version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










2 февраля 2006

Aflat in perioada 31 ianuarie - 4 februarie curent intr-o vizita oficiala in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, insotit de un grup de deputati, a avut in prima zi a deplasarii oficiale o serie de intrevederi cu reprezentanti ai Parlamentului britanic si ai Ministerului Afacerilor Externe al Regatului Unit.

Intrevederea vicepresedintelui Parlamentului Iurie Rosca cu ambasadorul Belgiei.

Aflat in perioada 31 ianuarie - 4 februarie curent intr-o vizita oficiala in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, insotit de un grup de deputati, a avut in prima zi a deplasarii oficiale o serie de intrevederi cu reprezentanti ai Parlamentului britanic si ai Ministerului Afacerilor Externe al Regatului Unit.

In cadrul intrevederii Presedintelui Parlamentului Republicii Moldova cu Onorabilul Michael Martin, Spicherul Camerei Comunelor al Parlamentului britanic, au fost abordate relatiile interparlamentare moldo-britanice si perspectivele de aprofundare a acestora, interlocutorii mentionand interesul reciproc pentru intensificarea dialogului politic interparlamentar bilateral.

In cadrul intrevederilor cu presedintele Comisiei parlamentare pentru afaceri externe a Camerei inferioare a legislativului britanic, Mike Gapes, si cu membrii grupului parlamentar de prietenie Moldova - Regatul Unit, condus de Lordul Dubs, membru al Camerei Lorzilor, au fost discutate aspecte ale consolidarii relatiilor parlamentare moldo-britanice, aprofundarea dialogului cu Uniunea Europeana, problematica reintegrarii Republicii Moldova. In acest context, presedintele Legislativului a prezentat colegilor de la Londra bilantul realizarilor anului parlamentar 2005.

La Ministerul britanic al Afacerilor Externe delegatia parlamentara moldoveana a abordat aspecte ale implementarii Planului de Actiuni UE - Republica Moldova, etapele armonizarii legislatiei nationale la aquis-ul comunitar, implementarea proiectelor Politicii Comunitare de Vecinatate, precum si aspecte ce vizeaza evolutia relatiilor bilaterale moldo-britanice si perspectivele de dezvoltare a acestora pe plan bilateral si in cadrul organismelor internationale.

Oficialitatile britanice si-au confirmat disponibilitatea de a acorda suportul necesar Republicii Moldova in implementarea Planului de Actiuni UE - RM. Totodata, oficialitatile britanice au precizat ca tara noastra va obtine credibilitatea necesara pentru promovarea unui nou cadru contractual in relatiile cu Uniunea Europeana, doar in conditiile cand autoritatile vor depune eforturi suplimentare in vederea realizarii angajamentelor asumate in Planul de Actiuni RM-UE.

Tot in prima zi a vizitei oficiale, delegatia parlamentara a vizitat compania britanica BUPA, care activeaza in sfera sanatatii, unde au examinat posibilitatile acordarii asistentei sociale pentru tara noastra, precum si perspectivele ulterioare de cooperare in acest domeniu.

Intrevederea vicepresedintelui Parlamentului Iurie Rosca cu ambasadorul Belgiei.

Vicepresedintele Parlamentului Iurie Rosca a avut, pe 1 februarie o intrevedere cu Philippe Roland, ambasador extraordinar si plenipotentiar al Regatului Belgiei in Republica Moldova cu resedinta la Bucuresti.

Unul din subiectele principale ale dialogului l-a constituit perspectivele solutionarii diferendului transnistrean si influenta asupra procesului respectiv a OSCE in perioada detinerii de catre Belgia a Presedintiei in aceasta organizatie internationala. Potrivit vicepresedintelui Parlamentului acordarea statutului special regiunii transnistrene poate avea loc dupa retragerea trupelor militare rusesti de pe teritoriul Republicii Moldova. In aceasta ordine de idei, a spus Iurie Rosca, mizam pe sprijinul Uniunii Europene si Statelor Unite ale Americii.

Cu referire la procesele politice interne din tara noastra vicepresedintele legislativului a subliniat importanta realizarii unor reforme importante in sistemul judecatoresc si in alte structuri menite sa contribuie substantial la democratizarea societatii. Urmeaza sa se efectueze reforme in domeniul audiovizualului, in cadrul Procuraturii Generale si administratiei publice locale. Astfel incit in viitorul apropiat sa se incheie procesul de monitorizare a republicii noastre din partea Consiliului Europei.

In cadrul intrevederii au fost abordate si aspecte privind dezvoltarea relatiilor bilaterale moldo-belgiene.

In aceeasi zi diplomatul belgian a avut o intrevedere si cu presedintele Fractiunii PCRM Eugenia Ostapciuc.

02.02.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова