a mentionat ca Republica Moldova a implementat cu succes sistemul informational Asycuda World pe intreg teritoriul tarii. Sursa citata a mai comunicat ca incepand cu 1 ianuarie 2006, Serviciul Vamal va elibera certificatele de origine marfurilor moldovenesti destinate exportului in tarile Uniunii Europene.

Membrii comisiei au solicitat informatii referitor la cooperarea cu structurile vamale din Ucraina si cu privire la activitatea Terminalului de la Vama Chisinau.

Valcu a specificat ca, zilnic, autoritatile vamale din Moldova transmit informatii colegilor din Ucraina despre marfurile supuse regimului vamal, destinate exporturilor pe pietele din est. In acelasi timp, oficialul de la Serviciul vamal a mentionat ca, mai sunt atestate cazuri cand vamesii ucraineni permit intrarea pe teritoriul statului vecin a marfurilor fara acte de provenienta, vizate de autoritatile Republicii Moldova.

In acest context, Nicolae Valcu si-a exprimat speranta ca odata cu intrarea in vigoare, la 1 decembrie curent, a Memorandumului trilateral dintre Ucraina-Republica Moldova-Uniunea Europeana privind monitorizarea segmentului transnistrean de frontiera moldo-ucraineana, situatia la acest capitol se va imbunatati.

17.11.2005
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова