version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
đóńńęŕ˙ âĺđńč˙



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











16 February 2010

COMUNICAT DE PRESĂ

Chişinău, 16 februarie 2010. - Nicolae Costin, împreună cu toţi cei care au luptat pentru adevăr şi dreptate, iar astăzi ne privesc de sus – Grigore Vieru, Ion Vatamanu, Gheorghe Ghimpu, Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, Lidia Istrati, sunt în aceste zile alături de noi şi ne susţin în lupta noastră pentru adevăr şi dreptate, idealuri pentru care a început lupta de eliberare naţională acum 20 de ani în ideea de a deveni oameni cu demnitate şi viitor. De numele lui Nicolae Costin e legată lupta pentru limbă, identitate, grafie latină, dar şi redenumirea străzilor cu numele eroilor neamului în municipiul Chişinău. Mulţumim Domnului că ne-a dat un asemenea om mare, a menţionat Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova în cadrul simpozionului „Nicolae Costin, promotor al renaşterii naţionale. 15 ani de la trecerea în nefiinţă”.

 

Mihai Ghimpu a spus că de numele lui Nicolae Costin îl leagă amintiri frumoase, pe de o parte, şi amintiri triste, pe de altă parte. Preşedintele a evocat perioada mişcării de eliberare naţională, în care s-au cunoscut, Nicolae Costin manifestându-se ca un politician abil şi un bun strateg. „Eu, impulsiv, iar Nicolae Costin, foarte calm şi calculat, împreună cu ceilalţi colegi din Frontul Popular din Moldova în frunte cu Ion Hadârcă, am reuşit să transformăm mişcarea de susţinere a perestroikăi lui Gorbaciov în mişcarea de eliberare naţională. În acele zile nu ne gândeam unde vom ajunge – în Parlament sau în Siberia”, a precizat Preşedintele Mihai Ghimpu.

 

Preşedintele a mai amintit despre un şir de evenimente, devenite peste timp cruciale în constituirea statului independent Republica Moldova, la care au participat împreună, deoarece îi unea ideea de a restabili adevărul istoric, a reînvia tradiţiile strămoşeşti, a fi de partea adevărului şi dreptăţii, valori pentru care au luptat cu toată fiinţa. „Nicolae Costin a fost omul care nu s-a gândit niciodată ce va fi cu el după ce vorbea la mitinguri în faţa mulţimii şi spunea adevărul. Tot la ce se gândea în acea perioadă era faptul că dacă există posibilitatea de a schimba lucrurile în bine, ar fi păcat să nu faci acest lucru. Toţi înţelegem că lupta începută de Nicolae Costin acum 20 de ani pentru limbă, identitate continuă şi în prezent”, a mai specificat Preşedintele Mihai Ghimpu.

 

În acelaşi context, Mihai Ghimpu a participat dimineaţă şi la depunerile de flori la mormântul lui Nicole Costin de la Cimitirul Central din str. Armenească.

 

Simpozionul „Nicolae Costin, promotor al renaşterii naţionale. 15 ani de la trecerea în nefiinţă” face parte din şirul de manifestări organizate de Primăria municipiului Chişinău, în parteneriat cu Asociaţia Parlamentul – 90, Asociaţia Europeană de Strategii Politice „Nicolae Costin” în memoria lui Nicolae Costin, primul primar democrat al municipiului Chişinău, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova. 


Chişinău, 16 februarie 2010. – Şedinţa de lansare a Proiectului pentru susţinerea dezvoltării Parlamentului Republicii Moldova avut loc astăzi, la care au participat Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, Kaarina Immonen, Coordonator Rezident al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Reprezentant Permanent al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), reprezentanţii donatorilor externi, directorul general al Aparatului Parlamentului, Adrian Fetescu, un grup de funcţionari din Aparatul Parlamentului.

 

Proiectul a fost elaborat la solicitarea Parlamentului în contextul necesităţilor urgente cauzate de distrugerea considerabilă a infrastructurii organului legislativ suprem al ţării, precum şi în urma angajamentului ferm de îmbunătăţire a funcţionării noului legislativ conform normelor europene. Durata de implementare a proiectului este de 4 ani, până în luna decembrie 2013.

 

Bugetul total al proiectului constituie 3,000,000 dolari SUA, fiind susţinut financiar de către Guvernul Danemarcii, Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (SIDA) şi PNUD Moldova. Primul lot de calculatoare, circa 100 la număr, a fost deja livrat Parlamentului.

 

Proiectul are drept scop dezvoltarea capacităţilor instituţiei parlamentare în exercitarea funcţiilor principale – legislativă, de reprezentare şi de control, precum şi a responsabilităţilor intersectoriale, ce se referă la drepturile omului, Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, prevenirea conflictelor, lupta cu corupţia etc.

 

Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu a mulţumit donatorilor pentru sprijinul acordat în dezvoltarea parlamentară în contextul reformelor democratice care urmează a fi implementate în Republica Moldova, pentru susţinere în ajustarea activităţii Parlamentului la normele europene, în condiţiile în care Parlamentul are un rol decisiv în procesul de integrare europeană. Mihai Ghimpu s-a arătat convins că Aparatul Parlamentului are nevoie de specialişti bine pregătiţi, iar acest lucru ar fi atât în avantajul statului, cât şi în beneficiul cetăţenilor. Referindu-se la asistenţa pe care o oferă partenerii de dezvoltare în managementul resurselor umane a Parlamentului, Preşedintele a specificat că îşi doreşte ca, în cel mai scurt timp, fiecare deputat să aibă câte un consilier. „Sper ca şi Republica Moldova într-o bună zi să poată finanţa proiecte de susţinere a altor state”, a mai spus Mihai Ghimpu.

 

Totodată, Kaarina Immonen, Coordonator Rezident al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Reprezentant Permanent al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), a subliniat rolul important al Parlamentului în procesul de dezvoltare democratică a ţării, precum şi disponibilitatea ţărilor-membre ale UE şi PNUD de a oferi expertiză în eficientizarea activităţii Parlamentului.

 

 

Secţia Relaţii cu Mass-media a Parlamentului Republicii Moldova

Secţia Relaţii cu Mass-media a Parlamentului Republicii Moldova

 


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova