version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
ðóññêàÿ âåðñèÿ



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











18 February 2010

Assembl?e Nationale

Chişinău, 18 februarie 2010. - În contextul continuării implementării Proiectului Twinning „Susţinerea Parlamentului Republicii Moldova”, finanţat de Comisia Europeană, două delegaţii ale Parlamentului Republicii Moldova au efectuat vizite în Franţa şi Ungaria.

 

Vizitele de studiu s-au axat pe experienţa cu privire la funcţia de control a Parlamentului asupra Guvernului în cadrul democraţiei statelor membre UE.

 

Vizita de studiu la Paris a avut loc în perioada 9-11 februarie sub auspiciile Parlamentului Francez. Din componenţa delegaţiei parlamentare condusă de Angel Agache, deputat PLDM, au făcut parte funcţionari publici din cadrul Aparatului Parlamentului. În cadrul Adunării Naţionale a Franţei membrii delegaţiei au avut întrevederi cu deputaţi şi senatori, precum şi cu înalţi oficiali din administraţia franceză.

 

Delegaţia care a vizitat Budapesta la fel a avut drept scop studierea experienţei unei “democraţii nou stabilite”, cum este Ungaria. Vizita a avut loc în perioada 15-18 februarie. Din componenţa delegaţiei condusă de Liliana Palihovici, preşedintele Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, au făcut parte deputaţii Anatolie Arhire (PL), Anatolie Ghilaş (PD), precum şi funcţionari din cadrul Aparatului Parlamentului.

 

În calitatea sa de lider de proiect din partea beneficiarului, Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, a aprobat implementarea acestuia până la termenul prevăzut iniţial – iulie 2010, luând în considerare faptul că proiectul contribuie la fortificarea capacităţilor Parlamentului de a înainta pe calea de integrare europeană şi se înscrie în strategia Alianţei pentru Integrare Europeană aflată la guvernare.

 

Primul proiect de tip Twinning finanţat de Comisia Europeană în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, constă în schimbul de experienţă între instituţiile publice din Moldova şi instituţiile omoloage din statele membre ale UE. Proiectul a demarat în iulie 2008, beneficiar fiind Parlamentul Republicii Moldova. Ceremonia oficială de lansare a avut loc la 17 septembrie 2008. Obiectivul proiectului este de a consolida capacităţile resurselor umane din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, managementul afacerilor europene şi consolidarea funcţiei de control a Parlamentului asupra Guvernului. Un consorţiu format din Adunarea Naţională a Franţei împreună cu Senatul Francez şi Adunarea Naţională a Ungariei implementează acest proiect cu asistenţa administratorului financiar France Coopération Internationale. Potrivit proiectului, în viitorul apropiat urmează a fi implementate un şir de activităţi care constau în seminare de instruire, întrevederi bilaterale, ateliere de lucru pentru deputaţi, funcţionari din Aparatul Parlamentului, reprezentanţi ai Guvernului şi ONG-uri.


Chişinău, 18 februarie 2010. – O delegaţie a Parlamentului Republicii Moldova din componenţa căreia fac parte deputaţii Vasilii Şova, Simion Furdui, Stella Jantuan şi Oleg Bodrug participă, în perioada 18-19 februarie, la reuniunea de iarnă a Adunării Parlamentare OSCE, care se desfăşoară în capitala Austriei, Viena.

 

Timp de două zile se va desfăşura sesiunea comună a celor trei Comitete Generale ale AP OSCE – pentru Afaceri Politice şi de Securitate, pentru Afaceri Economice, Ştiinţifice, Tehnologice şi Mediul Ambiant, pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Probleme Umanitare, precum şi reuniuni în cadrul fiecărui comitet.

 

În faţa participanţilor la reuniune vor ţine discursuri Joao Soares, Preşedintele AP OSCE, Barbara Prammer, Preşedintele Parlamentului Republicii Austria, Kanat Saudabayev, Preşedintele în Exerciţiu al OSCE, Ministru al Afacerilor Externe al Kazahstanului.

 

Agenda reuniunii mai include dezbateri speciale privind situaţia din Afganistan, discursul Ambasadorului Marc Perrin de Brichambaut, Secretar General al OSCE şi un raport prezentat de Tone Tingsgard, Reprezentant Special al AP OSCE în probleme de gender.

 

În cea de-a doua jumătate a zilei de astăzi, în cadrul reuniunii Comitetului General pentru Afaceri Politice şi de Securitate, Şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Ambasadorul Philip Remler, prezintă o informaţie generală despre activitatea Misiunii în republica noastră, în special privind reglementarea transnistreană.

 

Secţia Relaţii cu Mass-media a Parlamentului Republicii Moldova


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova