version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
ðóññêàÿ âåðñèÿ



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











22 February 2010

Comunicat de presă al Comisiei parlamentare speciale

Lisabona, 22 februarie 2010. – Autorităţile din Republica Moldova împreună cu autorităţile portugheze vor reuşi să rezolve împreună problemele cetăţenilor moldoveni aflaţi la muncă în Portugalia cu care aceştia se confruntă, în vederea asigurării unor condiţii mai favorabile de muncă şi trai. Aceste declaraţii au fost făcute de Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova în cadrul unor întrevederi a delegaţiei Republicii Moldova cu Rosario Farmhouse, înalt comisar pentru imigrare şi dialog interetnic şi Paulo Morgado de Carvalho, inspector principal al muncii al Republicii Portugheze.

Mihai Ghimpu a mulţumit autorităţilor portugheze pentru condiţiile de muncă create cetăţenilor moldoveni, pentru sprijinul şi încurajarea acestora. Ştiu că şi Republica Portugheză se luptă cu consecinţele crizei economice mondiale, a precizat Preşedintele, dar, chiar şi în această situaţie, promovaţi o politică de susţinere a cetăţenilor moldoveni, veniţi aici de nevoie, pentru a-şi întreţine familiile.

Oficialii portughezi au precizat că cetăţenii moldoveni sunt muncitori desăvârşiţi, calificaţi, dar nu întotdeauna se reuşeşte angajarea acestora conform profesiei iniţiale. Totodată, partea portugheză s-a arătat convinsă că problemele pe care le au moldovenii pot fi soluţionate în rezultatul unor discuţii eficiente. Încercăm să contribuim la o mai bună integrare a cetăţenilor moldoveni aflaţi în Portugalia, au mai declarat autorităţile portugheze. Totodată, partea portugheză şi-a manifestat disponibilitatea în vederea efectuării unui schimb de experienţă, astfel încât funcţionarii moldoveni să poată prelua cele mai bune practici din domeniu de la omologii lor portughezi.

În acest context, Preşedintele Mihai Ghimpu a adresat invitaţia de a semna la Chişinău într-un viitor apropiat acordul bilateral de cooperare între autorităţile competente privind inspecţia muncii. Totodată, Mihai Ghimpu şi-a exprimat încrederea că Portugalia ar avea de câştigat la capitolul forţă de muncă dacă ar angaja cetăţenii Republicii Moldova conform profesiei lor, pentru că sunt buni specialişti în cele mai diverse domenii.


 

Lisabona, 22 februarie 2010. – Contăm pe participarea Republicii Portugheze la reuniunea donatorilor pentru Republica Moldova, care va avea loc la Bruxelles în cadrul Comisiei Europene la 24 martie 2010. Totodată solicităm asistenţa Portugaliei în vederea pregătirii instituţiilor naţionale pentru implementarea prevederilor viitorului Acord de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, inclusiv prin participarea în calitate de donator la Programul cuprinzător de consolidare a capacităţilor instituţionale în cadrul Parteneriatului Estic, implementarea căruia va începe anul viitor. Acestea sunt câteva dintre solicitările Preşedintelui Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova adresate Preşedintelui Republicii Portugheze Anibal Cavaco Silva în cadrul unei întrevederi tete-a-tete.

Mihai Ghimpu a mulţumit Preşedintelui Republicii Portugheze, în numele tuturor cetăţenilor moldoveni aflaţi la muncă în Portugalia, pentru susţinerea acordată de partea portugheză, precizând că preocuparea autorităţilor Republicii Moldova este de a proteja interesele acestei comunităţi.

Totodată, Preşedintele Mihai Ghimpu a apreciat bunele relaţii de cooperare cu Portugalia în organismele internaţionale, optând pentru continuarea şi aprofundarea acestora. Mihai Ghimpu a subliniat importanţa lansării dialogului privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni pe parcursul acestui an şi a menţionat că Republica Moldova contează pe sprijinul Portugaliei în acest sens. Preşedintele s-a referit şi la disponibilitatea autorităţilor din Republica Moldova de a încuraja mediul de afaceri portughez pentru a investi în economia statului nostru. 

La rândul său, Preşedintele Republicii Portugheze a declarat că Portugalia susţine aspiraţiile de integrare europeană a Republicii Moldova şi încurajează acţiunile concrete în realizarea acestui obiectiv. Totodată, Anibal Cavaco Silva a precizat că comunitatea  europeană sprijină reformele democratice iniţiate de noua guvernare şi va încuraja desfăşurarea acestora în continuare, precum şi preluarea bunelor practice de la statele europene. Republica Portugheză apreciază eforturile Republicii Moldova de a construi o piaţă liberă, subliniind, totodată, importanţa de a menţine relaţii bune cu România, statul vecin membru al UE, care ar putea apropia Republica Moldova de UE.

În alt context, Preşedintele Mihai Ghimpu a prezentat condoleanţe Preşedintelui Republicii Portugheze în legătură cu decesele provocate de o furtună la sfârşitul săptămânii trecute pe insula Madeira, care a cauzat moartea a peste 40 de persoane.

La finalul întrevederii preşedinţii celor două state au făcut un schimb de opinii vizavi de realităţile politice din Republica Moldova şi Portugalia, prilej cu care Preşedintele Mihai Ghimpu a subliniat necesitatea reformei constituţionale pentru a depăşi criza constituţională în care se găseşte Republica Moldova şi a alege preşedintele statului.

Totodată, Mihai Ghimpu a adresat Preşedintelui Republicii Portugheze invitaţia oficială de a vizita Republica Moldova.


Lisabona, 22 februarie 2010. – Vizita în Portugalia reprezintă pentru Alianţa pentru Integrare Europeană o contribuţie esenţială pentru încurajarea aspiraţiilor europenene a alianţei de guvernare, în contextul în care Republicii Portugheze îi revine un rol important în deciziile ce vizează evoluţiile politice în spaţiul comunitar. Această declaraţie aparţine Preşedintelui Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, făcută în cadrul unei întrevederi cu Preşedintele Adunării Republicii Portugheze Jaime Gama.

Contăm pe sprijinul Portugaliei în negocierile începute privind Acordul de Asociere Republica Moldova – UE şi în dialogul privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, a mai menţionat Preşedintele Mihai Ghimpu.

Totodată, Preşedintele a specificat importanţa deschiderii unei misiuni diplomatice a Portugaliei cu sediul la Chişinău, Ambasada Portugaliei fiind acreditată în prezent la Bucureşti. În acelaşi context, Mihai Ghimpu a mulţumit părţii portugheze pentru susţinerea acordată conaţionalilor noştri aflaţi la muncă în Portugalia, subliniind că există oportunitatea de a semna acordul privind securitatea socială între cele două state, ceea ce ar garanta protejarea intereselor cetăţenilor moldoveni din Portugalia.

Republica Moldova a manifestat interes constant pentru consolidarea şi aprofundarea relaţiilor de prietenie şi cooperare reciproc avantajoase cu Republica Portugheză, a mai spus Mihai Ghimpu. Există potenţial suficient de ambele părţi pentru a spori colaborarea comercial-economică, Republica Moldova fiind interesată să preia cele mai bune practici în domeniul respectiv, precum şi să asigure condiţii pentru ca mediul de faceri din Portugalia să investească în Republica Moldova.

Jaime Gama a subliniat că Republica Portugheză sprijină realizarea parcursului european al Republicii Moldova, subliniind că cetăţenii Republicii Moldova au dreptul la creşterea economică şi la modernizarea statului. Totodată, Preşedintele Adunării Republicii Portugheze a menţionat că Republica Moldova trebuie să devină un stat integru din punct de vedere teritorial şi deplin integrat în structurile europene, iar Republica Portugheză va susţine realizarea acestor obiective.

În final, cele două delegaţii au făcut un schimb de opinii referitor la realităţile politice, social-economice, juridice din cele două state.

În acelaşi context, Preşedintele Mihai Ghimpu a semnat astăzi în Cartea de Onoare a Adunării, a avut câteva discuţii cu vicepreşedinţii Adunării Republicii, preşedinţii fracţiunilor parlamentare, preşedintele comisiei pentru politică externă. 

Pe parcursul zilei de astăzi Preşedintele va mai avea întrevederi cu Preşedintele Republicii Portugheze, Înaltul Comisar pentru Imigrare şi Dialog Intercultural, Inspectorul Principal al Muncii.

 

Secţia Relaţii cu Mass-media a Parlamentului Republicii Moldova


Comunicat de presă

al Comisiei parlamentare speciale pentru selectarea candidaturilor la funcţia de membru al Comitetului European pentru Prevenirea Torturii şi a  Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante

Chişinău, 22 februarie 2010. - Se aduce la cunoştinţa publicului că persoanele care doresc să-şi înainteze candidatura la funcţia de membru al Comitetului European pentru Prevenirea Torturii şi a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante urmează să prezinte până la 5 martie 2010 curriculum vitae, cu materialele adiţionale, în  biroul 1006, mun. Chişinău, bd. Ştefan cel Mare, 162 (tel. de contact - 268504).

Conform Convenţiei Europene pentru Prevenirea Torturii şi a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante, ratificat prin Hotărârea Parlamentului nr.1238-XIII din 09.07.1997, s-a instituit Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante. Prin intermediul vizitelor, Comitetul examinează tratamentul persoanelor private de libertate în vederea întăririi, dacă este cazul, a protecţiei lor împotriva torturii şi a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante. Membrii Comitetului sunt aleşi dintre personalităţile cu o înaltă moralitate, recunoscute pentru competenţa lor în domeniul drepturilor omului sau care au experienţă profesională în domeniile pe care le tratează Convenţia (activitatea în instituţiile penitenciare sau în domeniul medicinii legale). Totodată candidatul la funcţia menţionată trebuie să cunoască limbile franceza sau  engleza.

Comitetul nu poate cuprinde decât un singur cetăţean, ales din rândul a trei candidaţi, prezentaţi din partea aceluiaşi stat Biroului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Membrii Comitetului sunt aleşi de către Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei cu majoritatea de voturi, de pe o listă de nume întocmită de Biroul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Ei nu pot fi realeşi decât o singură dată. Membrii activează cu titlu individual, sunt independenţi şi imparţiali în exercitarea mandatelor lor şi sunt disponibili pentru îndeplinirea funcţiilor lor de o manieră efectivă.  

Ion PLEŞCA

Vicepreşedintele comisiei

 

 


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova