version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










25 апреля 2006

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, a avut o intrevedere cu conducerea si cu presedintii federatiilor de ramura a Confederatiei Sindicatelor Libere din Republica Moldova "Solidaritate".

Marian LUPU a exprimat disponibilitatea Parlamentului de a extinde dialogul si de a stabili o cooperare permanenta cu reprezentantii sindicatelor pentru identificarea in comun a problemelor existente in diferite domenii si cooperarea in vederea solutionarii eficiente a acestora.

Presedintele Parlamentului a accentuat faptul ca, in cadrul conceptiei de cooperare a Parlamentului cu societatea civila, sindicatele reprezinta partenerii de baza ai forului legislativ, fiind cea mea reprezentativa institutie a societatii civile. In acest sens, spicherul a subliniat faptul ca reprezentantii sindicatelor pot coopera la nivelul comisiilor parlamentare in cadrul consiliilor permanente sau ad-hoc de experti, precum si pot fi organizate intrevederi tematice in cadrul carora reprezentantii sindicatelor sa prezinte propuneri concrete de amendare a legislatiei. In context, Marian LUPU a subliniat faptul ca sindicatele trebuie sa fie antrenate activ in procesul elaborarii legislatiei si sa valorifice pe deplin toate posibilitatile pe care le ofera mecanismul de realizare in practica a Conceptiei Parlamentului de cooperare cu societatea civila.

Leonid MANEA, presedintele Confederatiei "Solidaritate", a salutat Conceptia privind cooperarea dintre Parlament si societatea civila, subliniind ca aceasta creeaza mecanisme de imbunatatire a procesului legislativ si va permite sindicatelor sa asigure mult mai eficient protectia social-economica a salariatilor - membri de sindicat.

Reprezentantii sindicatelor au subliniat necesitatea de a urgenta adoptarea mai multor legi, in special a Codului Educational, Legii privind minimul de existenta, Legii privind functionarea Comisiei nationale pentru consultari si negocieri colective, Legii cu privire la preturi, Legii cu privire la statiunile balneoclimaterice. Confederatia "Solidaritate" a mentionat si oportunitatea infiintarii Tribunalului Muncii si a organului extrajudiciar de solutionare a conflictelor de munca - Arbitrajului Muncii, precum si importanta solutionarii cat mai grabnice a problemei de recunoastere a patrimoniului Republicii Moldova pe teritoriul Ucrainei, construit de catre sindicate si agentii economici din Moldova. De asemenea, reprezentantii sindicatelor s-au pronuntat pentru modificarea Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistenta medicala, Codului Muncii, Legii Insolvabilitatii, etc.

Interlocutorii au abordat, de asemenea, aspecte ce vizeaza oportunitatea elaborarii cat mai grabnice a unor legi noi care ar reglementa situatia din domeniile turismului, privatizarii, ipotecarii, etc.

25.04.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова