version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










12 апреля 2006

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, a avut o intrevedere cu Elaine MARSHALL, Secretar de Stat, Carolina de Nord, care, intre 10-13 aprilie curent, viziteaza tara noastra in cadrul Reuniunii anuale a Comitetului Bilateral de Cooperare Republica Moldova - Carolina de Nord.

Marian LUPU a apreciat inalt eforturile activitatii desfasurate in Republica Moldova de catre partenerii din Carolina de Nord, mentionand in special proiectele desfasurate de catre acestia in domeniile educatiei, medicinii, apararii, asistentei umanitare, etc.

Spicherul s-a pronuntat, de asemenea, pentru identificarea perspectivelor si mecanismelor de consolidare a colaborarii bilaterale, mentionand disponibilitatea si deschiderea forului legiuitor de a contribui la consolidarea cadrului institutional bilateral in vederea implementarii eficiente a diverselor proiecte.

Totodata, Marian LUPU a salutat instituirea in acest an a Camerei de Comert si Industrie moldo-americana. Potrivit Presedintelui Parlamentului, aceasta institutie va contribui esential la initierea unor noi legaturi comerciale si atragerea investitiilor americane in Republica Moldova, precum si la cresterea vizibilitatii tarii noastre in SUA.

La randul sau, Elaine MARSHALL a mentionat faptul ca Camera de Comert si Industrie moldo-americana va facilita stabilirea unor contacte intre mediile de afaceri din cele doua tari si va ajuta cercurilor de afaceri din SUA sa se familiarizeze cu sistemul economic al Republicii Moldova. In context, oficialul american a exprimat interesul statului Carolina de Nord de a extinde cooperarea cu Republica Moldova, precum si de a elabora noi proiecte.

Oficialii americani au exprimat, de asemenea, ingrijorarea cercurilor de afaceri din SUA in legatura cu nivelul coruptiei in Republica Moldova. In acest context, spicherul a informat delegatia americana despre intentia Parlamentului de a adopta pana la finele lunii iulie curent un pachet de zece legi in vederea reformarii sistemului judiciar. Spicherul a accentuat ca reforma sistemului judiciar va viza, in primul rand, asigurarea reala a independentei si cresterea gradului de responsabilitate a angajatilor sistemului judecatoresc. Marian LUPU a subliniat, de asemenea, ca va fi pus un accent deosebit pe implementarea legilor si reformarea sistemului judiciar din interior, inclusiv la nivel de mentalitate.

Interlocutorii au mai discutat perspectivele de dezvoltare a relatiilor bilaterale si mecanismele practice de consolidare a dialogului bilateral.

12.04.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова