version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











14 july 2006

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, a avut o intrevedere cu Eneko LANDABURU, Director General al Directiei Relatii Externe a Comisiei Europene, aflat intr-o vizita oficiala in tara noastra.

Marian LUPU a adresat multumiri Comisiei Europene si Uniunii Europene pentru sustinerea acordata Republicii Moldova, in special pentru numeroasele deciziile politice adoptate pe parcursul anului 2005 si anul curent. In particular, spicherul a mentionat adoptarea Planului de Actiuni RM - UE, desemnarea unui reprezentant al UE pentru tara noastra, deschiderea oficiului Comisiei Europene la Chisinau, inaugurarea Misiunii UE de Asistenta la Frontiera (EUBAM). In acest context, Presedintele Legislativului a remarcat activitatea eficienta a EUBAM in vederea securizarii frontierelor Republicii Moldova si realizarii progreselor in procesul reglementarii diferendului transnistrean.

In acelasi timp, Marian LUPU a solicitat inaltului oficial european sustinerea tarii noastre in dialogul politic cu Uniunea Europeana in vederea negocierii unui nou program de asistenta tehnica, a unui nou regim comercial, precum si a unui nou aranjament politic in relatiile bilaterale dupa expirarea Acordului de Parteneriat si Cooperare. Potrivit spicherului, actualul mecanism de asistenta a UE pentru tara noastra, TACIS, nu raspunde obiectivelor stipulate in Planul bilateral de Actiuni. Totodata, a mai mentionat spicherul, un nou regim comercial, prin acordarea sistemului de Preferinte Comerciale Autonome, ar contribui esential la atenuarea efectelor economice negative ale aderarii Romaniei si Bulgariei la UE, state care vor fi obligate sa anuleze in scurt timp Acordurile de Liber Schimb cu Republica Moldova.

Spicherul, de asemenea, a informat oficialul european despre actiunile intreprinse de Parlament in vederea ajustarii legislatiei nationale la normele europene si reformarii sectoarelor de importanta strategica pentru societate. In context, Presedintele Parlamentului a mentionat faptul ca in decursul lunii iulie forul legislativ va prezenta un raport de analiza a implementarii Planului de Actiuni RM - UE pe care il va prezenta ulterior institutiilor europene.

"Republica Moldova doreste sa urmeze modelul social-economic si politic european de dezvoltare, care si-a demonstrat viabilitatea si functionalitatea practica. Noi ne-am asumat angajamentul de a implementa reformele democratice si vom incepe prin edificarea Europei la noi acasa", a accentuat Marian LUPU.

La randul sau, Eneko LANDABURU, a reafirmat sustinerea Uniunii Europene pentru realizarea reformelor democratice pe dimensiunile social-politica si economica, consolidarea eforturilor democratice si mentinerea directiei corecte de dezvoltare. Oficialul european a subliniat in acest sens rolul important care ii revine organului legislativ in promovarea reformelor democratice.

14.07.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova