version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











25 july 2007

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Sylvia HEAL, Vicepresedinte al Camerei Comunelor a Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, care efectueaza, intre 25 - 27 iulie curent, o vizita oficiala in tara noastra.

Audieri publice cu privire la realizarea dreptului la un mediu sanatos

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Sylvia HEAL, Vicepresedinte al Camerei Comunelor a Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, care efectueaza, intre 25 - 27 iulie curent, o vizita oficiala in tara noastra.

Marian LUPU a calificat vizita demnitarului britanic drept o oportunitate excelenta pentru intensificarea dialogului politic bilateral dintre Republica Moldova si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

"Marea Britanie, una dintre vechile democratii europene, reprezinta un partener valoros al Republicii Moldova in demersurile noastre de integrare europeana", a declarat Marian LUPU.

Spicherul a solicitat sustinerea autoritatilor engleze in negocierea unui nou aranjament politic cu Uniunea Europeana odata cu expirarea in 2008 a Acordului de Parteneriat si Cooperare, precum si a unor noi instrumente de cooperare comercial-economica.

"Noul document ar trebuie sa contina un mesaj politic de incurajare a eforturilor de integrare europeana a Republicii Moldova, sa stipuleze o perspectiva europeana clara pentru tara noastra si sa acorde siguranta apropierii graduale a Moldovei de cele patru libertati garantate de catre Uniunea Europeana: libera circulatie a persoanelor, capitalului, serviciilor si bunurilor", a mai subliniat Presedintele Parlamentului.

Marian LUPU, de asemenea, a precizat faptul ca Republica Moldova constientizeaza transformarile politice interne din cadrul Uniunii Europene si are o politica de integrare europeana realista si pragmatica. Totodata, spicherul a accentuat importanta ca Republica Moldova sa fie o continuare armonioasa a Uniunii Europene, al carei vecin imediat a devenit la 1 ianuarie curent.

"Parlamentul a demarat o serie de importante actiuni in vederea sustinerii realizarii prioritatilor de integrare europeana si promovarii reformelor democratice in sferele politica, economica si sociala", a mai relevat spicherul.

In acest context, Marian LUPU a apreciat inalt asistenta acordata de autoritatile britanice, prin intermediul diferitelor proiecte, sustinerii reformelor democratice in Republica Moldova. Potrivit spicherului, o noua delegatie parlamentara din Republica Moldova va vizita la inceputul anului viitor Londra in vederea consolidarii raporturilor bilaterale moldo-britanice si intensificarii relatiilor interparlamentare.

Sylvia HEAL a salutat abordarea pragmatica si continua a procesului de integrare europeana de catre Republica Moldova, accentuand faptul ca Londra va face tot posibilul pentru ca tara noastra sa devina parte a Uniunii Europene.

"Dialogul constant dintre democratiile vechi, pe de o parte, si statele aflate abia la inceputul acestei cai, pe de alta parte, ne permite sa ne cunoastem si sa ne intelegem reciproc mai bine problemele cu care ne confruntam si realitatile din statele noastre", a mentionat oficialul englez.

Interlocutorii au pledat pentru intensificarea procesului de implicare a tinerei generatii in luarea deciziilor. Partile au accentuat, de asemenea, importanta dialogului dintre generatii si educarea unei culturi politice si a responsabilitatii civice a tinerilor.

In acest context, Marian LUPU a anuntat ca forul legislativ va lansa in a doua jumatate a anului curent "Parlamentul Tinerilor", care va permite tinerilor sa practice dezbaterile parlamentare si activitatea legislativa dupa modelul activitatii Parlamentului European. Spicherul a accentuat ca acest proiect vine sa promoveze participarea mai activa a tinerilor in procesul de luare de deciziilor si sa contribuie la formarea culturii civice in randurile noii generatii.

Audieri publice cu privire la realizarea dreptului la un mediu sanatos

Astazi, Comisia pentru drepturile omului si Comisia pentru administratia publica, ecologie si dezvoltare a teritoriului a Parlamentului Republicii Moldova in parteneriat cu proiectul PNUD "Sustinere in implementarea Planului National de actiuni in domeniul drepturilor omului (PNADO)" a desfasurat audieri publice privind realizarea capitolului 5 din PNADO - "Asigurarea dreptului la un mediu sanatos".

In cadrul audierilor a fost facut public un studiu de evaluare a prevederilor acestui capitol ce tin de asigurarea dreptului populatiei la apa potabila, aer calitativ, ameliorarea habitatelor speciilor de flora si fauna, asigurarea dreptului populatiei la informatie, la justitie si la luarea deciziilor in domeniul mediului etc.

Studiul constata ca la momentul aprobarii PNADO, au fost incluse in acest document un numar mare de actiuni ce tin exclusiv de imbunatatirea calitatii resurselor naturale si realizarea mai buna pe aceasta cale a drepturilor economice, sociale si de alt gen, dar lipsesc unele actiuni importante cum ar fi: crearea zonelor de agrement, protectia populatiei urbane contra poluarii chimice, sonore si a radiatiei, gestionarea poluantilor chimici etc. O problema majora pentru institutiile de stat responsabile de asigurarea drepturilor la un mediu natural sanatos este antrenarea slaba a publicului larg la elaborarea si aprobarea deciziilor de mediu care ii afecteaza nemijlocit pe fiecare din cetatenii tarii. Studiul releva faptul, ca legislatia de mediu nu este adusa in corespundere cu cerintele Conventiei de la Arhus - document international, ratificat de majoritatea statelor europene, care reglementeaza drepturile populatiei la accesul la informatie, luare a deciziilor si accesul la justitie in problemele de mediu ambiant.

In ceea ce priveste actiunile care necesita a fi intreprinse in vederea imbunatatirii situatiei privind respectarea dreptului la un mediu natural sanatos, studiul recomanda sa fie consolidate capacitatile Ministerului Ecologiei si Resurselor Naturale (MERN) privind majorarea numarului personalului responsabil de asigurare a drepturilor la un mediu sanatos, aplicarea procedurilor de evaluare strategica de mediu la nivel national, crearea unui centru national de monitoring de mediu si informare ecologica a publicului, crearea unui sistem de gestionare a substantelor chimice in Moldova in vederea reducerii impactului asupra mediului si sanatatii s.a.

Recomandarile studiului vizeaza direct atit MERN si alte autoritati centrale de resort, precum si autoritatile locale, sistemul judecatoresc, ONG-urile de profil si mass-media.

Studiul realizat de consultantii PNUD, a cuprins doua categorii de surse: autoritati publice responsabile de executarea activitatilor vizate in PNADO si organizatiile non-guvernamentale.

La sedinta au participat deputati, reprezentanti ai Guvernului, precum si lideri ai organizatiilor neguvernamentale din tara profilate pe domeniul protectiei mediului inconjurator, reprezentanti ai organismelor internationale si ai comunitatii donatorilor.

Pentru contact: Ana Racu, manager de proiect, tel. 245079, e-mail: [email protected]

25.07.2007
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova