version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











28 october 2008

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut astăzi o întrevedere cu Preşedintele Muntegrului, Filip Vujanovic, care întreprinde în zilele de 27 şi 28 octombrie o vizită oficială în ţara noastră.

În debutul întîlnirii, spicherul moldovean a declarat că vizita Preşedintelui Muntegrului la Chişinău oferă o nouă dimensiune relaţiilor bilaterale dintre cele două state, a căror vector strategic este integrarea europeană.

Cei doi oficiali au făcut un schimb de informaţii vizavi de situaţia politică la zi în cele două state. Preşedintele Muntegrului a informat că ţara sa se află la o etapă avansată în relaţia cu Uniunea Europeană, urmînd ca în timpul apropiat să aplice pentru calitatea de membru al comunităţii europene. Înaltul oficial a relatat, de asemenea, că majoritatea parlamentarilor din Muntenegru pledează pentru aderarea ţării la NATO.

Filip Vujanovic a propus instituirea unui grup de prietenie interparlamentar, prin intermediul căruia Legislativele celor două ţări ar efectua un schimb de experienţă în procesul de implementare a legislaţiei europene. Potrivit lui Vujanovic, colaborarea dintre organele legislative este foarte importantă în avansarea în comun a Republicii Moldova şi a Muntenegrului spre UE.

Marian Lupu a menţionat, la rîndul său, că şi în Republica Moldova există un consens al partidelor politice în ceea ce priveşte integrarea ţării în Uniunea Europeană. Acest fapt este susţinut şi de circa 80 la sută din populaţie. Referindu-se la cooperarea ţării noastre cu Alianţa Nord-Atlantică, Preşedintele Parlamentului a declarat că situaţia din ţara noastră la acest capitol este diferită de cea din Muntenegru, specificînd că Moldova se conduce de principiul neutralităţii, consfinţit în Constituţie. Ţinînd cont de existenţa pe teritoriul ţării a conflictului transnistrean, Moldova promovează o politică judicioasă în vederea reîntregirii statului, a specificat Lupu.

În altă ordine de idei, Spicherul moldovean a pledat pentru consolidarea colaborării interparlamentare dintre cele două ţări. Sîntem interesaţi în stabilirea contactelor la nivelul conducerii Parlamentului din Moldova şi cel din Muntenegru, precum şi la nivel de comisii, a spus spicherul Lupu, lansînd în context invitaţia pentru omologul său de a efectua pînă la sfîrşitul anului curent o vizită oficială la Chişinău.

 

28 octombrie 2008

Secţia Relaţii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova