version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










11 сентября 2009

Chişinău, 11 septembrie 2009. - Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a avut o întrevedere cu E.S. Amankeldî JUMABAEV, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Kazahstan în Republica Moldova cu reşedinţa la Kiev.

Ambasadorul Amankeldî Jumabaev l-a felicitat pe Mihai Ghimpu cu ocazia alegerii sale în funcţia de Preşedinte al Parlamentului şi şi-a exprimat speranţa că relaţiile moldo-kazahe vor avea o dezvoltare ascendentă pe multiple planuri, inclusiv în domeniul comercial-economic. În acest scop se impune dinamizarea activităţii Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică dintre cele două state. E.S. Amankeldî Jumabaev a spus că ţara sa este interesată în dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi pe motiv că Republica Moldova se află în vecinătatea nemijlocită a Uniunii Europene.

Preşedintele Parlamentului a afirmat că există deja exemple de bună colaborare între agenţii economici din Republica Moldova şi Kazahstan. Sarcina organelor legislative şi executive este crearea condiţiilor prielnice şi stimularea acestei cooperări.

Referindu-se la colaborarea economică în cadrul CSI, Preşedintele Legislativului a specificat că Republica Moldova este interesată în dezvoltarea relaţiilor reciproc avantajoase cu toate statele, inclusiv cu cele din cadrul CSI, accentul urmînd a fi pus pe relaţiile bilaterale. Mihai Ghimpu şi-a exprimat speranţa că summitul şefilor de stat CSI, preconizat să se desfăşoare în  luna octombrie a.c. la Chişinău, va fi unul rezultativ.

În perspectiva soluţionării problemei transnistrene, Preşedintele Parlamentului a subliniat că aceasta este o chestiune internă a Republicii Moldova. Dezvoltarea economică a republicii, asigurarea unui trai decent pentru populaţie, ar constitui, în opinia sa, un pas important pe calea apropierii celor două maluri ale Nistrului.

La rîndul său, Ambasadorul Amankeldî Jumabaev a reiterat faptul că ţara sa susţine integritatea teritorială a Republicii Moldova. În perspectiva preluării de la 1 ianuarie 2010 a preşedinţiei în cadrul OSCE, Republica Kazahstan va depune toate eforturile pentru a contribui la soluţionarea problemei transnistrene, a spus diplomatul.

 

Secţia Relaţii cu Mass-media a Parlamentului Republicii Moldova


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова