version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











5 july 2006

Pana la finele sesiunii curente, Comisia parlamentara speciala pentru elaborarea proiectelor de acte legislative privind consolidarea autonomiei locale, va inainta Parlamentului spre dezbateri in lectura intai un pachet de amendamente la legislatia care vizeaza administratia publica locala.

Comisia parlamentara speciala din componenta careia fac parte reprezentanti ai administratiei publice locale si ai organizatiilor neguvernamentale a elaborat un pachet de documente care include proiectul de Lege cadru privind descentralizarea, o redactie noua a Legii privind administratia publica locala si amendamente la Legea cu privire la finantele publice locale.

Potrivit Presedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, care a prezidat astazi sedinta de lucru a comisiei speciale, pachetul de amendamente a fost elaborat ca urmare a trei studii efectuate anterior de catre expertii Consiliului Europei si vizeaza delimitarea competentelor intre autoritatile publice centrale si locale, precum si intre autoritatile locale de nivelul intai si doi, consolidarea relatiilor interbugetare si identificarea mecanismului de control al utilizarii mijloacelor financiare de catre administratia publica locala.

Principalele prevederi stipulate in pachetul de acte legislative elaborate de catre comisia speciala prevad un mecanism clar de delimitare a competentelor intre guvernul central si administratia publica locala, definesc notiunea de descentralizare si stipuleaza clar mecanismul de acoperire financiara a competentelor acordate autoritatilor administratiei publice locale de nivelul I si II. De asemenea, noile prevederi atribuie secretarilor primariilor si consiliilor raionale statutul de functionari publici si asigura stabilitatea functiilor respective.

Vadim MISIN, vicepresedinte al comisiei speciale, a accentuat faptul ca in procesul elaborarii pachetului de documente privind consolidarea autonomiei administratiei publice locale au fost luate in calcul circa 80 la suta din propunerile inaintate de catre reprezentantii autoritatilor publice locale.

Comisia speciala pentru elaborarea proiectelor de acte legislative privind consolidarea autonomiei locale a fost creata la initiativa Presedintelui Parlamentului, Marian LUPU, la 30 martie a.c. Pachetul de acte legislative elaborat de catre comisia speciala va fi supus examinarii in lectura intai pana la data de 28 iulie curent, iar ulterior va fi transmis catre expertizare Consiliului Europei.

05.07.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova