version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











26 july 2006

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, a avut o intrevedere cu Rene van der LINDEN, Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, care in perioada 26-28 iulie curent, efectueaza o vizita oficiala in tara noastra.

Marian LUPU a informat Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei despre actiunile intreprinse de catre Legislativ in vederea onorarii angajamentelor asumate in fata forului paneuropean. Spicherul a subliniat faptul ca Parlamentul deja a adoptat in lectura finala 11 proiecte de lege din cele 18 stabilite in Programul de realizare a obligatiunilor fata de Consiliul Europei. Alte cinci proiecte de lege au fost votate in lectura intai si sunt trimise pentru expertiza CoE, a mai adaugat Marian LUPU. Totodata, potrivit spicherului, Parlamentul nu a reusit sa initieze discutii pe marginea a doua proiecte de lege ce vizeaza partidele politice si abordarea multiculturala in procesul educational. Totusi, proiectul de lege cu privire la partidele politice va fi supus dezbaterilor la inceputul sesiunii de toamna, iar cel de-al doilea urmeaza sa fie prezentat de catre Guvern in cadrul Codului Educational, a mai afirmat spicherul.

Presedintele Legislativului a comunicat, de asemenea, ca Parlamentul va monitoriza actiunile Guvernului in vederea implementarii Programului de cooperare trilateral Republica Moldova - Consiliul Europei - Comisia Europeana pentru anii 2004-2006.

La solicitarea Presedintelui APCE, Marian LUPU s-a referit la mecanismul de asigurare a transparentei activitatii Legislativului si la instrumentele de cooperare cu societatea civila. In acest sens, spicherul a reamintit faptul ca Parlamentul a adoptat la sfarsitul anului trecut Conceptia de Cooperare cu Societatea Civila, document care deja este realizat in practica. Totodata, Marian LUPU a informat oficialul european despre faptul ca la finele acestui an va fi organizata o masa rotunda pentru a evalua rezultatele colaborarii dintre Parlament si societatea civila, pentru a trasa noi obiective pentru cooperare si a inlatura piedicile care inca mai exista in procesul de cooperare.

La randul sau, Rene van der LINDEN a apreciat actiunile intreprinse de catre forul legislativ in directia realizarii reformelor democratice. Totodata, oficialul european a subliniat necesitatea asigurarii implementarii adecvate a noilor prevederi ale legislatiei Republicii Moldova si stabilirii unui mecanism eficient de monitorizare a realizarii in practica a prevederilor legii.

Presedintele APCE a afirmat, de asemenea, ca institutia pe care o reprezinta va intensifica mecanismul de control si monitorizare a democratiei si respectarii drepturilor omului in statele membre ale Consiliului Europei. Potrivit oficialului european acest mecanism va fi aplicat atat statelor aflate la etapa de monitorizare si postmonitorizare, precum si statelor care deja au depasit aceste etape. Astfel, anual va fi intocmit cate un raport privind situatia la aceste capitole in tarile-membre ale Consiliului Europei care se afla inca la etapa de monitorizare si postmonitorizare, iar odata la trei ani va fi elaborat un raport pentru celelalte state-membre ale CoE.

In acelasi timp, Rene van der LINDEN a precizat ca monitorizarea din partea Consiliului Europei nu trebuie sa fie privita drept o pedeapsa. In context, oficialul CoE a exprimat disponibilitatea Consiliului Europei de a continua cooperarea cu Republica Moldova si de sustine tara noastra in procesul realizarii reformelor democratice.

Presedintele APCE s-a aratat ingrijorat de unele cazuri de tortura din partea organelor de ordine in Republica Moldova si a subliniat, de asemenea, necesitatea intensificarii luptei cu traficul de fiinte umane si asigurarii libertatii de exprimare.

In acest sens, Marian LUPU a informat interlocutorul sau despre faptul ca deja la inceputul sesiunii de toamna a Parlamentului va fi creata o comisie speciala care va efectua controlul activitatii Ministerului Afacerilor Interne, a Procuraturii Generale si a Ministerului Justitiei pentru a elucida eventualele nereguli in cadrul respectivelor institutii.

26.07.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova