version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











6 june 2008

Dezvoltarea mediului concurential nu poate fi realizata decit in baza unui cadru legislativ adecvat, a declarat astazi Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, in cadrul Conferintei Internationale "Mediul Concurential in Conditiile Globalizarii".

Presedintele Legislativului a subliniat importanta care revine politicilor de concurenta pentru dezvoltarea unei economii de piata si a unui sistem economic eficient.
Necesitatea reglementarii domeniului concurential in Republica Moldova, a accentuat spicherul, s-a facut resimtita in ultimii ani tot mai activ odata cu dinamizarea proceselor concurentiale in mediul de afaceri autohton.

In acest sens, Marian LUPU a reamintit faptul ca Parlamentul Republicii Moldova a adoptat in 2007 Hotarirea prin care a fost constituita Agentia Nationala pentru Protectia Concurentei (ANPC), in calitate de organ independent de reglementare a domeniului, si care deja a stabilit relatii de colaborare cu peste 20 de autoritati de concurenta din intreaga lume.

Totodata, Parlamentul Republicii Moldova a operat recent un set de modificari la Legea concurentei adoptata in anul 2000, care, in opinia Presedintelui Legislativului, reprezinta un pas important in consolidarea legislatiei concurentiale in Republica Moldova. Potrivit spicherului, amendamentele operate asigura reguli clare si transparente pentru toti agentii economici, fiind, in primul rind, benefice pentru mediul de afaceri. In acelasi timp, modificarile recente urmeaza sa stimuleze functionalitatea si eficienta activitatii ANPC, prin cresterea transparentei, acordarea unor imputerniciri adecvate ANPC si preluarea unor norme europene de reglementare a domeniului concurential.

Parlamentul Republicii Moldova, a estimat spicherul, este interesat in promovarea unei coerente maxime a legislatiei nationale in domeniul protectiei concurentei, inclusiv prin preluarea practicilor internationale si normelor europene din domeniu.

Marian LUPU si-a exprimat convingerea ca forul international de la Chisinau va avea un efect pozitiv pronuntat in ce priveste consolidarea bazei informationale pentru dezvoltarea relatiilor de cooperare si schimb de experienta intre reprezentantii tuturor structurilor participante.


Republica Moldova va prelua Presedintia Adunarii Parlamentare a Cooperarii Economice la Marea Neagra (AP CEMN) in cadrul celei cea de-a 31-a sedinte Plenare a AP CEMN, care va avea loc intre 9 - 11 iunie curent la Atena, Republica Elena.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, va participa in fruntea unei delegatii legislative in perioada 9 - 11 iunie curent la lucrarile Summit-ului Presedintilor de Parlament a statelor-membre ale AP CEMN si la cea de-a 31-a sedinta Plenara a Adunarii Generale a organizatiei.

Parlamentul Republicii Moldova va prelua Presedintia AP CEMN de la Legislativul elen si urmeaza sa gazduiasca in luna noiembrie curent Summit-ul spicherilor statelor-membre ale organizatiei.

La reuniunea de la Atena vor participa delegatii din Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Moldova, Romania, Rusia, Turcia, Ucraina, precum si reprezentanti din Slovacia si din Parlamentul European in calitate de observatori. In cadrul summit-ului este preconizata adoptarea Declaratiei privind 15 ani de la crearea AP CEMN.

In timpul lucrarilor summit-ului, Marian LUPU va avea o serie de intrevederi bilaterale cu omologii sai din Grecia, Bulgaria, Ucraina, Azerbaidjan, Turcia, precum si cu vicepresedintele Dumei de Stat a Rusiei si cu vicespicherul Parlamentului European.

Din componenta delegatiei Legislativului moldovean mai fac parte parlamentarii Nicolae BONDARCIUC si Marcel RADUCAN.

6 iunie 2008


Sectia Relatii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova

Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova