version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
ðóññêàÿ âåðñèÿ



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











11 september 2009

Chişinău, 11 septembrie 2009. - Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a avut o întrevedere cu E.S. Amankeldî JUMABAEV, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Kazahstan în Republica Moldova cu reşedinţa la Kiev.

Ambasadorul Amankeldî Jumabaev l-a felicitat pe Mihai Ghimpu cu ocazia alegerii sale în funcţia de Preşedinte al Parlamentului şi şi-a exprimat speranţa că relaţiile moldo-kazahe vor avea o dezvoltare ascendentă pe multiple planuri, inclusiv în domeniul comercial-economic. În acest scop se impune dinamizarea activităţii Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică dintre cele două state. E.S. Amankeldî Jumabaev a spus că ţara sa este interesată în dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi pe motiv că Republica Moldova se află în vecinătatea nemijlocită a Uniunii Europene.

Preşedintele Parlamentului a afirmat că există deja exemple de bună colaborare între agenţii economici din Republica Moldova şi Kazahstan. Sarcina organelor legislative şi executive este crearea condiţiilor prielnice şi stimularea acestei cooperări.

Referindu-se la colaborarea economică în cadrul CSI, Preşedintele Legislativului a specificat că Republica Moldova este interesată în dezvoltarea relaţiilor reciproc avantajoase cu toate statele, inclusiv cu cele din cadrul CSI, accentul urmînd a fi pus pe relaţiile bilaterale. Mihai Ghimpu şi-a exprimat speranţa că summitul şefilor de stat CSI, preconizat să se desfăşoare în �luna octombrie a.c. la Chişinău, va fi unul rezultativ.

În perspectiva soluţionării problemei transnistrene, Preşedintele Parlamentului a subliniat că aceasta este o chestiune internă a Republicii Moldova. Dezvoltarea economică a republicii, asigurarea unui trai decent pentru populaţie, ar constitui, în opinia sa, un pas important pe calea apropierii celor două maluri ale Nistrului.

La rîndul său, Ambasadorul Amankeldî Jumabaev a reiterat faptul că ţara sa susţine integritatea teritorială a Republicii Moldova. În perspectiva preluării de la 1 ianuarie 2010 a preşedinţiei în cadrul OSCE, Republica Kazahstan va depune toate eforturile pentru a contribui la soluţionarea problemei transnistrene, a spus diplomatul.

 

Secţia Relaţii cu Mass-media a Parlamentului Republicii Moldova


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova