version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











4 june 2008

Grigore PETRENCO, Presedintele Comisiei parlamentare pentru politica externa si integrare europeana, participa intre 3 - 5 iunie curent la prima parte a Sesiunii Plenare a Adunarii Uniunii Europei Occidentale (UEO), care se desfasoara la Paris, Republica Franceza.

In cadrul reuniunii participantii dezbat chestiuni privind politicile europene de securitate, aspecte ale politicii de aparare a Federatiei Ruse, cooperarea parlamentara in regiunea Marii Negre, situatia din Balcani, etc.

Fondata in 1954, cu sediul la Paris, Adunarea Uniunii Europei Occidentale reprezinta, de rind cu Parlamentul European si Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, unul dintre cele trei foruri legislative ale Europei.

Adunarea intruneste circa 400 delegati din 39 de state ale Uniunii Europene si ale statelor europene membre ale NATO si dezbate subiecte ce vizeaza securitatea si apararea. In particular, forul european supravegheaza implementarea obligatiilor colective de aparare si cooperarea interguvernamentala in sfera cercetarii armamentului. De asemenea, forul legislativ dezbate subiecte referitor la Politica Europeana de Securitate si Aparare si perspectiva consolidarii capacitatilor Uniunii Europene de gestionare a crizelor civile si militare.

Republica Moldova participa la UEO in calitate de invitat special.


Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, l-a primit pe Gyorgy VARGA, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Ungaria in tara noastra.

Presedintele Parlamentului a adresat felicitari diplomatului ungar cu numirea in noua functie, exprimandu-si increderea ce pe durata mandatului sau relatiile bilaterale dintre Republica Moldova si Republica Ungaria vor continua si se dezvolte in cadrul unui parteneriat strategic.

Oficialii au apreciat inalt relatiile de cooperare dintre cele doua state, fiind exprimat interesul ambelor parti pentru extinderea si dinamizarea contactelor moldo-ungare, atit pe dimensiunea bilaterala, precum si in context regional si european.

Interlocutorii au discutat posibilitatea organizarii pe parcursul anului curent a sedintei comune a Comisiei pentru politica externa si integrare europeana a Parlamentului de la Chisinau si a Comisiei pentru afaceri europene a Adunarii Nationale de la Budapesta in vederea preluarii experientei de integrare europeana. In acelasi context, a fost abordata perspectiva organizarii unei vizite la Adunarea Nationala a Ungariei a delegatiei Grupului de prietenie Moldova - Ungaria. Potrivit celor doi oficiali, intensificarea contactelor moldo-ungare pe dimensiunea parlamentara atribuie o dinamica pozitiva cooperarii dintre cele doua tari. In mod particular a fost salutata cooperarea foarte buna stabilita intre Parlamentele Republicii Moldova, Ungariei si Frantei in contextul demararii Proiectului TWINNING, actiune planificata pentru luna septembrie curent, care are drept obiect asistarea Legislativului moldovean in dezvoltarea, modernizarea si crearea conditiilor necesare pentru racordarea legislatiei si practicilor nationale cu standardele statelor-membre ale UE si normele Acquis-ului comunitar.

Gyorgy VARGA a reiterat disponibilitatea Ungariei de a sustine parcursul european al tarii noastre si de ne sustine in dialogul cu statele-membre ale Uniunii Europene in privinta obtinerii mandatului UE de incepere a negocierilor pe marginea unui nou acord juridic dintre Moldova si blocul comunitar.

In cadrul intrevederii a fost remarcata, de asemenea, activitatea foarte buna a Centrului Comun de Eliberare a Vizelor. In acest context, ambasadorul ungar a comunicat faptul ce in prezent Ungaria poarta discutii cu Belgia, Norvegia si Slovacia privind aderarea acestor state la activitatea Centrului. Totodata, potrivit diplomatului maghiar, in viitorul apropiat Centrul Comun de Eliberare a Vizelor isi va extinde infrastructura si isi va suplimenta personalul cu noi angajati pentru a putea procesa un numar mai mare de solicitari de vize.

Gyorgy VARGA si-a prezentat scrisorile de acreditare in calitate de ambasador la Chisinau la 30 mai curent, inlocuindu-l in functia respectiva pe fostul diplomat maghiar Mihaly BAYER.


O delegatie a Parlamentului Republicii Moldova, condusa de vicespicherul Maria POSTOICO, participa la Bruxelles, Belgia, la Conferinta Parlamentara cu genericul "Impreuna pentru urmatorii 50 de ani". Evenimentul are loc in perioada 4 - 5 iunie curent si este organizat de Parlamentul European in contextul dimensiunii de est a Politicii Europene de Vecinatate.

Actiunea reuneste participanti din Parlamentele nationale ale Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei, Armeniei, Azerbaidjanului precum si reprezentanti ai opozitiei din Belorus si va pune in discutie aspecte privind cooperarea parlamentara si politica de vecinatate, consolidarea prosperitatii, stabilitatii si securitatii in zona de vecinatate a Uniunii Europene, pozitia Parlamentului European fata de Politica Europeana de Vecinatate, etc.

Pe parcursul a doua zile, parlamentarii din statele incluse in Politica Europeana de Vecinatate si oficialii europeni vor face un schimb de opinii pe marginea politicilor europene si proceselor democratice din aceasta regiune.

La incheierea conferintei este planificata adoptarea unei declaratii finale.

Din componenta delegatiei Legislativului moldovean mai fac parte parlamentarii Vlad CUBREACOV, Serafim URECHEAN, Valentina STRATAN.

4 iunie 2008


Sectia Relatii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova

Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova