version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











4 july 2007

"Republica Moldova mizeaza pe suportul Croatiei in sustinerea oferirii unei perspective europene tarii noastre", a declarat Marian LUPU, Presedintele Parlamentului moldovean, in cadrul intrevederii cu Stjepan MESIC, Presedintele Republicii Croatia, aflat in vizita oficiala la Chisinau.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Misiunea Bancii Mondiale in domeniul sectorului privat, care se afla in vizita in tara noastra in perioada 2 - 6 iulie curent.

Comisia speciala pentru optimizarea cadrului legislativ de reglementare a activitatii de intreprinzator, prezidata de catre Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a decis astazi in cadrul sedintei ordinare sa extinda termenul de implementare a etapei a doua a reformei regulatorii (Ghilotina II). Sedinta Comisiei speciale s-a desfasurat cu participarea reprezentantilor Guvernului, expertilor independenti, exponentilor mediului de afaceri.

"Republica Moldova mizeaza pe suportul Croatiei in sustinerea oferirii unei perspective europene tarii noastre", a declarat Marian LUPU, Presedintele Parlamentului moldovean, in cadrul intrevederii cu Stjepan MESIC, Presedintele Republicii Croatia, aflat in vizita oficiala la Chisinau.

Marian LUPU a accentuat faptul ca Republica Croatia reprezinta un partener strategic si un foarte bun prieten al tarii noastre, atat pe dimensiunea relatiilor bilaterale, precum si in contextul cooperarii regionale si europene. Potrivit spicherului, intre cele doua state se inregistreaza un dialog politic sincer si deschis, Republica Moldova resimtind suportul puternic al Croatiei in vederea realizarii prioritatilor de integrare europeana.

Marian LUPU a apreciat, de asemenea, inalt suportul Croatiei in integrarea tarii noastre in spatiul balcanic si cel al regiunii sud-est europene.

Presedintele Legislativului a mai subliniat faptul ca relatiilor interparlamentare moldo-croate le revine un rol important in impulsionarea cooperarii bilaterale dintre Republica Moldova si Republica Croatia si in contextul dialogului privind integrarea europeana. Spicherul a pledat pentru activizarea contactelor la nivelul comisiilor parlamentare pentru politica externa si integrare europeana si al grupurilor parlamentare de prietenie.

"Dimensiunea parlamentara va suplimenta eforturile de preluare de catre Moldova a experientei croate de integrare in spatiul european", a relevat Presedintele Legislativului moldovean.

Marian LUPU a mai afirmat ca intreaga societate din Republica Moldova a ales calea integrarii europene drept un proces ireversibil.

"Republica Moldova mizeaza pe un nou context european de stabilitate, dezvoltare, securitate si pace. Speram ca Politica Europeana de Vecinatate nu va substitui procesul de integrare europeana, ci va fi o etapa logica a integrarii acestor state in spatiul valorilor si standardelor europene", a precizat Presedintele Legislativului Republicii Moldova.

La randul sau, Stjepan MESIC, Presedintele Republicii Croatia, a declarat ca Republica Croatia este interesata in asigurarea unui viitor european pentru toti vecinii sai si pentru statele din regiunea Europei de Sud-est.

"Croatia opteaza pentru accelerarea unificarii Europei. Europa trebuie unificata in baza intereselor tuturor statelor din regiune, atat a marilor actori, cat si a tarilor mici. Europa unificata poate deveni un bastion al pacii", a accentuat Presedintele croat.

Stjepan MESIC, de asemenea, a subliniat faptul ca investitia Uniunii Europene in dezvoltarea statelor in tranzitie constituie o investitie in propriul viitor si potential.

Oficialul croat a reiterat suportul Croatiei pentru parcursul european al Moldovei, accentuand faptul ca locul tarii noastre este in Europa. In acest context, Presedintele croat a precizat ca Croatia este disponibila sa adere la Centrul European Comun de Eliberare a Vizelor.

Seful statului croat a mai accentuat faptul ca intre solutionarea problemelor legate de statutul regiunii Kosovo si conflictul transnistrean nu poate exista nici o asemanare.

"Kosovo a fost element constitutiv al Federatiei Iugoslave, in timp ce Transnistria a fost intotdeauna parte integra a Moldovei", a opinat Stjepan MESIC.

In final, interlocutorii au pledat pentru intensificarea raporturilor comercial-economice dintre cele doua state.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Misiunea Bancii Mondiale in domeniul sectorului privat, care se afla in vizita in tara noastra in perioada 2 - 6 iulie curent.

Interlocutorii au discutat aspecte ce vizeaza starea de implementare a Proiectului Bancii Mondiale de Ameliorare a Competitivitatii, reforma regulatorie, elaborarea si implementarea Sistemului European de Control al Calitatii Produselor, etc.

Misiunea Bancii Mondiale a salutat inaintarea in Parlament a pachetului de amendamente la circa 80 de acte legislative in vederea realizarii etapei a doua a reformei regulatorii. Totodata, misiunea BM a constatat existenta anumitor restante in respectarea graficului de realizare in practica a Ghilotinei II. Desi pachetul de amendamente urma sa fie inaintat Legislativului la sfarsitul lunii martie, acest lucru s-a produs abia la finalul lunii iunie, au constatat expertii Bancii Mondiale.

In acest sens, Irina ASTRAKHAN, seful Misiunii BM, a accentuat necesitatea implementarii eficiente a etapei a doua a Ghilotinei si asigurarii aspectului calitativ al acestei importante reforme pentru societate si mediul de afaceri din Republica Moldova. Misiunea Bancii Mondiale a subliniat faptul ca in conditiile in care Parlamentul are la dispozitie foarte putin timp pentru examinarea pachetului de amendamente, una din solutii pentru a evita diminuarea aspectului calitativ al implementarii reformei, ar putea fi extinderea termenului de realizare a reformei.

La randul sau, Marian LUPU a mentionat importanta Proiectului Bancii Mondiale de Ameliorare a Competitivitatii, inclusiv pentru sustinerea eforturilor de integrare europeana a tarii noastre si pentru dezvoltarea sectorului real al economiei. Spicherul a remarcat contributia inalta a proiectului si asistenta valoroasa acordata tarii noastre.

Totodata, Presedintele Parlamentului a impartasit viziunea expertilor Bancii Mondiale in privinta necesitatii implementarii eficiente a reformei regulatorii si cu respectarea calitatii in adoptarea modificarilor la legislatia ce vizeaza activitatea antreprenoriala. Spicherul a accentuat faptul ca etapa a doua a Ghilotinei nu va fi una formala si declarativa, ci o reforma cu actiuni cu efect practic pentru mediul de afaceri din Moldova. In acest sens, Marian LUPU a subliniat faptul ca Parlamentul ar putea sustine ideea de prelungire a termenului de implementare a etapei a doua a reformei regulatorii in caz de necesitate.

Marian LUPU a informat expertii Bancii Mondiale ca aceste chestiuni vor fi discutate astazi in cadrul sedintei Comisiei speciale pentru optimizarea cadrului legislativ de reglementare a activitatii de intreprinzator, la care vor participa experti independenti si reprezentanti ai mediului de afaceri.

Interlocutorii au subliniat importanta asigurarii mersului calitativ al reformei regulatorii pentru crearea unui cadru favorabil de dezvoltare economica, precum si au pledat pentru mentinerea unei cooperari bune intre autoritatile Republicii Moldova si mediul de afaceri din tara.

Comisia speciala pentru optimizarea cadrului legislativ de reglementare a activitatii de intreprinzator, prezidata de catre Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a decis astazi in cadrul sedintei ordinare sa extinda termenul de implementare a etapei a doua a reformei regulatorii (Ghilotina II). Sedinta Comisiei speciale s-a desfasurat cu participarea reprezentantilor Guvernului, expertilor independenti, exponentilor mediului de afaceri.

Astfel, Comisia speciala va inainta un proiect de lege in acest sens prin care va fi modificat termenul de intrare in vigoare a Legii cu privire la principiile de baza de reglementare a activitatii de intreprinzator. Legea respectiva a fost adoptata in luna iulie 2006 urmand sa intre in vigoare la 11 august curent, odata cu expirarea a 12 luni de la data publicarii. Comisia speciala a decis sa extinda acest termen pana la finele anului curent.

In cadrul sedintei de astazi, Comisia speciala a examinat pachetul de amendamente inaintat de catre Guvern, care prevede modificari la peste 80 de legi ce reglementeaza activitatea antreprenoriala. Membrii Comisiei si exponentii mediului de afaceri au accentuat faptul ca extinderea termenului de realizare a reformei va permite asigurarea unei abordari calitative si identificarea unui consens si echilibru intre autoritati si mediul de afaceri.

Marian LUPU a accentuat importanta implementarii calitative a acestei reforme extrem de necesare pentru mediul de afaceri din tara noastra.

"Ghilotina II reprezinta un angajament al autoritatilor moldovene in stimularea si dezvoltarea climatului favorabil pentru investitii si activitatea de intreprinzator, precum si in favoarea liberalizarii economiei. De aceea, reusita acestei reforme trebuie sa fie fundamentata pe dimensiunea calitativa a continutului acesteia", a mai accentuat spicherul.

04.07.2007
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova