version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











8 october 2007

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Miguel Angel MORATINOS, Ministru al Afacerilor Externe si Cooperarii al Regatului Spaniei, Presedinte in exercitiu al OSCE, aflat in vizita la Chisinau.

Marian LUPU a afirmat faptul ca vizita in Republica Moldova a sefului diplomatiei spaniole deschide noi oportunitati in dezvoltarea cooperarii bilaterale moldo-spaniole si instituirea unui dialog politic permanent intre Republica Moldova si Regatul Spaniei.

"Republica Moldova este interesata in dezvoltarea pe baza permanenta a unor relatii de parteneriat durabil cu Spania, in special tinand cont de rolul deosebit de important al acestei tari in contextul politicii europene", a mai declarat Presedintele Parlamentului.

Spicherul a accentuat, de asemenea, ca Parlamentul va sustine intensificarea raporturilor bilaterale moldo-spaniole pe multiple planuri, mentionand in particular importanta dezvoltarii unor relatii in sferele comercial-economica si social-culturala.

Interlocutorii au optat si in favoarea extinderii si consolidarii dimensiunii interparlamentare, pronuntandu-se in acest sens pentru instituirea in cadrul institutiei legislative spaniole a unui grup parlamentar de prietenie cu Legislativul moldovean, precum si in vederea dinamizarii contactelor bilaterale intre parlamentarii celor doua state. In context, Marian LUPU a transmis omologului sau spaniol o invitatie de a efectua o vizita oficiala in tara noastra.

La randul sau, diplomatul spaniol a subliniat faptul ca Republica Moldova si Spania marcheaza astazi o noua etapa si obtin o noua perspectiva in dezvoltarea relatiilor de parteneriat. Miguel Angel MORATINOS a pledat in context pentru dezvoltarea continua a relatiilor de colaborare moldo-spaniole, accentuand in special importanta deschiderii unor reprezentante diplomatice ale celor doua state atat la Chisinau, precum si la Madrid.

Referindu-se la relatiile Republicii Moldova cu OSCE, Marian LUPU a accentuat faptul ca OSCE reprezinta un partener de cooperare valoros al Republicii Moldova in sustinerea realizarii reformelor democratice din tara noastra. Spicherul a subliniat contributia importanta a OSCE in reformarea elementelor cheie ale societatii in vederea dezvoltarii unui stat de drept in Republica Moldova.

Marian LUPU a reiterat pozitia consolidata a Parlamentului Republicii Moldova in privinta reglementarii problemei transnistrene, confirmata prin setul de documente adoptat in unanimitate de catre legislatori in sesiunea de primavara-vara 2005. Spicherul a subliniat faptul ca Parlamentul se pronunta pentru solutionarea pasnica a diferendului transnistrean in cadru legal international cu respectarea principiilor suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova. Totodata, Presedintele Parlamentului a declarat ca institutia legiuitoare sustine negocierea acordarii unui statut de autonomie larga regiunii transnistrene in cadrul formatului de negocieri 5+2.

"Problema transnistreana situata in imediata vecinatate a Uniunii Europene nu este o problema interna a Republicii Moldova si urmeaza sa fie solutionata in context international. Rolul partenerilor internationali este incontestabil. Totodata, Republica Moldova pledeaza pentru o politica de apropiere a celor doua maluri de Nistru prin dezvoltarea infrastructurii acestei regiuni si a unor proiecte economice si sociale", a mai relevat Marian LUPU.

Spicherul a pledat in context pentru o implicare mai activa a Uniunii Europene in procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

"O solutie viabila a conflictului transnistrean poate fi identificata doar in cadrul unor negocieri transparente cu participarea partenerilor internationali", a adaugat Marian LUPU.

Presedintele Parlamentului, de asemenea, a accentuat necesitatea modificarii actualului format al fortelor de mentinere a pacii si inlocuirea acestora cu o misiune internationala de observatori civili.

La randul sau, oficialul OSCE a exclus orice asemanare cu cazul Kosovo in procesul de reglementare a conflictului transnistrean, accentuand in acest sens importanta solutionarii problemei transnistrene cu respectarea principiului integritatii teritoriale a Republicii Moldova.

Presedintele in exercitiu al OSCE s-a pronuntat pentru impulsionarea procesului de identificare a unei solutii o conflictului transnistrean, inclusiv prin identificarea unei pozitii consensuale a statelor-membre ale OSCE la reuniunea ministeriala de la Madrid de la sfarsitul acestui an.

"Regiunea sud-est europeana nu are nevoie de aparitia a noi state, ci necesita dezvoltare economica, investitii, cresterea nivelului de viata. Intreaga Europa trebuie sa sustina procesele de dezvoltare in aceasta zona", a conchis inaltul oficial al OSCE.

Miguel Angel MORATINOS s-a pronuntat, de asemenea, in favoarea continuarii proceselor democratice in Republica Moldova, reiterand in acest sens sustinerea OSCE pentru realizarea aspiratiilor europene ale tarii noastre.

08.10.2007
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova