version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










17 февраля 2006

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, l-a primit pe Ivo SANADER, Prim ministru al Croatiei, aflat intr-o vizita oficiala in tara noastra.

Biroul permanent al Parlamentului a aprobat, ieri, proiectul ordinii de zi a sedintelor plenare pentru perioada 23 februarie - 3 martie.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, l-a primit pe Ivo SANADER, Prim ministru al Croatiei, aflat intr-o vizita oficiala in tara noastra.

Marian LUPU a salutat progresele realizate de Croatia in directia integrarii europene, subliniind interesul profund al Republicii Moldova de a prelua experienta Croatiei, in special in procesul de armonizare a legislatiei nationale cu Acquis-ul comunitar. In context, Presedintele Parlamentului s-a pronuntat pentru dezvoltarea relatiilor interparlamentare moldo-croate si stabilirea unui dialog permanent, inclusiv la nivel de experti si programe concrete, mentionand si necesitatea organizarii unui schimb de vizite intre parlamentarii moldoveni si croati.

Mentionand bilanturile anului parlamentar 2005, Marian LUPU, de asemenea, a exprimat deschiderea si disponibilitatea Parlamentului Republicii Moldova catre o cooperare intensa cu institutia legiuitoare din Croatia, reiterand in context dorinta Republicii Moldova de a prelua modelele europene de dezvoltare sociala si politica.

La randul sau, Ivo SANADER a accentuat ca Republica Moldova si Croatia impartasesc obiective comune de integrare europeana si este firesc sa intensifice dialogul si cooperarea bilaterala politica si economica. "Aveti sustinerea noastra deplina in atingerea aspiratiilor europene si in procesul de reglementare pasnica a conflictului transnistrean si reintregirea Republicii Moldova. Am remarcat cu satisfactie dorinta de integrare europeana a majoritatii populatiei Republicii Moldova si vom utiliza toate resursele noastre pentru a va sustine pe plan european", a subliniat Prim ministrul croat.

Referindu-se la viitorul Uniunii Europene, Ivo Sanader a accentuat ca procesul de integrare europeana pentru cele doua tari nu are alternativa. Premierul croat a afirmat ca stabilitatea in Europa este o problema stringenta, motiv pentru care Croatia pledeaza pentru extinderea Acordului de Liber Schimb Central European (CEFTA) si a Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP) si includerea Republicii Moldova in aceste importante instrumente regionale de cooperare economica si politica. Potrivit oficialului croat, comunitatea europeana sustine necesitatea extinderii acestor foruri regionale, care constituie o buna experienta pentru statele care doresc sa adere ulterior la Uniunea Europeana.

Interlocutorii s-au pronuntat pentru intensificarea si consolidarea dialogului politic moldo-croat si sustinerea aspiratiilor comune de integrare europeana.

La intrevedere au mai fost prezenti Iurie ROSCA, vicepresedinte al Parlamentului, Vladimir DRAGOMIR, presedintele grupului de prietenie Republica Moldova - Croatia, Victor STEPANIUC, presedintele comisiei pentru cultura, stiinta, invatamant, tineret, sport si mijloace de informare in masa, Nicolae BONDARCIUC, presedintele comisiei pentru politica economica, buget si finante, Sergiu STATI, presedintele comisiei pentru politica externa si integrare europeana.

Biroul permanent al Parlamentului a aprobat, ieri, proiectul ordinii de zi a sedintelor plenare pentru perioada 23 februarie - 3 martie.

Astfel, deputatii vor examina proiectul de lege privind anularea datoriilor istorice la bugetul asigurarilor sociale de stat ale pensionarilor si invalizilor, care sunt proprietari de terenuri agricole. De asemenea, Legislativul se va pronunta asupra modificarilor la art. 3 din Legea taxei de stat si la Lega cu privire la modul de introducere si scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de catre persoanele fizice.

Aditional, in agenda au fost incluse, pentru adoptare in lectura a doua, proiectele de lege cu privire la cereale si la certificatele de depozit pentru cereale, precum si cu privire la zona sustinerii suplimentare a activitatii de antreprenoriat.

De asemenea, Biroul Permanent a adoptat hotararea cu privire la executarea Hotararii Parlamentului pentru aprobarea Conceptiei privind cooperarea dintre Parlament si societatea civila din 29 decembrie 2005.

Documentul stabileste mecanismul si procedurile interne de organizare a tuturor etapelor de participare a reprezentantilor societatii civile in procesul de examinare si adoptare a legislatiei, inclusiv publicarea proiectelor de acte legislative pe web site-ul Parlamentului, receptionarea contributiilor organizatiilor societatii civile specializate cu ulterioara difuzare a acestora catre comisiile permanente.

17.02.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова