version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











16 september 2009

Chişinău, 16 septembrie 2009. - Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Cesare de MONTIS, Reprezentant Special al Comisiei Europene în Republica Moldova.

Cesare de Montis l-a felicitat pe Mihai Ghimpu cu ocazia alegerii sale în funcţia de Preşedinte al Parlamentului, dorindu-i mult succes în activitate.

Preşedintele Legislativului a accentuat faptul că Alianţa pentru Integrare Europeană va depune toate eforturile pentru afirmarea statului de drept, ajustarea legislaţiei naţionale la standardele europene, realizarea, pas cu pas, a visului de integrare europeană a Republicii Moldova. În timpul cel mai apropiat, potrivit spicherului, va fi aprobată componenţa noului Guvern, acesta urmând să întreprindă acţiuni concrete pentru depăşirea crizei social-economice cu care se confruntă republica.

Mihai Ghimpu a menţionat, în această ordine de idei, necesitatea reluării, cît mai curînd posibil, a negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Banca Mondială, precum şi necesitatea stimulării investiţiilor private străine în Republica Moldova.

În alt context, dl Mihai Ghimpu a afirmat că, în calitatea sa de Preşedinte interimar al Republicii Moldova, va emite decretul de suspendare a hotărîrii Guvernului anterior privind instituirea regimului de vize pentru cetăţenii români, care, în opinia sa, este neconstituţională şi reprezintă o sfidare la adresa UE.

Cesare de Montis a spus, la rîndul său, că ultimul an a fost unul dificil pentru relaţia dintre UE şi Republica Moldova. Reprezentantul Special al Comisiei Europene s-a pronunţat pentru reluarea negocierilor în vederea semnării unui nou Acord RM пїЅ UE. Ambasadorul Cesare de MONTIS a afirmat, de asemenea, că Uniunea Europeană este decisă să acorde republicii noastre tot sprijinul pentru depăşirea crizei economice şi să intervină pe lîngă organizaţiile financiare internaţionale pentru a contribui la dezvoltarea economică a Moldovei.

Cesare de MONTIS i-a adresat dlui Mihai GHIMPU invitaţia de a efectua o vizită oficială la Bruxelles pentru a se întîlni cu oficialităţile Uniunii Europene.

 

Secţia Relaţii cu Mass-media a Parlamentului Republicii Moldova


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova